Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lambrusco Grasparossa……..de perfecte begeleider van pizza!

Een Lambrusca Grapsparossa is een perfecte begeleider van goede, huisgemaakte pizza. Hij heeft een vrij laag alcoholgehalte (10,5%) waardoor hij lekker licht is en daardoor ook goed past bij stevige gerechten. Probeer Lambrusco Grasparossa ook eens bij een pasta met kalfsvlees en champignons of als aperitief.

0 408

Lambrusco Grasparossa……..de perfecte begeleider van pizza! – Pizza is een Italiaans gerecht dat bestaat uit een bodem van deeg met daarop allerlei verschillende ingrediënten. Tomaten en kaas zijn meestal standaard, maar de overige ingrediënten kunnen nogal variëren.

Vette hap

Van een eenvoudige Napolitaanse pizza ‘Margarita’ met slechts tomaten, mozzarella en basilicum tot een riant belegde pizza met ham, olijven, artisjokken, broccoli en champignons of tonijn, kappertjes en ansjovis: alle combinaties zijn mogelijk. De grote gemeenschappelijke deler is dat ze, hoewel het veel uitmaakt hoe je de bodem bereidt, over het algemeen allemaal aan de vette kant zijn. Dat vraagt om een frisse, wellicht iets gekoelde wijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een soepele rode Dolcetto of Chianti. Maar doe eens gek, doe als veel Italianen en kies een Lambrusco!

Lambrusco: Frizzante en Spumante

Lambrusco GrasparossaLambrusco is een Italiaanse licht mousserende, oorspronkelijk rode wijn die geproduceerd wordt in de districten Emilia-Romagna en Lombardije, met name rondom de steden Modena en Parma. Sommigen kennen Lambrusco nog wel van de studentenfeestjes in de jaren 70-80: een goedkope rode mousserende wijn waarvan je de volgende dag hoofdpijn had. Gelukkig zijn er inmiddels heel veel goede kwaliteiten op de markt en wint de wijn aan populariteit.
Je hebt Lambrusco ‘Frizzante’ en ‘Spumante’. Bij de eerste is de mousse (de bubbels) wat zachter dan bij de tweede. Vaak heeft die eerste een schroefdop, terwijl de Spumante een champagnekurk heeft.

Er zijn verschillende methodes waarop de mousse in de wijn kan komen. In beide gevallen gist de wijn eerst zoals alle wijn, waardoor de suikers uit de druiven worden omgezet in alcohol. Bij de Lambrusco’s die volgens de ‘metodo charmat’ worden gemaakt, vindt de tweede gisting, die voor de bubbels zorgt, plaats in een roestvrijstalen vat waarna de Lambrusco wordt gebotteld. Bij de ‘metodo classico’ vindt de tweede gisting echter, net als bij Champagne, plaats in de fles.


Lambrusco Grasparossa

Lambrusco GrasparossaDe naam Lambrusco is afgeleid van de druif die ervoor wordt gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten Lambrusco-druiven. De wijn die we vandaag bij de pizza drinken is gemaakt van de ‘lambrusco grasparossa-druiven’ die groeien ten zuiden van de stad Modena in de heuvels van Castelvetro. Het is een ‘Frizzante Abboccato’. Dat laatste wil zeggen dat hij niet helemaal strakdroog is, maar zeker ook niet zoet.

We gaan proeven

Lambrusco is het lekkerst als hij koel wordt geserveerd, zo rond de 10 ºC. Deze Lambrusco Grasparossa is donkerpaars van kleur en ruikt naar fris rood fruit en zwarte bessen. Hij proeft vrij droog met lekker veel fruit en een klein bittertje na. De mousse is zacht en verfrissend.

Let wel op: een Lambrusco van zeg zo’n €1,95 met schroefdop en het predikaat ‘amabile’ smaakt als een soort zoete priklimonade. Dat kan best lekker zijn, maar die zou ik je niet adviseren bij je zorgvuldig bereide pizza.

En dan… lekker tafelen

Lambrusco GrasparossaLambrusco Grasparossa smaakt heel lekker bij onze pizza met tomaat, champignons, gekookte ham, ui, rucola en kaas. Dat laatste hebben we er rijkelijk over verdeeld, dus hij is best machtig. De Lambrusco Grasparossa erbij is lekker verfrissend en het kleine bittertje komt grappig genoeg mooi terug in de rucola. Hij heeft een vrij laag alcoholgehalte (10,5%) waardoor hij lekker licht is en ook daardoor goed past bij stevige gerechten. Probeer Lambrusco Grasparossa ook eens bij een pasta met kalfsvlees en champignons of als aperitief met een Italiaans plankje met Parmaham en Parmezaanse kaas. Succes verzekerd!

Waar te koop: Gall&Gall € 6,95

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer