Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zomers rood; Welke rode wijn schenk jij bij de barbecue?

Een tropische zomer hebben we niet dit jaar, maar regelmatig halen we toch de barbecue tevoorschijn. Schenk er eens een Pinot Noir bij.

0 662

Zomers rood; Welk rood wijntje schenk jij bij de barbecue? – Een tropische zomer hebben we niet dit jaar, maar regelmatig halen we toch de barbecue tevoorschijn. Lamskoteletjes, hamburers, saté…. welke wijn drink je daarbij? Ik ga voor zomers rood. Ik ga voor Pinot Noir.

Pinot Noir is helemaal niet zo ‘noir’

Anders dan de naam doet denken geeft de druif pinot noir doorgaans vrij transparante wijnen. Dat komt doordat hij een dunne schil heeft en de meeste kleurstoffen in de schil zitten. Die dunne schil maakt hem ook extra vatbaar voor ziektes en schimmels. Bovendien is het een vroege bloeier waardoor hij veel kans maakt op schade door vorst in het vroege voorjaar. Dat alles maakt hem voor de wijngaardenier niet makkelijk te cultiveren. Toch is de pinot noir wereldwijd veel aangeplant.

Verfijnd en fruitrijk

En die aanplant neemt nog steeds toe. Wijnen van pinot noir winnen de laatste jaren namelijk meer en meer aan populariteit. Ze bevatten, naast weinig kleurstoffen, vaak ook niet al teveel tannines. Dat maakt ze ook in hun jeugd al toegankelijk en dus prettig drinkbaar. Ze zijn veelal verfijnd en fruitrijk, met vooral rood kersenfruit. Daarnaast hebben ze vaak iets rokerigs en aards. Als ze wat ouder worden komen de wat meer ‘dierlijke’ geuren zoals leer naar boven.  Daarnaast kun je een wijn van pinot noir ook goed iets gekoeld serveren zonder dat de tannines stroef worden.

Pinot Noir wereldwijd

De bakermat van de pinot noir is Frankijk: de wereldberoemde rode wijnen uit de Bourgogne zijn gemaakt van deze druif. Maar ook in andere Europese landen zoals Duitsland (waar hij Spätburgunder heet) en Italië (waar hij onder de naam pinot nero bekend is) wint hij nog altijd aan populairiteit. En in Nieuw Zeeland is het zelfs de belangrijkste rode druif. In Chili heeft het bedrijf Cono Sur zich gespecialiseerd in Pinot Noirs. Een verslag van mijn bezoek aan deze winery vindt je hier.

Pinot noir drink je deze zomer lekker (ietsje gekoeld) bij:

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer