Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Olé, we gaan weer aan de rosé!

In Frankrijk drinkt met het hele jaar rosé. Wij Nederlanders doen dat alleen als het zonnetje schijnt.Olé, we gaan aan de Rosé uit de Provence

Rosé uit de Provence; Olé, we gaan weer aan de rosé – Het is zaterdagochtend en ik probeer krampachtig een tafeltje in het zonnetje te bemachtigen. Het terras is leeg, de zon speelt verstoppertje achter de gebouwen en het waait ook nog een beetje. Als je van een afstandje op dit tafereel neerkijkt, is het een sobere bedoeling. Maar ik heb de lente in mijn bol en zal de zon vinden…

Zon, zon, zon

Want ik heb zin in rosé. Zodra de zon in zicht is, stapt Nederland massaal over op de rosé. Anders is dat in Frankrijk, waar men eigenlijk het hele jaar door rosé drinkt. De consumptie van rosé ligt zelfs hoger dan die van witte wijn in dit wijnland. Er zijn grote verschillen in kwaliteit, maar mijn favoriete rosé kenmerkt zich door tonen van mooi rood fruit én citrus (denk aan grapefruit en citroenschil), perzik en het liefst nog een kruidig tintje.

Een rosé die aan deze beschrijving voldoet, is AIX Rosé. Een easy rosé, die zijn naam te danken heeft aan het stadje Aix-en-Provence. Dubbel zo leuk omdat hier ooit mijn wijnverhaal begon. Ik ging er studeren en kwam terug met een passie voor wijn. AIX wordt gemaakt door de Nederlandse Eric Kurver, die al meer dan 10 jaar in Frankrijk woont.

Rosé uit de Provence

Wij associëren rosé met zon, maar waarom eigenlijk? Rosé past overal bij. Behalve een dorstlesser in de brandende zon is het een volwaardige tafelgenoot. Schenk ‘m maar eens bij een salade caprese. Te gek! Hoe dat komt? What grows together, goes together. Een super handige wijnspijs tip, die nagenoeg altijd op gaat. Dan moet je natuurlijk wel weten dat de Provence het epicentrum van de rosé is 😉

rose-uit-de-provence
Uitzicht op het stadje Gordes in de Provence

Nu je dat weet, kun je losgaan. Te beginnen met een bouillabaisse natuurlijk, de beroemde vissoep uit Marseille. Maar ook gegrilde visjes en gamba’s met Mediterraanse kruiden werken goed. Rosé is ook een van de weinige wijnen die de smaak van knoflook aan kan. Kortom, keuze genoeg. Wat serveer jij naast een glas rosé uit de Provence?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.