Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Meer leren over wijn; Hoe wordt wijn nu eigenlijk gemaakt?

Wil jij eigenlijk ook best eens iets meer leren over wijn? Maar wil je (nog) niet naar een ‘echte’ wijncursus? Volg de online wijncursus.

6 1.933

Meer leren over wijn deel 1 – Wil jij eigenlijk ook best eens iets meer leren over wijn? Maar wil je (nog) niet naar een ‘echte’ wijncursus? Wil je liever gewoon eerst eens lekker lezen over wijn? Dat kan vanaf nu op LekkerTafelen. Elke week staat er een ‘lesje’ voor je klaar. We beginnen met ‘Meer leren over wijn’ natuurlijk bij de basis. Want… hoe wordt wijn nu eigenlijk gemaakt?


Meer leren over wijn – Hoe wordt wijn nu eigenlijk gemaakt?

Wijn of vruchtenwijn

Wijn komt altijd van druiven. Als er van andere vruchten ‘wijn’ wordt gemaakt moet de naam van de vrucht er altijd voor staan. Wijn is een door de Drank- en Horecawet beschermde naam. Dus WIJN is van druiven en perzikenwijn is van…. Juist ja. Perziken. In WIJZER MET WIJN beperken we ons uitsluitend tot Wijn. De enige echte.

Witte of rode wijn

Witte en blauwe druiven worden zo ongeveer op dezelfde manier gekweekt en geplukt. Soms plukt men hele trossen tegelijkertijd, soms in verschillende rondgangen door de wijngaard. Over dat alles later meer. De kleur van een druif zit in de schil. Ook van blauwe druiven is het sap meestal wit. Voor witte wijn worden witte druiven vrijwel direct uitgeperst. Ze hoeven immers geen kleur te krijgen. Voor rode wijn worden de druiven iets gekneusd en enige tijd zo ‘met rust gelaten’. In wijntermen heet dat ‘maceration’ oftewel het inweken van de schillen. Daardoor krijgt de rode wijn zijn kleur.

De vinificatie

Dan volgt het proces waardoor het druivensap wijn wordt, de vinificatie genaamd. In het druivensap zitten suikers. Door die te laten vergisten (gedurende enige tijd verwarmen) worden die omgezet in alcohol. En voilá de wijn is geboren. Maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet altijd. Er komt veel meer bij kijken. Er wordt niet alleen alcohol geproduceerd. En de wijnmaker moet ook zaken overwegen als het al dan niet ontstelen van de druiven en of hij de most wil filteren en klaren of niet. En dan heb je ook nog een ‘malolactische’ gisting. Die eigenlijk geen gisting is…

In aflevering 2 van ‘Meer leren over wijn’ gaan we wat uitgebreider in op de geschiedenis van wijn. Voor nu: geniet van een mooi glas wijn! Santé!

Wat wil jíj graag weten over wijn? Heb je vragen? Opmerkingen? Laat het me weten in een reactie op dit bericht!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. Ellen zegt

  Ben benieuwd naar deel 2

  1. Redactie zegt

   Er wordt gewerkt aan een vervolg, maar je moet echt nog even geduld hebben Ellen 😉 Sorry!

 2. Pieter zegt

  Ik heb aflevering 1 van Meer leren over wijn gelezen. Helder geschreven. Smaakt naar meer. Maar hoe kom ik bij aflevering 2?

  1. Redactie zegt

   Op deze pagina https://lekkertafelen.nl/special/wijncursus-gratis-online/ vind je alle afleveringen Pieter. (Van onder naar boven) Veel leesplezier.

 3. Rik zegt

  Leuke cursus Anne-Wies ik hoop dat je ook op het combineren wijn / spijs ingaat..
  Ben benieuwd naar het 2e deel

  1. Anne-Wies zegt

   Leuk dat je het leuk vindt Rik. En zeker wordt er straks volop ingegaan op wijn-spijs!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer