Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sake bij sushi en sashimi

De één kiest voor een biertje, de ander voor een fris glas witte wijn, maar heb je wel eens sake geprobeerd bij je sushi?

0 612

Sake bij sushi en sashimi – De één kiest voor een biertje, de ander voor een fris glas witte wijn, maar heb je wel eens sake geprobeerd bij je sushi? Er zijn tongen die beweren dat je dit dan juist niet moet drinken, omdat aan beide rijst ten grondslag ligt. Maar ik vind het lekker, dus drink ik dat er regelmatig bij.


Rijst en sake

Sake is een Japanse drank die wordt gemaakt uit rijstkorrels. Er zijn meer dan 200 soorten rijst in Japan, dus je kunt je voorstellen dat er keuzes gemaakt moeten worden. Slechts zo’n 30 soorten zijn geschikt om kwaliteits-sake te maken. Het is belangrijk dat de rijstkorrel groot is. Daarnaast is een harde buitenkant belangrijk omdat die de korrel beschermt tegen bacteriën. Daarentegen moet de binnenkant weer zacht zijn zodat die goed vocht kan absorberen.

De bruine rijst wordt geslepen zodat er een kleine witte korrel overblijft. Daarna wordt de massa geperst (soms wordt er voor het persen nog alcohol toegevoegd), gefilterd en gepasteuriseerd. Maar dan is de Sake nog niet klaar. Hij wordt enkele weken tot soms jaren gelagerd alvorens gebotteld te worden. Het is een zuivere drank waaraan, in tegenstelling tot wijn, geen sulfiet wordt toegevoegd.

Kwaliteit

Er zijn verschillende kwaliteiten sake. De ‘gewone’ maakt men door toevoeging van, vaak veel teveel, alcohol. De kwaliteits-sake is te onderscheiden in twee soorten: één waaraan alcohol is toegevoegd en één met alcohol die puur is ontstaan door fermentatie.

Om het nog ingewikkelder te maken zijn die twee kwaliteiten weer onder te verdelen in vier kwaliteiten. Bijvoorbeeld de sake waaraan alcohol is toegevoegd, is onder te verdelen in Honjozo, Tokubetsu Honjozo, Ginjo en Daiginjo.

Tot de meest pure soorten behoren: Junmai (=puur), Tokubetsu Junmai, Junmai Ginjo en Junmai Daiginjo. Slechte varianten worden vaak iets verwarmd om die slechte kwaliteit te verbloemen. Maar er zijn ook weer een aantal van de betere soorten, die speciaal zijn gemaakt om verwarmd te worden of die worden verwarmd om de ultieme combinatie te vormen met een gerecht. Kortom heel, veel keuze.

Rosé sake

Ingewikkelder zal ik het hier niet maken. Kijk eens of je de rosé Sake uit Saga kunt vinden: “Gin no Kurenai”. Lekker gekoeld is dat een heerlijk zomers aperitief, maar ook top bij kreeft, stevige salades, kip. En sushi! De “Nouvelle Gekkaikan” Honjozo uit Kyoto is lekker fris en citrusachtig. Probeer die eens bij sashimi.
Overigens is de Hana Awaka, die wordt verkocht in een roze flesje van 250 ml ook het proberen waard. Die is licht mousserend met veel fruit. Lekker aperitief of bij een (fruit)dessert.

Toch wat anders?

Durf je sake bij Sushi toch niet aan? Kies dan, zoals veel Japanners doen, voor een Japanse (groene) thee of een mild biertje. Een leuke Japans biertje is bijvoorbeeld Kirin. Die is niet bitter, maar mild en fris en past daardoor goed bij sushi gerechten. Iki bier mixt Aziatische ingrediënten met Europees vakmanschap en is te koop in de smaken yuzu of gember, welke allebei ook heel verfrissend zijn. En als je voor wijn gaat: kies een droge, frisse witte wijn die wel een rond karakter heeft. De (plak)rijst is namelijk ‘rond’ in je mond. En een frisse wijn maakt je mond weer schoon voor je volgende hapje. Denk aan een Italiaanse Soave, een Pinot Blanc uit de Elzas, een Viognier uit Zuid-Frankrijk of een Duitse Silvaner. Enne…. overlaad je sushi niet me sojasaus. Dat is zonde van de sushi én van het drankje dat je erbij kiest, wat dat ook moge zijn.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer