Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sauvignon Blanc – Druivensoorten – Wijncursus

Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn de meest bekende witte wijnen. Maar ze zijn heel verschillend. Hier nemen we de Sauvignon Blanc onder de loep.

0 643

Als je op een terrasje een glas witte wijn bestelt, krijg je vaak de vraag: “Sauvignon Blanc of Chardonnay?” Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn immers de meest bekende witte wijnen. Maar ze zijn heel verschillend. Vandaag nemen we de Sauvignon Blanc onder de loep.

Een druif, een wijn

Sauvignon Blanc is niet alleen de naam van een wijn, het is ook de naam van een wit druivenras. Als het over de wijn gaat schrijf je hem doorgaans met hoofdletters, gaat het om de druif dan gebruik je kleine letters. ‘Sauvignon’ komt van het Franse woord ‘sauvage’, wat ‘wild’ betekent, naar de vorm van het blad van sauvignon blanc. Dat blad lijkt op dat van de wilde druivenstok Vitis vinifera.


Sauvignon Blanc heeft veel gezichten

De oorsprong van sauvignon blanc ligt in de Franse Loirestreek. Daar worden wijnen met klinkende namen als Sancerre en Pouilly Fumé van dit druivenras gemaakt. Inmiddels is sauvignon blanc echter wereldwijd aangeplant. Vooral Nieuw-Zeeland is bekend om zijn Sauvignon Blancs. Per land zijn er verschillen maar natuurlijk is ook de hand van de wijnmaker, de manier van wijn maken, belangrijk. Sauvignons uit de Loire zijn vaak strakdroog en hebben aroma’s van limoen, gras en appel. Ook vuursteen en brioche kun je hierin vinden. Nieuw-Zeelandse Sauvignons hebben vaak een uitbundiger karakter met passiefruit, pas gemaaid gras, asperges, ananas, roze grapefruit, citroenschil, kruisbessen en soms zelfs groene paprika.

Fris, groen en grassig

Er kan een legio aan woorden voorbijkomen als je een Sauvignon Blanc proeft: bleekgeel, groene reflectie, prikkelende zuurgraad, stuivend, grassig, groene appel, kruisbessen, groene paprika, grapefruit, haricots verts, grapefruit, anijs, kattenpis, buxux, asperges, rokerig, vuursteen, exotisch, rijp, perzik, limoen… De rode draad echter is het frisse, ‘groene’ en grassige karakter van de wijn. Sla (samen met een paar vrienden of vriendinnen) eens een paar Sauvignon Blancs in uit verschillende landen en proef zelf de verschillen. Zo vind je vast jouw favoriet!

sauvignon blanc

Soms stuift hij groen en grassig je glas uit, soms bedwelmt hij je met zijn exotische geuren. Maar altijd blijft Sauvignon Blanc  een frisse wijn met een opwekkende zuurgraad.

Wat is lekker bij een Sauvignon Blanc?

Door hun frisse karakter zijn Sauvignon Blancs een uitstekend aperitief. Afhankelijk van hun stijl passen ze goed bij verschillende, eveneens frisse, gerechten. Veel salades, (verse) geitenkaasjes, schaal- en schelpdieren en (wit-)visjes kun je ermee combineren. Een milde Rueda met een frisse salade met kip en fruit of een aspergegerechtje, een rijke, strakke Sauvignon uit Chili met ceviche of een strakke Sancerre met een oestertje….

sauvignon blanc

Sauvignon Blanc
Welke is jouw favoriet?
En wat vind jij er lekker bij?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer