Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Paasbrunch, daar hoort een fijne Prosecco bij!

Prosecco is al jarenlang een populaire mousserende wijn die uit Veneto, Italië komt. Hij wordt gemaakt van de druif Glera, ook proseccodruif genoemd. Voor onze paasbrunch kiezen wij een Brut. En een bijzonder mooie!

0 802

Paasbrunch, daar hoort een fijne Prosecco bij! – Maar… Prosecco is er in zoveel soorten en stijlen. Welke kies je?


Veranderde wetgeving

Prosecco is al jarenlang een populaire mousserende wijn die uit Veneto, Italië komt. Hij wordt gemaakt van de druif Glera, ook proseccodruif genoemd. Hij werd echter in korte tijd zó populair dat men ook in andere landen volop ‘prosecco’ ging maken. En vaak van een heel slechte kwaliteit. Daar kwamen de wijnmakers in Veneto natuurlijk tegen in opstand. Zij wilden hun product beschermen. In 2009 werd er door het controlerende orgaan ‘Consorzio di Tutela della DOC Prosecco’ een nieuwe wet uitgevaardigd die de herkomst van Prosecco beschermt. Slechts 15 gemeenten rond de plaatsen Valdobbiadene en Conegliano mogen DOCG op het etiket zetten mits ze aan de strenge eisen voldoen. Die eisen hebben onder meer betrekking op de ligging van de wijngaard, de maximale oogst en de hoeveelheid sap die uit de druiven wordt verkregen. Daarnaast is er een groter gebied van 9 provincies in Veneto en Friuli dat DOC op het etiket mag zetten. De eisen hiervoor zijn, behalve voor de plaats waar de druiven groeien, iets minder streng.

Maar hoe wordt Prosecco nu eigenlijk gemaakt?

Prosecco druif Serre
Proseccodruiven (glera) in de wijngaarden van Serre

Na de pluk worden de proseccodruiven vergist zoals bij alle wijnen gebeurt. Hierbij worden de van nature in de druiven suikers omgezet in alcohol waarbij het vrijgekomen koolzuur ontsnapt. Na deze eerste gisting wordt de wijn overgebracht naar van de buitenlucht afgesloten roestvrijstalen vaten. Daar wordt suiker en gist aan de wijn toegevoegd waardoor een tweede vergisting ontstaat. Dit keer kunnen de koolzuurbelletjes niet ontsnappen en blijven dus in de wijn. De mousse is geboren. Als de gewenste zoetheid is bereikt wordt de gisting gestopt door de tank te koelen. Hoe langer de wijnmaker daarmee wacht, hoe meer suikers door de gist worden geconsumeerd en hoe droger dan ook de Prosecco wordt.

Prosecco, de smaakstijlen

Er is prosecco ‘spumante’ en ‘frizzante’ waarbij de eerste meer druk (bar) heeft en dus een krachtigere mousse. Er is bovendien een onderscheid in zoetheid: Dry, Extra dry en Brut waarbij de eerste, hoewel de naam anders doet vermoeden, het meest zoet is. Die is bijvoorbeeld heel lekker bij desserts. Extra dry wordt in Italië het meest gedronken. Voor onze paasbrunch kiezen wij een Brut. En een bijzonder mooie!

Prosecco Serre 58 Superiore DOCG Brut 2013

Prosecco Serre
De steile wijngaarden van Azienda Serre

Op deze prosecco staat, naast DOCG, op de fles ook ‘Rive di Combai’. Dat wil zeggen dat de druiven groeiden in het steilste stuk van de ‘Rive di Combai’- wijngaarden van Azienda Serre. Een ‘rive’ is een wijngaard die ligt op een perfecte plek voor Prosecco. Gekeken wordt onder meer naar de steilheid van de helling, de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon, de bodemsoorten etc. ‘Rive’ mag uitsluitend op Spumantes staan.

Voor de Serre 58 (58 staat voor de het oprichtingsjaar van het wijnbedrijf) wordt een bijzondere techniek toegepast in de wijngaard. Twee weken voor de oogst worden de stelen geknakt waardoor de druiven een beetje indrogen. Hierdoor krijg je extra concentratie en complexiteit in de wijn.

Dat hier kwaliteit in de fles zit mag wel duidelijk zijn. En hij is lekker! De wijn is krachtig, fris en heeft een schuimige, verfrissende mousse. Hij is droog en je proeft veel tropisch fruit en honing. Top bij de paasbrunch, maar ook geweldig als feestelijk aperitief of gecombineerd met een gerechtje met krab of kreeft en verse pasta.

Te koop via:
De Proseccoslijterij van Bubbles by Bruud: www.bubblesbybruud.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer