Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Nieuwe Haring, wat drink je daarbij?

0 4.336

Nieuwe Haring, wat drink je daarbij? – Binnenkort is hij er weer, de eerste nieuwe haring! Iets later dan gepland, maar dat geeft jou de tijd nog even de perfecte wijn erbij te scoren. Maar… de perfecte wijn bij haring? Bestaat die eigenlijk wel?


Haring: vet en ziltig

Haring is een lastig visje om een fijne wijn bij te vinden. Hij is vet en romig met een ziltige smaak. Daarnaast worden er ook vaak gehakte uitjes (fris-zoet), augurken of ander tafelzuur bij geserveerd, wat de keuze niet makkelijker maakt. Ook houdt niet iedereen van hetzelfde type wijn. Ik zal hier een paar drankjes op een rijtje zetten die het goed doen bij de Hollandse Nieuwe. Aan jou de keuze!

Nieuwe Haring, wat drink je daarbij?

Korenwijn en wodka

Van oudsher werden er tijdens de haringvangst aan boord heel wat harinkjes weggespoeld met jenever. Korenwijn is een jeneversoort met een hoger percentage moutwijn dan ‘gewone’ jenever. Het ‘granige’ karakter en de volle smaak van de korenwijn passen goed bij de ziltige smaak van de vettige haring. Door het alcoholgehalte van zo’n 38 procent heeft de korenwijn ook een verfrissend effect in je mond na een hap van de vis. Wodka heeft een neutralere smaak, maar verfrist evengoed je mond.

Bier

Ook dit is heel persoonlijk. Als je kiest voor een licht biertje zoals pils of witbier dan doe je de smaak van haring het best tot zijn recht komen en gebruik je het bier als een verfrissende dorstlesser na de zilte, vettige haring. Met een zwaarder (tripel) bier wordt je visje meer een maaltijd.

Manzanilla sherry

In heel wat culinaire tests en proefpanels is deze sherry favoriet bij haring. Het is een droge, verfijnde sherry van het type ‘fino’. Hij wordt gemaakt rond het plaatsje Sanlucár de Barremeda in Andalusië. De smaak is licht-ziltig, wat goed past bij de smaak van de haring. Door zijn droge, verfijnde karakter verfrist hij je mond na het eten van de vette haring.

Appelcider

We voegen niet voor niets vaak appel toe aan onze haringsalades: de smaken van haring en appel passen goed bij elkaar. Droge appelcider (een mousserende, laag-alcoholische drank gemaakt van appels) is verfrissend en opwekkend en matcht goed. Veel mooie ciders vind je op de website van CiderCider.nl.

Wijn

En dan tot slot mijn voorkeuren qua wijn. Geef jij er ook de voorkeur aan een wijn te kiezen, pak er dan een die de volgende kenmerken heeft. Hij moet fris en opwekkend zijn, niet-houtgerijpt, liefst wat mineralig (wat je terugproeft als een zachte ziltigheid en lichte ‘stenigheid’). En een bubbeltje kan geen kwaad, want dat werkt extra verfrissend.

Denk aan een ziltige Muscadet zoals de Muscadet Sevre et Maine Sur Lie ‘La Grande Reserve’ 2014 van Lidl. Die heeft lekker veel fris citrusfruit, groene appel en is licht ziltig.  En hij heeft een alleszins goede prijs-kwaliteitsverhouding: €4,99!

Een stenige Chabis of een ‘appelgroene’ Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc zullen het vast en zeker ook goed doen. En vergeet een droge Champagne niet als je er een echt feestje van wilt maken!

Geniet ervan!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer