Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Moscato d’Asti en Asti Spumante, bubbels uit Italië

Na een uitgebreid diner of een gezellige barbecue met vrienden nog iets zoets bij je dessert? Kies eens voor Moscato d’Asti of Asti Spumante!

0 1.870

Moscato d’Asti en Asti Spumante, iets zoets tot besluit met bubbels uit Italië – Na een uitgebreid diner of een gezellige barbecue met vrienden nog een glaasje wijn bij je dessert? Dan is een verfrissend glas Moscato d’Asti of Asti Spumante een aanrader! De mousse werkt opwekkend en een bijkomend voordeel is dat ze een veel lager alcoholgehalte hebben dan de meeste andere dessertwijnen. En dat is best fijn als je al het een en ander op hebt tijdens de maaltijd.

Moscato d’Asti of Asti Spumante, wat is het verschil?

Piëmonte Wijngaard
De naamgever van beide wijnen is het stadje Asti in Piëmonte, in het noordwesten van Italië. Ze hebben beide de classificatie DOCG, maar de wijnwet stelt iets strengere eisen aan de Moscato d’Asti dan aan de Asti Spumante. De moscato-druiven, waar ze beiden voor 100% van zijn gemaakt, mogen komen uit de provincies Asti, Cuneo en Alessandria. Het grote verschil zit hem in het alcoholgehalte en de kracht van de mousse. Asti Spumante heeft een alcoholgehalte tussen de 7 en 9,5% en Moscato d’Asti van maximaal 5,5%. Ook is de druk verschillend. Die in Asti Spumante is tussen 3,5 en 4 atmosfeer en die in Moscato d’Asti maximaal 1,7 atmosfeer. De bubbels in de eerste zijn daardoor steviger.

Muselet of niet

Asti Spumante wordt gebotteld met een ‘champagnekurk’, dus met een ijzeren muselet die voorkomt dat de kurk uit de fles springt. Dat is bij Moscato d’Asti niet nodig. Als je de twee flessen naast elkaar ziet zou je dus denken dat de Asti Spumante van een hogere kwaliteit is, maar dat is niet het geval. Moscato d’Asti wordt als de superieure versie van de twee beschouwd. Er wordt ook veel minder van gemaakt. Alleen de beste, rijpste druiven worden hiervoor gebruikt.

Spumante

Moscato d'Asti

Moscato d’Asti

Als de druiven zijn geoogst worden ze direct geperst. Daarna wordt het sap gefilterd en koel opgeslagen. Men laat de vergisting pas plaatsvinden als er vraag is naar de wijn. Zo blijven de frisse muskaat-tonen het best bewaard. De vergisting vindt plaats in een afgesloten tank waardoor de koolzuur niet kan ontsnappen en de wijn zijn mousse krijgt. Als de wijn de 5,5% alcohol heeft bereikt wordt de vergisting gestopt door koeling. Een deel van de suikers in de druiven is dan nog niet vergist. Zo krijgt de Moscato zijn natuurlijke zoetheid.

Asti Spumante

De hoeveelheid restsuiker in Asti Spumante is lager, maar toch komt hij vaak zoeter over dan de Moscato d’Asti. De voornaamste reden is dat er veel zorg wordt besteed aan de oogst en productie zodat het zoet het uitgesproken druivige, fruitige karakter van de wijn overheerst. De productiemethode is ook anders. Asti Spumante wordt wel gemaakt volgens de methode Charmat. Dat houdt in dat, na de eerste vergisting, de wijn een tweede vergisting ondergaat in een afgesloten tank waarbij de bubbels ontstaan. De gisting duurt dus langer dan bij de Moscato d’Asti wat leidt tot het lagere gehalte restsuiker.

Waar drink je deze wijnen bij?

Ze kunnen beiden bij heel veel gelegenheden genoten worden. Bij vers zomerfruit zoals aardbeien, bramen en bosbessen; bij een niet al te scherpe blauwe kaas, bijvoorbeeld gorgonzola; bij taartjes en cakes met een fruitkarakter; Italiaans Cassata-ijs. Maar ook als aperitief is hij heerlijk. Eet er dan bijvoorbeeld wat rauwe ham bij. Of schenk ze bij een feestelijke zondags-brunch. Of zomaar op een zwoele zomeravond! En als ontbijtwijn zijn zij ook een aanrader!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer