Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Valpolicella, hartstochtelijk rood

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar wat extra aandacht geven in de vorm van bloemen, cadeautjes of een kaartje. Ik kies wijn voor mijn Valentijn. Een hartstochtelijke rode!

0 620

Valpolicella, hartstochtelijk rood – Over de oorsprong zijn de meningen verdeeld, maar wat dan ook de waarheid is: Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar wat extra aandacht geven in de vorm van bloemen, cadeautjes of een kaartje. Ik kies wijn voor mijn Valentijn. Een hartstochtelijke rode!

Deze rode wijn komt uit het Italiaanse Veneto, de regio met de romantische hoofdstad Venetië. Hij wordt gemaakt van de druivensoorten corvina, rondinella en molinera. Die worden zorgvuldig met de hand geplukt, gekneusd en vergist. Daarna wordt de most (het sap met de schillen en pitten) enige tijd gekoeld opgeslagen waardoor de wijn extra structuur en kleur krijgt. En dan begint het eigenlijk pas!

Meer van alles

Nu begint het ‘ripasso’-proces. Ripasso wil zoveel zeggen als ‘nogmaals passeren’. De wijn wordt een tweede keer vergist, maar nu samen met de schillen en pitten die overbleven bij de bereiding van zijn grote broer, de beroemde, vaak kostbare Amarone-wijn. In die restanten zitten namelijk nog heel wat stoffen die de (eenvoudige) Valpolicella meer structuur, kleur en aroma’s kunnen geven. Ook komt er op die manier wat meer alcohol in de wijn.
Na dit proces rijpt de wijn nog 18 maanden in eiken vaten waardoor hij stabiliseert en nog meer complexiteit krijgt. En dat proeven we!

Sappig, vol en kruidig

Deze wijn is een feestje! In de neus ruik je zwarte kersen en een kruidigheid die aan oregano doet denken naast lichte vanilletonen. Hij is lekker sappig, vol en ook kruidig in de mond. De tannines zijn stevig maar soepel en rond. Hij heeft frisse speelse zuren waardoor hij, ondanks het hoge alcoholgehalte van 14%, lekker fris en toegankelijk blijft. Ook een verleidelijk zoetje is te proeven.


Valpolicella; Wat eten we daarbij?

Van deze wijn kun je gerust samen ‘zomaar’ genieten tijdens een romantisch Valentijns- avondje op de bank! Maar wil je er iets bij eten? Hij smaakt ook heerlijk bij o.a. rood (gegrild) vlees, kalfsvlees in een tomatensaus en rijpe harde kazen.

Valplicella is o.a. verkrijgbaar bij Jumbo, € 9,95

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer