Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rioja, ook in wit en rosé

Een van de bekendste wijnen van Spanje is wel La Rioja. Tegenwoordig vind je Rioja’s in zoveel stijlen! Er is er voor elke smaak wel één, ook wit en rosé.

0 863

Rioja – Een van de bekendste wijnen van Spanje is wel La Rioja. Vaak denk je bij een wijn uit dat gebied aan een zware, houtgerijpte rode wijn. Zo’n ouderwetse met een goudkleurig netje eromheen. Maar tegenwoordig vind je Rioja’s in zoveel stijlen! Er is er voor elke smaak wel één.


La Rioja, het gebied

Rioja streek

De wijngaarden in La Rioja, gelegen in het noorden van Spanje, volgen kilometers lang de rivier de Ebro. Het is een prachtig stukje Spanje om eens doorheen te rijden. De steden Logrõno en Haro zijn een bezoekje waard. De wijnstreek is onderverdeeld in drie zones: Rioja Alavesa in het noorden, Rioja Alta in het noordwesten en Rioja Baja in het oosten. Elk gebied heeft een eigen specifieke bodemsamenstelling. Zo vind je bijvoorbeeld in Rioja Alavesa meer kalk en in Rioja Baja meer ijzer in de kleibodems. Maar ook binnen elke zone zijn er weer veel zoveel verschillen dat geen enkele wijn hetzelfde is. Rioja Baja ligt lager dan Rioja Alta en Alavesa, waardoor het daar net ietsje warmer is.

Rioja, de wijn

Rioja roodLa Rioja is vooral beroemd om zijn rode wijnen. Er worden echter ook heel wat witte wijnen en rosé’s gemaakt. De belangrijkste witte druif die wordt gebruikt is de viura, in Spanje ook wel macabeo genoemd. Daarnaast worden de malvasia en garnaca blanca gebruikt, vaak ook om te blenden, te mengen. De meeste witte Rioja’s worden gemaakt om jong ter drinken, maar het wijnhuis Viña Tondonia bijvoorbeeld staat juist bekend om zijn witte Rioja’s die pas na jaren op dronk komen. Rode Rioja en rosé zijn meestal blends met als voornaamste druif de tempranillo, aangevuld met druiven als garnacha, carignan of graciano.

Er zijn Rioja’s die lekker fris en fruitrijk zijn, maar er zijn er ook die heel vol en stevig zijn met smaken van tabak en vanille. Die verschillen komen vooral door de manier waarop de wijn wordt gemaakt en hoe hij rijpt. Een wijn die jarenlang rijpt op nieuw eikenhout zal anders smaken dan een wijn die slechts korte tijd in roestvrijstalen tanks heeft doorgebracht.

Wat lees je op het etiket

Als de wijnmaker voor de rijping nieuwe eikenhouten vaten gebruikt komen er veel vanille-aroma’s in de wijn. Oudere, gebruikte vaten geven veel minder smaak aan de wijn af waardoor hij meer zijn fruittonen behoudt. Daarnaast is er nog verschil in het gebruikte hout. Amerikaans eiken bijvoorbeeld geeft doorgaans veel meer vanille-aroma’s aan de wijn dan Frans eiken.

Hoe lang de wijn opgevoed is lees je op het etiket. Let dus altijd goed op de volgende woorden om te komen tot jouw keuze. De wijnwetgeving voor Rioja wijkt hier en daar af van de overkoepelende Spaanse wijnwetgeving. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.

– Joven betekent dat de wijn helemaal geen, of maximaal 6 maanden houtrijping heeft gehad. Die zal dus lekker fris en sappig moeten zijn.

– Semi-Crianza is een nieuwe aanduiding die wil zeggen dat de wijn wel enkele maanden hout heeft gehad, maar niet zoveel als Crianza.

– Crianza voor wit en rosé moet minimaal 6 maanden op eikenhout gerijpt hebben plus enkele maanden in de fles. De totale rijping moet minimaal een jaar zijn.

– Crianza voor rood moet minimaal 1 jaar op eikenhout gerijpt hebben met een totale rijping van 2 jaar.

– Reserva voor wit en rosé moet totaal 2 jaar gerijpt hebben waarvan minimaal 6 maanden op vat.

– Reserva voor rood moet minimaal 3 jaar hebben gerijpt waarvan minimaal 1 jaar op vat.

– Gran Reserva voor wit en rosé mag pas na 4 jaar verkocht worden en de vatrijping moet minimaal 6 maanden zijn geweest.

– Gran Reserva voor rood tot slot wordt slechts in uitzonderlijk goede oogstjaren gemaakt. Hij moet totaal minimaal 5 jaar rijpen waarvan 2 jaar in eikenhouten vaten.

Gaat het je duizelen? Onthoud dan globaal dat joven de meest sappige is, crianza iets voller en reserva een wijn om in te bijten. Overigens betekent ‘Cosecha’ op het etiket het jaar waarop de druiven zijn geoogst.

Rioja Vega, een aanrader

Rioja witEr zijn veel ‘grote namen’ in de Rioja. Wijnhuizen die prestigieuze topwijnen maken die jarenlang te bewaren zijn. Artadi, Viña Tondonio, Muga, Remelluri….Maar wil jij gewoon eens zomers genieten van een sappige Rioja dan zijn de wijnen van bodega Rioja Vega een aanrader.

Ik proefde de witte die voor 100% gemaakt is van de druif viura. Die geeft hem zijn bloemige neus. Hij is lekker fris, zonder teveel zuren. Lekker als aperitief of bij een zomerse salade. De rode Rioja Vega is voornamelijk gemaakt van tempranillo met een beetje garnacha. Het is een semi-crianza. Hij heeft lekker veel fruit in de neus. In de mond is hij soepel en sappig met een lichte kruidigheid. Lekker bij een zomerse tapasmaaltijd, de barbecue of een stukje rood vlees.
Geniet ervan! Salut!

De witte Rioja: Wijnkoperij B.J. de Logie http://delogie.nl/bodegas-rioja-vega-rioja-blanco-rioja

De rode Rioja: Wijnkooperij B.J. de Logie http://delogie.nl/bodegas-rioja-vega-rioja-vega-crianza-rioja-200

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer