Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode wijn uit de Loire-streek, lekker chillen bij pulled pork!

Deze rode wijn uit de Loire-streek heeft een zoete kruidigheid en iets rokerig, waardoor die prima past bij pulled pork of een homemade pate

0 1.133

Rode wijn uit de Loire-streek, lekker chillen bij pulled pork! – Het Domaine François Chidaine bevindt zich in de Loire-regio, waar Francois zo’n 37 hectare wijngaard bezit. De witte druif chenin blanc is er heer en meester: François  heeft er 20 hectare mee beplant in Montlouis en 10 hectare in Vouvray. De overige 7 hectare bevinden zich in de regio Touraine, iets ten westen van Vouvray en Montlouis. Hier heeft hij een diversiteit aan andere druivenrassen aangeplant waaronder sauvignon, pinot noir, grolleau, cabernet franc, côt (de naam die in de Loire wordt gebruikt voor de druif malbec) en pineau d’aunis (de oudste druif in de geschiedenis van de Loire-regio).

Biodynamie

De wijn die ik vandaag deel komt van die 7 hectare. Het is een rode wijn gemaakt van de druiven côt, pineau d’aunis  en cabernet franc die biodynamisch geteeld zijn. Chidaine gaat uiterst zorgvuldig te werk. Het allerbelangrijkst volgens François zijn de wijnstok en de bodem waarin die groeit. De aarde moet ademen en leven. Daarom probeert hij de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. In de biodynamie wordt afgezien van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast werkt men zo dat de energieën die ons omringen, te vinden in o.a. water, zuurstof en aarde, een kompleet geheel vormen, in balans zijn. Daarbij is de stand van de zon, de maan, de sterren en planeten tevens van wezenlijk belang.

Zoete kruidigheid

De wijn is fris en heeft veel (kersen-) fruit. De lichte stroefheid die je ervaart in je mond (door de milde tannines) wordt door al dat fruit helemaal goed gemaakt. Hij heeft een zoete kruidigheid en iets rokerigs. Die zoete kruidigheid en het rokerige karakter samen met het kersenfruit maakt hem uitermate geschikt bij gerechten waarbij ‘zoet’ en ‘gebrand/gegrild’ samenkomen. Een voorbeeld is deze pulled pork. Maar probeer hem ook bij andere gerechten zoals gelakte eend of gegrild vlees van de barbecue. Bij een mooie home-made paté of een plakje rauwe (gerookte) ham is deze wijn eveneens een feestje.

Koel hem ietsje voor gebruik en geniet ervan op deze laatste zomeravonden!

De wijn is in Rotterdam verkrijgbaar bij Odile Hemmen Wijnen en Spiritualiën (http://www.odilehemmen.nl)

Voor overige verkoopadressen ga naar de website van De Vier Heemskinderen (http://www.vierheemskinderen.nl)

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer