• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Wijn

Oesters; Welke wijn drink je daarbij?

door Anne-Wies
in Wijn
0
0
Oesters en wijn

Oesters; Welke wijn drink je daarbij? – Zeeuwse creuses: heerlijke oesters! Die zijn romig en vol van smaak. Genieten van oesters op zich is al een feestje maar met een passend drankje erbij maak je het af. Maar…. wat drink je eigenlijk bij oesters?

De ene oester is de andere niet. De een is wat vetter, de ander wat frisser. Er zijn allerlei factoren die de smaak van een oester beïnvloeden. De plek waar de oesters vandaan komen is belangrijk, maar ook waar ze ‘opgroeien’, de kwaliteit en temperatuur van het water en het verschil tussen eb en vloed. Over het algemeen kun je echter zeggen dat oesters een zilte smaak hebben: je proeft de frisheid van de zee. Niet alleen de soort oesters, ook hoe je ze bereidt is van belang om te bepalen wat je erbij drinkt. Een paar tips…

Oesters naturel

Oesters naturel zijn zilt en delicaat. Dat zilte kun je vertalen in ‘mineraliteit’. Over wat ‘mineraraliteit’ precies inhoudt en waar dat vandaan komt houdt de wijnwereld zich nogal bezig. Voor mij betekent het zilt en fris. Zoek er dus een wijn bij met ‘mineraliteit’, een tikje zilt en geen houtrijping. Een mooie knisperfrisse Chablis is een aanrader. Die kan echter nogal aan de prijs zijn. Wil je het iets voordeliger maken, kies dan voor zijn kleine broertje, een Petit Chablis, of bijvoorbeeld een frisse Sauvignon Blanc, Muscadet of een strakdroge Riesling.

Oesters en champagne

Helemaal feestelijk maak je het natuurlijk met een glas champagne. De druiven voor champagne groeien in de Champagne streek in het noorden van Frankrijk. De bodem daar bestaat voornamelijk uit krijt en kalk. Miljoenen jaren geleden was het gebied een zee waardoor er in de bodem ook fossielen van zeedieren te vinden zijn. Dat geeft champagne onder meer zijn mineraliteit. En dat past mooi bij oesters. Kies wel voor een droge versie.

In Frankrijk noemt met champagne vaak ‘oesterwater’

Oesters en sherry

Sherry drink je misschien niet zo vaak, maar probeer eens een verfijnd glas Fino of Manzanilla sherry bij een naturel oester. Een Fino sherry is, net als een oester, verfijnd en delicaat. Een Fino kan worden gemaakt in het hele afgebakende DO Jerez-Xérès-Sherry-gebied. Manzanilla is ook een type Fino, maar mag alleen worden gemaakt in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. Aan de kust is het koeler en vochtiger dan meer landinwaarts. Een Manzanilla is nog net iets verfijnder en ‘ziltiger’ dan een Fino.

Oesters en gin

Gin is razend populair, waarom probeer je daar niet eens een oester bij? Of een paar druppels gin in de oesterschelp?! Vooral de Hermit Dutch Coastal gin is leuk met oesters te combineren. Die wordt namelijk gemaakt van gefilterd Oosterscheldewater. Dat, samen met botanicals als jeneverbes, koriander en verschillende citrussoorten maken het tot een delicate gin met lichte citrustonen en een tikje zilt karakter. Drink je een gin-tonic bij je oester? Maak dan een dressing die een tikje zoet is (bijvoorbeeld met witte balsamico, fijngehakte sjalotjes en zwarte peper) en doe daar een beetje van de gin bij.

Gin bij én in de oester!

Oester en GinOesters en rode wijn

Hele andere combi’s zijn ook mogelijk, zelfs rode wijn. Ga je voor rood? Kies dan een goed gekoelde lichte rode wijn zonder houtrijping met geen of nauwelijks waarneembare tannines. Denk aan een lichte rode wijn uit een koel klimaat zoals een Duitse Spätburgunder, een Bourgueil uit de Franse Loirestreek of, keep it local: een Nederlandse Frühburgunder.

Gegratineerde oesters

Met kaas onder de gril gegratineerde oesters: heerlijk! Met deze bereiding kun je, door het hoge smaakgehalte van de kaas, naar een iets rijkere wijn gaan. Een Chardonnay met een tikje houtrijping bijvoorbeeld, een Spaanse wijn van de macabeo druif (witte Navarre of Rioja) of een spannende Greco di Tufo uit het Italiaanse Campanië.

En dan is er nog een droge cider uit Normandië of ( doe eens gek ) een zilte Japanse sake… En bierliefhebbers zullen van hun favoriete ambachtelijk gebrouwen biertje genieten bij een oester. De keuze is reuze: wat is jouw favoriete drankje bij Oesters?

Oester en Gin
Oesters en wijn
Tags: Vis - OestersVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

wijn-stamppot
Wijn

Welke wijn is lekker bij winterse stamppot

Champagne, cava, prosecco…. Met deze info kies je de juiste bubbels
Wijn

Champagne, cava, prosecco…. Met deze info kies je de juiste bubbels

Skaap wijnen
Wijn

Skaap Wijnen – Exclusieve import uit Zuid-Afrika

Dessertwijn
Wijn

Dessertwijn; Een feestelijk dessert vraagt om een feestelijke wijn

Wijnen bij stoofschotels - Wijn
Wijn

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?

Sangiovese
Wijn

Sangiovese, de wijn en de druif

Chablis Chardonnay
Wijn

Chardonnay, een wijn en een druif

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk
Wijn

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen