Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Picpoul de Pinet, witte wijn bij Fish & Chips en ander lekkers

Blijf je dit jaar thuis in de voorjaarsvakantie? Dan heb je geluk! Want al is het buiten koud en nat, binnen maken we het gezellig. We duiken samen met de kids de keuken in en slaan aan het bakken en braden. Daar hoort dan natuurlijk ook een echt lekkere wijn bij.

0 541

Picpoul de Pinet, witte wijn bij Fish & Chips en ander lekkers – Blijf je dit jaar thuis in de voorjaarsvakantie? Dan heb je geluk! Want al is het buiten koud en nat, binnen maken we het gezellig. We duiken samen met de kids de keuken in en slaan aan het bakken en braden.


Fish & Chips

Fish & Chips (8)We maken het niet al te ingewikkeld. Koekjes en muffins, worstenbroodjes en pannenkoeken… snel klaar en lekker! Veel wijn komt daar niet bij te pas, maar voor de ‘Fish & Chips’ maken we een uitzondering. ‘Fish & Chips’ is, kort gezegd, een witvis (meestal kabeljauw) gedoopt in beslag en daarna gefrituurd. Het wordt opgediend samen met eveneens gefrituurde aardappel. Samantha heeft er een heerlijk recept van gemaakt. Een heerlijk gerecht, maar aan de vette kant. In Engeland, de bakermat van het gerecht, drinkt men er meestal een koele pint bij. Met name een glas ‘pale ale’ is, door zijn speciale bitters, favoriet. Maar drink je liever wijn, kies dan voor een frisse witte.

Picpoul de Pinet

Bijvoorbeeld Picpoul de Pinet uit de Franse wijnstreek Languedoc. Dat is zo’n frisse wijn! Hij is genoemd naar het druivenras waarvan hij wordt gemaakt: picpoul (of picquepoul) blanc en het plaatsje waar omheen de wijngaarden liggen: Pinet. De wijngaarden liggen dicht bij de Middellandse zee, tussen het dorpje Pinet en het ‘Etang de Thau’. Met name door de kalkrijke bodem, de relatief hoge ligging van de wijngaarden (zo’n zestig meter) en het vroege plukken van de druiven krijgt de wijn zijn frisse, mineralige karakter.

Waarom smaakt hij zo lekker bij de Fish & Chips

De wijn heeft een frisse en fruitrijke geur. Peer en meloen vormen de belangrijkste componenten, naast citrusfruit. En dan met name grapefruit. Ook in de mond is hij lekker fris met een lichte kruidigheid en ook hier komt het grapefruitbittertje terug. Ik snap dat bierdrinkend Engeland massaal gaat voor een bittere ‘ale’. Juist door datzelfde bittertje smaakt deze wijn zo lekker bij de fish and chips. Bovendien spoelt de frisse Picpoul je vette mond lekker schoon na elke hap. Overigens smaakt deze wijn ook heel lekker als aperitief, bij oesters en ander lekkers uit de zilte zee.

Fijne voorjaarsvakantie!

Gall & Gall, € 6,99

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer