Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Roemeense wijn en polenta, twee culinaire klimmers

Als Roemenië misschien niet het eerste land is waar je aan denkt als je aan wijn en polenta denkt, moet je toch eens verder lezen. Zowel de wijn als de polenta zijn op dit moment stijgers op de culinaire ladder.

0 1.226

Roemeense wijn en polenta, twee culinaire klimmers – Als Roemenië misschien niet het eerste land is waar je aan denkt als je aan wijn en polenta denkt, moet je toch eens verder lezen. Zowel de wijn als de polenta zijn op dit moment stijgers op de culinaire ladder.

Roemeense polenta

Wat polenta is voor Italië is mămăligă voor Roemenië. In ons boerderijtje in een boerendorpje midden in Transsylvanië staat het vaak op tafel. Mămăligă laat zich het best omschrijven als een dikke pap van maisbloem, water en zout. Dat klinkt niet echt lekker en heel speciaal was het dan ook niet. Van oudsher is het een echt ‘armeluis-gerecht’. Elke boer had immers wel een stukje land waarop hij mais verbouwde. Gelukkig zijn er inmiddels zoveel bereidingswijzen dat mămăligă in de meest luxueuze keukens wordt gebruikt.


Roemeense wijn, kwaliteit voorop

Met Roemeense wijn is het net zo gegaan. Hoewel nog altijd veel mensen op het platteland hun eigen wijn maken van gewone tafeldruiven onder het motto van: “als er maar alcohol in zit” zijn er meer en meer wijnbedrijven die de focus leggen op kwaliteit. Naast inheemse druivenrassen als fetească albă, fetească regală en negru vărtus kiest men steeds vaker voor bekendere rassen als sauvignon, chardonnay, syrah en merlot. Ook worden de wijnen droger gemaakt dan enkele jaren geleden. Nu inmiddels veel van de etiketten zijn gepimpt (het oog wil ook wat) lijkt niets het internationale succes van Roemeense wijn in de weg te staan.

Cramele Recas Roemeense wijn polenta (2)
Onze Roemeense buurman laat de natuur zijn gang gaan. Hoppa….. druiven in de ton en gewoon wachten tot de vergisting begint.

 

Cramele Recas

Enige tijd geleden bezocht ik Cramele Recas in de regio Banat in het westen van Roemenië. Het was heel leuk Philip Cox, een van de eigenaren, te ontmoeten, maar ook kennis te maken met Hartley Smiters, de wijnmaker. Hartley, een Australiër, is een zogenaamde ‘vliegende wijnmaker’. Samen met zijn vrouw Nora maakt hij de helft van het jaar wijn bij o.a. Yellow Tail in Australië en de andere helft bij het Roemeense Recas. De rondleiding door het bedrijf was geweldig, evenals de wijnen die ik proefde. Een aantal van deze wijnen is in Nederland te koop bij onder andere www.Anderewijn.nl. Maar ook de ‘kleine broertjes en zusjes’ van Recas zijn inmiddels in Nederland te vinden en wel bij de HEMA!

Cramele Recas Roemeense wijn polenta (3)Dreamfish Sauvigon Blanc:
Tropisch fruit in de neus, rijpe peer, meloen, banaan. Lekker fris in de mond met ook dat tropisch-fruit karakter. Nu ook iets citrus en een klein bittertje (grapefruit). Het is een ‘zacht’ type sauvignon blanc. Lekker als aperitief, maar ook bij Pad Thai noodles, Chinese gerechten of een jonge geitenkaas.

Dreambird Pinot Grigio:
In de neus vooral perzik en meloen. In de mond fris wit fruit en ook hier citrus. Frisse zuren in de afdronk. Drink deze wijn als aperitief met wat charcuterie, bij kip met een kruidensausje of een Indiase curry.

Cramele Recas Roemeense wijn polenta (1)Dreambird Pinot Noir:
Een helderrode sappige rode wijn met in de neus en mond blauwe zwarte kersen en een lichte kruidigheid. Lekker bij een pastagerechtje met aubergine of, ietsje gekoeld, bij een salade van bietjes met (geiten-)kaas. Of gewoon lekker zo, met wat rauwe ham en gedroogde worst.

Dreambird Syrah:
Donkerrobijnrood van kleur. Donker fruit en kruidig in de neus. Ook drop, laurier. Zoiets als ‘zwart-witjes’. Hij is lekker sappig en heeft ronde, soepele tannines. In de afdronk een pittig pepertje. Lekker bij een (witte-) bonenschotel met verse worst, oregano en paprika. Of drink hem bij een stukje rood vlees van de bbq, of een winters stoofpotje.

Wil je weten welke wijn het best smaakt bij jouw mămăligă- of polenta-recept? Laat hieronder een reactie achter en ik laat je weten welke ik kies!

Wijnhuis: www.cramelerecas.ro
Importeurs: www.anderewijn.nl en www.hema.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer