Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mousserende wijn; Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Om bubbels in een wijn te krijgen zijn er verschillende methodes. De drie meest voorkomende zijn de Méthode traditionelle, de Méthode Charmat en de Méthode gazéifié. Wat dat inhoudt? Lees meer in dit artikel over Mousserende wijn. Na rode- en witte wijn en rosé presenteren we mousserende wijn in onze online wijncursus.

0 616

Mousserende wijn; Hoe wordt mousserende wijn gemaakt? – Om bubbels in een wijn te krijgen zijn er verschillende methodes. De drie meest voorkomende zijn de Méthode traditionelle, de Méthode Charmat en de Méthode gazéifié. Wat dat inhoudt? Lees maar mee…

1) Méthode Traditionelle

Vergisting in de fles

Eerst wordt een gewone witte wijn gemaakt. Na de vinificatie echter wordt de wijn afgevuld in flessen waaraan een klein beetje wijn met suiker en gist wordt toegevoegd, de zogenaamde ‘liqueur de tirage’. De flessen worden afgesloten met een kroonkurk. Na een tijdje treedt er een vergisting op in de fles. Het koolzuur dat daarbij ontstaat kan niet ontsnappen en voilá: een mousserende wijn is geboren.

De remuage

Voordat deze wijn verkocht kan worden moeten de resten van de gistcellen nog worden verwijderd. Tijdens het gistingsproces liggen de flessen aanvankelijk horizontaal opgeslagen. Om het depot te verwijderen worden de flessen in speciale rekken, zogenaamde ‘pupitres’, gezet. Vervolgens worden ze volgens een vast patroon heel voorzichtig iets gedraaid en geschud. Steeds worden ze daarbij iets verticaler geplaatst met de hals naar beneden. Dat proces heet ‘remuage’ en wordt soms met de hand, soms met een speciale machine, een ‘gyropalette, gedaan. Door deze techniek toe te passen komen de gistcellen, die hun werk hebben gedaan, heel langzaam in de hals van de fles terecht.

Mocht je de kans krijgen zo’n kelder te bezoeken weersta dan de verleiding om zo’n fles aan te raken. Je lichaamswarmte kan voldoende zijn om een fles te laten ontploffen. Doordat de flessen dicht op elkaar staan kan ook nog een ‘domino’ effect optreden!

Dégorgement

Om dat depot eruit te krijgen wordt met een machine de hals van de fles kort bevroren en de kroonkurk verwijderd. Door de druk die in de fles is ontstaan plopt het bevroren stukje, waar de gistcellen zich bevinden, uit de fles. Dit heet de ‘dégorgement’. Snel wordt er vervolgens een klein beetje wijn bij gedaan om dit ‘verlies’ weer goed te maken. Daar doet men dan gelijk een beetje suiker bij, afhankelijk hoe droog of zoet men de uiteindelijke mousserende wijn wil hebben. Dit heet de ‘liqueur d’expedition’.

Muselet

Tot slot wordt de fles voorzien van een speciale kurk waar een muselet omheen wordt gedaan. Als dat ijzeren frame er niet omheen zou zitten zou de kurk makkelijk uit de fles kunnen ploppen. De druk is inmiddels namelijk wel zo’n 6 bar. De mousserende wijn is dan ‘af’, maar vaak verlaten de flessen de kelders nog niet. Die rijpen nog enkele maanden tot wel jaren door, afhankelijk van de eisen van de wijnwetten of de wensen van de makers.

Voorbeelden van bekende mousserende wijnen die volgens deze methode worden gemaakt zijn Champagne en Cava.

Deze methode heette vroeger ‘Méthode Champenoise’ omdat op deze manier al eeuwenlang de enige echte champagne wordt gemaakt. De champagnemakers uit het Champagne-gebied vonden het echter niet zo leuk dat de naam van hun streek ook op mousserende wijnen uit bijvoorbeeld Spanje stond. Dat mag nu wettelijk dus niet meer

2) Méthode Charmat  

Een ander manier om een mousserende wijn te maken is de ‘méthode charmat’ oftewel de ‘méthode cuve close’. Ook bij deze methode wordt eerst een stille basiswijn gemaakt. De wijn wordt daarna echter niet in flessen gedaan, maar krijgt de tweede gisting, waarbij de belletjes ontstaan, in een roestvrijstalen tank. Omdat de tank goed afgesloten is kan de vrijkomende zuurstof niet ontsnappen en vormt het belletjes in de wijn. Deze methode wordt vooral vaak toegepast voor Prosecco.

3) Méthode Gazéifié

Tot slot nog de meest eenvoudig manier om een mousserende wijn te maken: de stille wijn wordt ingespoten met koolzuurbubbeltjes. Net zoals dat bij frisdranken gebeurt. Je zult begrijpen dat dit de goedkoopste wijnen zijn. De bubbels zijn vaak heel krachtig, maar snel weg als je de wijn eenmaal in je glas hebt.

Voor elke smaak, elk moment van de dag of elk budget is er wel een fijne ‘bubbel’ te vinden. Wat is jouw favoriete mousserende wijn?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer