Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rosé; Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé is er in veel verschillende smaken en kleuren. Van lichtzoet tot beendroog, van bijna wit tot donkerroze. Hoe zijn die verschillende rosé stijlen ontstaan? In dit artikel (een onderdeel van onze online wijncursus) vertellen we je echt alles over het ontstaan van rosé. Oh en rosé hoeft echt niet alleen in de zomer!

0 723

Rosé is er in veel verschillende smaken en kleuren. Van lichtzoet tot beendroog, van bijna wit tot donkerroze. Hoe zijn die verschillende stijlen ontstaan?

Ontstelen

Er zijn eigenlijk twee basis manieren om rosé te maken. Voor beide manieren geldt dat, als de druiventrossen in de wijnmakerij aankomen, ze van hun stelen worden ontdaan. In de stelen zitten namelijk harde tannines en die wil je niet in een rosé. Bovendien zitten er in de schillen en pitten al voldoende tannines. De kleur van de druif zit in de schil; het vruchtvlees is kleurloos. Met die wetenschap kiest de wijnmaker voor een van de volgende meest voorkomende methodes.

1) Direct persen

De druiven worden direct na het ontstelen geperst. Perst de wijnmaker maar 1 keer, dan komt er slechts een kleine hoeveelheid kleurstof uit de schil mee en is het sap nog bijna kleurloos. Worden de overgebleven druiven nog een keer geperst, dan heeft het sap wat daar nog uitkomt al meer kleur. Door op deze manier de blauwe druiven meerdere keren te persen en die persingen (deels) te mengen kan de wijnmaker kiezen welke kleur en stijl de uiteindelijke rosé krijgt. Deze methode wordt meestal gebruikt voor het maken van een lichte kleur rosé, een ‘Provence-stijl’.

2) Koude schilinweking

De druiven worden niet geperst maar gekneusd zodat er een schilinweking plaatsvindt. Die vindt gekoeld plaats zodat de gisting nog niet op gang komt en duurt maar heel kort. Als de wijnmaker vindt dat het sap voldoende kleur heeft laat hij het uit het vat lopen om later te vergisten in een ander vat.

3) Methode Saignée

Terwijl de vergisting van de druiven voor het maken van een rode wijn aan de gang is laat de wijnmaker een hoeveelheid sap langzaam uit het vat lopen om later in een ander vat verder te vergisten. Dat sap heeft dan nog niet zoveel kleur als een rode wijn, maar is vaak al wel donker en heeft, door het gisten, een stevige structuur. Deze methode wordt ‘methode saignée’ genoemd: het laten ‘bloeden’, langzaam laten weglopen van het sap.

Vinificatie en rijping

In alle gevallen vindt daarna de vinificatie (het omzetten van de suikers in alcohol en koolzuurgas) plaats zoals bij witte wijn. Na de vinificatie wordt de wijn korte tijd opgeslagen in vaten om tot rust te komen. Die vaten zijn meestal van roestvrijstaal zodat er geen zuurstof bij kan komen. Dat zorg ervoor dat de rosé zijn frisse, fruitrijke karakter behoudt. Voordat de rosé wordt gebotteld wordt hij geklaard en gefilterd.

Nog even dit…

Hoewel je rosé kunt maken door rode en witte druiven te mengen wordt dat niet vaak gedaan. Volgens de Europese wijnwetgeving is het echter verboden rode en witte wijn te mengen om zo een rosé te maken. Dat is alleen toegestaan bij het maken van champagne. Daar mag een kleine hoeveelheid rode wijn uit die streek worden toegevoegd aan de kleurloze champagne om rosé te maken.

Vrijwel alle rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, maar de pinot gris is een uitzondering. Die druif heet wit te zijn, maar doordat zijn schil een lichtroze tint heeft kan er ook een rosé van worden gemaakt”

Rosé alleen in de zomer? Dat geldt niet voor mij! Ik houd van een lichte rosé op een zonnig terras, maar een volle, stevige Spaanse rosé bij de maaltijd sla ik zeker niet af. Of een houtgerijpte bij de open haard… Wat is jouw favoriet?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer