- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Versterkte wijn

Versterkte wijn, dat is wijn waar meer alcohol in zit dan in gewone wijn. En dat extra alcohol beetje alcohol is niet zomaar ontstaan.


Het ontstaan van versterkte wijnen

Heel lang geleden werd wijn met zeilschepen over de oceanen vervoerd. In de wijn, die in houten vaten zat, trad vaak bederf op. Om dat te voorkomen bedacht men om er wat extra alcohol aan toe te voegen waardoor ongewenste micro-organismen afstierven. Zo zijn dranken als bijvoorbeeld port ontstaan. Ook ontdekte men dat, door alcohol toe te voegen aan gistende wijn, er een zoetere wijn ontstond. Versterkte wijnen: we nemen er een paar onder de loep.

Port

Om port te maken wordt eerst een ‘gewone’ stille wijn gemaakt. Tijdens de gisting van de druiven wordt er echter wat brandy toegevoegd zodat de gisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet. Daardoor is port bijna altijd zoet. De brandy zorgt voor het extra alcohol.

Madeira

Ook om Madeira te maken wordt de gisting gestopt tijdens de gisting. Net als bij Port is het resultaat een wijn met meer restzoet en alcohol dan een ‘gewone’ wijn. Door de dan ontstane wijn langdurig in een warme omgeving te laten rijpen ontstaan het voor Madeira kenmerkende nootachtige karakter.

Sherry

Ook hier is het uitgangspunt een ‘gewone’ stille wijn. Bij sherry[1] echter wordt pas ná de gisting alcohol toegevoegd, als alle suikers zijn ‘opgesnoept’ door de gistcellen. Daardoor zijn de meeste sherry’s droog. De keldermeester versterkt de wijn die een ‘fino’ moet worden tot 15% en een beoogde ‘oloroso’ tot 17%.

Vin Doux Naturel

Wijnen waarbij de natuurlijke gisting is gestopt door het toevoegen van wijnalcohol heten op zijn Frans ‘Vin Doux Naturel’. Het woord ‘Naturel’ staat voor het feit dat het toegevoegde alcohol van dezelfde wijn moet zijn als de wijn waaraan hij wordt toegevoegd. Enkele bekende Vins Doux Naturel uit Frankrijk zijn Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Banyuls en Maury.

Versterkte wijn, drink jij dat wel eens? En wat is je favoriet?

 

Links in dit artikel:
  1. sherry: http://www.anne-wies.nl/sherryweek-hoe-sherry-gemaakt/