Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tempranillo, een populaire druif

Dit jaar naar Spanje op vakantie? Dan zul je veel wijnen tegenkomen gemaakt zijn de tempranillo-druif, een van de meest voorkomende druivenrassen in Spanje.

0 1.222

Tempranillo, een populaire druif – Ga je dit jaar naar Spanje op vakantie? Dan zul je veel wijnen tegenkomen die gemaakt zijn van de tempranillo-druif, een van de meest voorkomende druivenrassen in Spanje.

Een druif met veel namen

tempranillo regioJe vindt deze druif vooral veel in het wijngebied Rioja, in het noorden van Spanje, maar ook in andere Spaanse wijnstreken wordt hij volop verbouwd. Je herkent hem echter niet altijd als tempranillo, want hij wordt overal anders genoemd. Zo kun je hem tegenkomen onder de naam ‘ull de llebre’ in de Pénedes, ‘tinto fino’ in Ribera del Duero, of ‘cencibel’ in La Mancha en Valdepeñas in centraal Spanje. Ook in andere mediterrane landen wordt hij veel aangeplant. In het noorden van Portugal bijvoorbeeld, in de Douro-regio, is hij onder de naam ‘tinta roriz’ een van de belangrijkste druiven die wordt gebruikt voor het maken van port. Ook in landen buiten Europa heeft men tempranillo ontdekt. Zo wordt hij in Zuid-Amerika al heel lang aangeplant, maar wordt hij ook in Australië steeds populairder.

Een vroege rijper

Wat maakt deze druif nou zo populair onder wijnmakers? Een van de redenen is dat het een vroegontluikende én vroegrijpende druif is. Dat betekent dat hij een kort groeiseizoen heeft wat de kans op het toeslaan van ziektes kleiner maakt. ‘Temprano’ betekent ‘vroeg’ in het Spaans. De naam tempranillo is daarvan afgeleid: een vroegrijpende druif. Door verschillen in bodem en klimaat waar de druif wordt aangeplant zijn er veel verschillende stijlen wijn. Van soepel en rond tot dikdonkere blockbusters die je nog jaren kunt bewaren. Hout speelt daar ook een rol in. Een paar jaar meer of minder rijping op eikenhouten vaten maakt een wereld van verschil.

Wat lees je over houtrijping op het etiket

Hoe lang een wijn op eikenhout gerijpt heeft kun je lezen op het etiket.
Crianza of Reserva op een fles wijn wil zeggen dat hij een groot aantal maanden (altijd meer dan een jaar) heeft gerijpt in eikenhouten vaten. Dat verschilt in de diverse Spaanse   wijnbouwregio’s, maar Reserva rijpt altijd langer dan Crianza.

Gran Reserva wordt slechts in uitzonderlijk goede oogstjaren gemaakt.

Semi-crianza; ook zie je wel semi-crianza op het etiket, wat wil zeggen dat hij minder dan een jaar heeft gerijpt.

Roble betekent hout, dus ‘3 meses roble’ betekent ‘3 maanden houtrijping’.

Joven betekent dat de wijn helemaal geen houtrijping heeft gehad.

Cosecha op het etiket betekent het jaar waarop de druiven zijn geoogst.


Tempranillo, wat is daar lekker bij?

Je hebt begrepen dat er veel stijlen en soorten Tempranillo’s zijn. Dus wat je erbij eet is ook nogal afhankelijke van de Tempranillo die jij in je glas hebt. Een jonge, frisse Tempranillo (Joven), kun je gerust als aperitief drinken, zelfs ietsje gekoeld. Eet daar dan wat knapperige groene olijven bij en wat serrranoham of niet te oude Manchego-kaas. Heb je een houtgerijpte Tempranillo (crianza en meer) dan wordt het al meer een ‘eetwijn’. Lekker bij geroosterd (lams-)vlees, wild, gerookte ham of een Spaanse chorizo-worst. En oudere Manchego-kaas.

Las Lunes 2011, Vino de la Tierra de Castilla, Tempranillo

Tempranillo kurk

Dit is een voorbeeld van een dijk van een tempranillo. Hij is vol en stevig en heeft veel rood sappig fruit met een lichte hint van hout door een korte rijping van 3 maanden op Frans en Amerikaans eiken. Hij heeft frisse zuren en ronde, soepele tannines en een lange, verfrissende afdronk. Het is een product van het befaamde wijnhuis Bodegas Martué in Toledo en gemaakt door ‘Flying Winemaker’ Ignacio de Miguel.

Ik kocht hem bij Odile Hemmen Wijnen en Spiritualiën ( http://www.odilehemmen.nl ) voor slechts 8,95 euro.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer