Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Riesling; Een veelzijdige druif

Riesling; Een veelzijdige druif – Sauvignon Blanc en Chardonnay ken je vast wel. Maar heb je wel eens een Riesling gedronken?

1 709

Riesling; Een veelzijdige druifSauvignon Blanc en Chardonnay ken je vast wel. Maar heb je wel eens een Riesling gedronken? Ook daar heb je heel veel verschillende stijlen en smaken van. Weet je hoe dat komt?


Riesling, een langzame groeier

Voor de riesling druif is het belangrijk waar hij groeit. Het is een kleine druif met een harde schil die in dichte trossen groeit. Hij heeft van nature veel zuur en hij rijpt langzaam. Daarom is het belangrijk dat hij in een wat koeler gebied wordt aangeplant. Dan heeft hij de tijd om goed rijp te worden waardoor de zuren wat af- en de aroma’s juist toenemen. Want een aromatische druif, dat is de riesling zeker!

Niet alleen het gebied waar riesling groeit is belangrijk. Dat geldt ook voor de ligging van de wijngaard. Riesling geeft de voorkeur aan steile, stenige hellingen langs rivieren. Daar is, naast de reflectie van de zon op het water, de expositie ten opzichte van de zon het best. In de stenige bodem wordt bovendien de warmte overdag opgeslagen waarvan de druivenstokken in de koude nachten kunnen profiteren.

Riesling, een veelzijdige druif

Perzik, citroen, limoen, en tropisch fruit, acaciahoning, hooi, munt, ananas, viooltjes, amandel, vuursteen, petroleum en boenwas zijn slechts enkele aroma’s die je in Rieslings kunt tegenkomen. Rieslingwijnen zijn er dus in allerlei soorten. Door hun hoge zuurgraad kunnen ze goed ouderen. Jonge Rieslings zijn vaak lekker fris met tropisch en/of citrusfruit. Maar als ze ouderen verdwijnt vaak het fruit naar de achtergrond en komt er een aroma bij dat wordt aangeduid als ‘boenwas’ of ‘petrol’. Dat klinkt misschien niet zo prettig, maar veel wijnliefhebbers houden daarvan. Rieslings van een bodem van leisteen hebben weer veel minerale componenten. En vuursteen, dat proef je ook vaak terug.

Waar worden rieslingwijnen gemaakt

Riesling vind je vooral veel in Duitsland. Naast droge Rieslings is Duitsland bekend om zijn prachtige edelzoete wijnen en ijswijnen van de rieslingdruif. In Frankrijk vind je eigenlijk alleen in de Elzas Rieslings en in Italië vooral in het noorden. In Oost-Europese landen en de Balkan vind je Rieslingwijnen vaak onder andere namen zoals Johannisberger of Rhein Riesling. Buiten Europa is ook steeds meer belangstelling voor het planten van rieslingstokken. Mooie Rieslingwijnen komen onder meer uit Australië, en de Verenigde staten.

Wat eet je bij Rieslingwijnen

Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of  varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten. De edelzoete bij verschillende desserts en pikante (blauwader-)kazen.

Kortom: het wordt tijd al die Rieslings eens te ontdekken! Probeer er eens een paar uit. Welke is jouw favoriet?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Ellen zegt

    Gaarne zie ik het vervolg tegemoet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer