Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Saint Amour, Beaujolais met liefde geschonken

Saint Amour van Domaine Lassagne is vol, rond en fluweelzacht. Een verleider en daarmee een ideale wijn voor Valentijnsdag!

0 798

Saint Amour, Beaujolais met liefde geschonken – Wijn uit de Beaujolais ken je vast wel. Waarschijnlijk gaat het dan om de Beaujolais Primeur. Die jonge, lichte en fruitrijke wijn die traditiegetrouw op de derde donderdag van november, vlak na de oogst dus, op de markt wordt gebracht. De wijn wordt op een ‘snelle’ manier gemaakt: men doet dat door ‘macaration carbonique’ (= koolzuurinweking) toe te passen. De hele trossen gamay-druiven (dé druif in de Beaujolais) gaan in een afgesloten, met koolzuurgas gevulde tank. Door de druk wordt er bij de onderste druiven een vorm van gisting in gang gezet. Ze barsten open en er ontstaat een sap met veel aromastoffen en kleur, maar met weinig bittere tannines. Na dit proces vindt de alcoholische vergisting plaats net als bij andere rode wijnen. De wijn is ongecompliceerd en gemaakt om jong van te genieten.


Beaujolais, de Cru’s

Maar weet je dat er veel meer en vaak veel mooiere wijn wordt gemaakt in de Beaujolais? De wijnstreek Beaujolais ligt onder de Bourgogne en begint zo’n 10 kilometer onder Mâcon en loopt naar het zuiden waar de Rhônestreek begint. Wijnen met alleen ‘Beaujolais’ op het etiket zijn de meest eenvoudige. De druiven kunnen uit de hele Beaujolais-streek komen. Dat laatste geldt ook voor de Beaujolais Supérieur, maar die moet wettelijk een iets hoger alcoholgehalte hebben. De wijnen met Beaujolais-Village op het etiket komen van druiven van 39 aangewezen gemeenten in het noordelijke deel van de Beaujolais. Binnen die gemeenten mogen slechts 10 dorpen hun naam geven aan de wijn. Dat zijn de beste wijnen, de ‘Cru’s du Beaujolais’.

Saint Amour, een tedere Cru

De wijn met de naam die zo mooi is voor Valentijn komt uit de omgeving van het dorpje Saint Amour, de meest noordelijke Cru van de Beaujolais. Het is tevens de kleinste Cru. De wijn wordt, net als vrijwel alle wijnen uit de Beaujolais, gemaakt volgens de eerder genoemde ‘maceration carbonique’. Doordat de bodem in de Cru’s echter anders is dan die waar de ‘gewone’ Beaujolais vandaan komen, zijn de wijnen die daar gemaakt worden vaak net ietsje complexer en langer te bewaren. De bodem in Saint Amour bestaat uit graniet, kalksteen en klei. Dit levert lichte, bijna tedere wijnen op met aroma’s van kersenfruit, blauwe besjes, pioenrozen en een lichte kruidigheid. Dat proef je allemaal in deze Saint Amour van Domaine Lassagne. Die is vol, rond en fluweelzacht. Een verleider en daarmee een ideale wijn voor Valentijnsdag!

Te koop bij WijnenuitdeBeaujolais.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer