Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pinot Noir Valdivieso; Perfect bij rode bietjes met een ‘zoetje

Rode bietjes, een heerlijk populaire wintergroente. Welke wijn ga je daarbij serveren? Onze tip is een Pinot Noir Valdivieso.

0 2.352

Pinot Noir, perfecte wijn bij bietjes – Wijn gemaakt van bieten? Nee, een wijn die lekker smáákt bij bieten. Wist je overigens dat ‘wijn’ altijd is gemaakt van druiven? De Dikke van Dale zegt daarover: ‘Wijn is drank uit gegist druivensap’. Als je dus wijn maakt van appels heet het ‘appelwijn’ en van bosbessen ‘bosbessenwijn’, maar nooit gewoon zomaar ‘wijn’.

De smaak van bieten

Bieten, ook wel ‘kroten’ genoemd’, hebben een wat aardse, soms zelfs gronderige smaak. Tegelijk hebben ze iets zoets en als dat niet zo is wordt aan veel recepten met bieten een ‘zoetje’ toegevoegd in de vorm van balsamico- of frambozenazijn of uien.

Een wijn die dat aardse en zoet ook in zich heeft is een Pinot Noir, en dan vooral een uit de zogenaamde ‘nieuwe wereld’.


Pinot noir

Pinot noir is een rode druivensoort met een dunne schil, die niet veel kleur afgeeft aan de wijn. De meeste kleurpigment zit immers in de schillen. Het is de belangrijkste rode druif in de Bourgogne. Zelfs alle rode Bourgognes worden ervan gemaakt! Vaak zijn dat delicate wijnen met hoge zuren die lang moeten rijpen om ‘op dronk’ te komen. In de Bourgogne is het een stuk koeler dan in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. De druiven in die warmere streken, krijgen meer zonlicht en warmte en rijpen daardoor sneller. Dat resulteert in Pinot Noirs met meer kleur, zoet en een fluweelzachte textuur. En je kunt ze vrijwel direct na aankoop drinken. En dat doen wij dan ook vandaag.

Een perfect koppeltje

De Pinot Noir, die wij drinken bij onze salade van bietjes, ricottakaas en geroosterde amandelen is er een uit Chili, Casablanca Valley. Vaak worden druiven uit verschillende delen van Chili samengevoegd (geblend) om tot de uiteindelijke wijn te komen. Zo niet voor deze wijn. De druiven uit deze ‘Single Valley Lot’ serie komen uit speciaal geselecteerde wijngaarden. Hij is soepel, rond en sappig én heeft de smaken die we ook in de bietjes proeven: aardsheid met een zoetje. Een perfect koppeltje dus! Ook lekker bij gerechten met paddenstoelen, pikante schotels of een stukje gerijpte Comté of Gruyèrekaas.

Pinot Noir, perfecte wijn bij bietjes – Gall&Gall €14,99

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer