Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ribera del Duero

Al jarenlang maakt men wijn in Ribera del Duero. Van pure eenvoud tot één van de meest gewilde en meest duurzame wijnen ter wereld.

0 647

Ribera del Duero – De wijnstreek Ribera del Duero, gelegen ten noord-westen van de stad Madrid, is een van de meest prestigieuze van Spanje. Maar dat is niet altijd zo geweest. Veel populairder, want bekender, waren de wijnen van de buren uit de Rioja.

Ribera del Duero’s Vega Sicilia

Al jarenlang maakt men wijn in Ribera del Duero. Tot halverwege de 19e eeuw echter vooral eenvoudige wijnen voor de eigen consumptie en verkoop in bulk. Totdat er iemand op het idee kwam wijn te maken die zo goed was dat hij verkocht kon worden. Dat was Eloy Lecanda Chaves. Het bedrijf dat hij oprichtte heet nu Vega Sicilia. Hij plantte, naast het autochtone druivenras tempranillo (aldaar ook tinto de país genoemd), Franse druiven zoals cabernet sauvignon en ging aan de slag met Franse vinificatietechnieken.  De wijnen van dit bedrijf, met name de Vega Sicilia Unico, behoren vandaag de dag tot de meeste gewilde en daarmee duurste ter wereld. Maar ze zijn dan ook wel heel erg mooi!

De wijnen van dit bedrijf, met name de Vega Sicilia Unico, behoren vandaag de dag tot de meeste gewilde en daarmee duurste ter wereld. Maar ze zijn dan ook wel heel erg mooi!

Het terroir van Ribera del Duero

Ribera del Duere streek

Met zijn wijnen bewees Chaves dat Ribera del Duero een terroir heeft om geweldige wijnen te maken. Veel wijnmakers volgden dan ook zijn voorbeeld. De wijngaarden liggen aan weerszijden van de rivier de Duero op een hoogte van 750 – 850 meter. Omdat het er in de zomer extreem heet kan zijn is dat een voordeel: ’s nachts koelt het daar sterk af waardoor de druiven hun frisse zuren behouden. Daarnaast bevat de bodem vooral veel kalk. Kalksteen in combinatie met lage temperaturen in de nacht levert een goede zuurgraad. Door zijn doorlaatbaarheid heeft kalksteen een gunstige invloed op de waterhuishouding van de plant. De bodem bevat bovendien weinig stikstof waardoor de plant in zijn groei wordt geremd hetgeen de kwaliteit van de wijn ten goede komt. Zonder dat zouden ze log en zwaar worden. Er zijn ook nadelen aan dit terroir verbonden. Door de bergachtige ligging is het vaak niet mogelijk de wijngaarden met machines te bewerken. Dit handwerk verhoogt niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijs van de wijn. Ook is er, door de hoge ligging, kans op vorst in het voorjaar waardoor de oogst gevaar kan lopen.

Door de bergachtige ligging is het vaak niet mogelijk de wijngaarden met machines te bewerken.

DO Ribera del Duero

Sinds 1982 kreeg Ribera del Duero zijn ‘DO’ (Denominacion de Origen). Een DO is een beschermde herkomstbenaming die niet alleen de regio van herkomst beschermt, maar ook de kwaliteit van de wijn. Dit houdt in dat sindsdien het ‘Consejo Regulador’ toezicht houdt op de kwaliteit van de wijnen. Alleen de beste wijnen mogen DO Ribera del Duero op hun etiket vermelden. Op deze manier wordt de kwaliteit van de wijnen gewaarborgd.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer