Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wat lees je op een wijnetiket? | Online Wijncursus les 9

Heb jij dat ook wel eens, dat je in de winkel voor het wijnschap staat en door de bomen het bos niet meer ziet? Dat je niet weet welke wijn je moet kiezen? Zoveel flessen met elk een ander wijnetiket? Sommige etiketten zijn heel klassiek en andere juist super trendy. Ik ga je helpen om een wijnetiket te ontcijferen.

0 743

Heb jij dat ook wel eens, dat je in de winkel voor het wijnschap staat en door de bomen het bos niet meer ziet? Dat je niet weet welke je moet kiezen? Zoveel flessen met elk een ander wijnetiket? Sommige etiketten zijn heel klassiek en andere juist super trendy. Ik ga je een handje helpen.


Verplichte gegevens op het wijnetiket

Sommige zaken zijn door de overheid verplicht op een wijnetiket te vermelden. De Europese wijnwetgeving is daarin een stuk strenger dan die van bijvoorbeeld Chili of Australië. Voor Europa geldt dat op het wijnetiket onder meer het land en het gebied van herkomst, het alcoholpercentage en de inhoud van de fles vermeld moeten worden. Daarnaast moeten de naam en vestigingsplaats op staan van het bedrijf dat de wijn in de fles heeft gedaan en een kwaliteitskenmerk. Dat laatste zie je op het wijnetiket als een beschermde oorsprongsbenaming. Tegenwoordig moet er ook op het wijnetiket staan dat er sulfiet in zit als het sulfietgehalte een bepaald percentage overschrijdt.

Het oogstjaar op het wijnetiket

Handig is ook een jaartal op de fles. Dat is het jaar waarin de druiven voor de betreffende wijn zijn geoogst. Het wijnetiket hieronder van de witte Châteauneuf-du-Pape van Château La Nerthe kun je gerust klassiek noemen. Een traditionele afbeelding van een kasteel met alle verplichte aanduidingen er omheen. Deze witte wijn is uit 2011. Dat is best oud voor een witte wijn maar toevallig kan deze heel goed ouderen. Dat moet je dan maar net weten. De meeste witte wijnen echter kun je beter jong drinken. Dus als je een witte wijn zoekt kies je in 2018 het liefst een wijn met 2016 of 2017 op het wijnetiket. Bij een rode wijn kun je gemakshalve voor dezelfde formule kiezen en die uitbreiden met een jaartje extra.

Spannende wijnetiketten

Tegenwoordig zie je steeds meer moderne, leuke en spannende etiketten. Zo zie je hieronder een Spaanse wijn met een grappig wijnetiket waarmee kennelijk een verhaal verteld wordt maar waarvan je wat betreft de inhoud niet veel wijzer wordt. In zo’n geval wordt er een etiket op de achterkant geplakt waar wel alle benodigde informatie op staat. Op dit achter wijnetiket staan ook de druivenrassen vermeld waarvan de wijn is gemaakt en, heel handig, een tip over de serveertemperatuur. Dit wijnetiket is zelfs voorzien van een QR-code waarmee je direct op de website van de wijnmaker terecht komt.

Druivenrassen op het wijnetiket

Vooral in de Franse Languedoc en in de ‘Nieuwe Wereld’ zie je de naam van het druivenras op het wijnetiket vermeld. Dat is heel handig als je je smaak een beetje kent. Houd je meer van een frisse Sauvignon Blanc of een ronde, volle Chardonnay Een milde Pinot Noir of een stevige Shiraz? Op het etiket hieronder zie je dat de druif waarvan deze wijn is gemaakt een viognier is. Minder bekend, maar zeker het proberen waard. Het in kleine lettertjes geschreven ‘Elevé en fût de chêne betekent dat de wijn gerijpt heeft op eikenhouten vaten. Dat maakt een wijn wat voller en romiger en geeft daarnaast vaak tonen van vanille.

druivenrassen op wijnetiket

Wat je nog meer kunt tegenkomen op een wijnetiket

Reserve of Reserva heeft in sommige landen te maken met de duur en methode van rijping die de wijn volgens de wijnwet in het betreffende land moet ondergaan. Die wet is echter in de meeste landen verschillend en bovendien niet overal van toepassing. Als je de wetten niet kent heb je daar dus niet zoveel aan. Termen als Cuvée Speciale, 1er Tirage, Vin de garde of Special Selection zijn meestal ‘verzinsels’ van de wijnmaker of het wijnbedrijf om hun beste wijn een apart kader te geven of om het aantrekkelijker voor je te maken om de wijn aan te schaffen. Tot slot: het woord ‘Château’ mag dan wel ‘kasteel’ betekenen, maar ook dat is geen beschermde naam. Meestal zit er achter een ‘Château’ een ‘gewone’ moderne wijnmakerij.

Kijk eens goed naar het etiket als je een fles wijn koopt. En laat me weten als dat toch nog vragen bij je oproept!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer