Oesters; Welke wijn drink je daarbij? – Zeeuwse creuses: heerlijke oesters! Die zijn romig en vol van smaak. Genieten van oesters op zich is al een feestje maar met een passend drankje erbij maak je het af. Maar…. wat drink je eigenlijk bij oesters?
De ene oester is de andere niet. De een is wat vetter, de ander wat frisser. Er zijn allerlei factoren die de smaak van een oester beïnvloeden. De plek waar de oesters vandaan komen is belangrijk, maar ook waar ze ‘opgroeien’, de kwaliteit en temperatuur van het water en het verschil tussen eb en vloed. Over het algemeen kun je echter zeggen dat oesters een zilte smaak hebben: je proeft de frisheid van de zee. Niet alleen de soort oesters, ook hoe je ze bereidt is van belang om te bepalen wat je erbij drinkt. Een paar tips…
Oesters naturel
Oesters naturel zijn zilt en delicaat. Dat zilte kun je vertalen in ‘mineraliteit’. Over wat ‘mineraraliteit’ precies inhoudt en waar dat vandaan komt houdt de wijnwereld zich nogal bezig. Voor mij betekent het zilt en fris. Zoek er dus een wijn bij met ‘mineraliteit’, een tikje zilt en geen houtrijping. Een mooie knisperfrisse Chablis is een aanrader. Die kan echter nogal aan de prijs zijn. Wil je het iets voordeliger maken, kies dan voor zijn kleine broertje, een Petit Chablis, of bijvoorbeeld een frisse Sauvignon Blanc, Muscadet of een strakdroge Riesling.
Oesters en champagne
Helemaal feestelijk maak je het natuurlijk met een glas champagne. De druiven voor champagne groeien in de Champagne streek in het noorden van Frankrijk. De bodem daar bestaat voornamelijk uit krijt en kalk. Miljoenen jaren geleden was het gebied een zee waardoor er in de bodem ook fossielen van zeedieren te vinden zijn. Dat geeft champagne onder meer zijn mineraliteit. En dat past mooi bij oesters. Kies wel voor een droge versie.
In Frankrijk noemt met champagne vaak ‘oesterwater’
Oesters en sherry
Sherry drink je misschien niet zo vaak, maar probeer eens een verfijnd glas Fino of Manzanilla sherry bij een naturel oester. Een Fino sherry is, net als een oester, verfijnd en delicaat. Een Fino kan worden gemaakt in het hele afgebakende DO Jerez-Xérès-Sherry-gebied. Manzanilla is ook een type Fino, maar mag alleen worden gemaakt in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. Aan de kust is het koeler en vochtiger dan meer landinwaarts. Een Manzanilla is nog net iets verfijnder en ‘ziltiger’ dan een Fino.
Oesters en gin
Gin is razend populair, waarom probeer je daar niet eens een oester bij? Of een paar druppels gin in de oesterschelp?! Vooral de Hermit Dutch Coastal gin is leuk met oesters te combineren. Die wordt namelijk gemaakt van gefilterd Oosterscheldewater. Dat, samen met botanicals als jeneverbes, koriander en verschillende citrussoorten maken het tot een delicate gin met lichte citrustonen en een tikje zilt karakter. Drink je een gin-tonic bij je oester? Maak dan een dressing die een tikje zoet is (bijvoorbeeld met witte balsamico, fijngehakte sjalotjes en zwarte peper) en doe daar een beetje van de gin bij.
Gin bij én in de oester!
Oesters en rode wijn
Hele andere combi’s zijn ook mogelijk, zelfs rode wijn. Ga je voor rood? Kies dan een goed gekoelde lichte rode wijn zonder houtrijping met geen of nauwelijks waarneembare tannines. Denk aan een lichte rode wijn uit een koel klimaat zoals een Duitse Spätburgunder, een Bourgueil uit de Franse Loirestreek of, keep it local: een Nederlandse Frühburgunder.
Gegratineerde oesters
Met kaas onder de gril gegratineerde oesters: heerlijk! Met deze bereiding kun je, door het hoge smaakgehalte van de kaas, naar een iets rijkere wijn gaan. Een Chardonnay met een tikje houtrijping bijvoorbeeld, een Spaanse wijn van de macabeo druif (witte Navarre of Rioja) of een spannende Greco di Tufo uit het Italiaanse Campanië.
En dan is er nog een droge cider uit Normandië of ( doe eens gek ) een zilte Japanse sake… En bierliefhebbers zullen van hun favoriete ambachtelijk gebrouwen biertje genieten bij een oester. De keuze is reuze: wat is jouw favoriete drankje bij Oesters?