Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lentekriebels: Welke wijn drinken we bij asperges?

Lentekriebels: asperges & witte wijn – Het zonnetje laat zich weer zien, yes, de lente is begonnen! Welke wijn drinken we bij asperges in 2017?

0 612

Lentekriebels: Welke wijn drinken we bij asperges? – Het zonnetje laat zich weer zien, yes, de lente is begonnen! Niet alleen ik word er blij van, ook de asperges gaan lekker op warmte. Op 11 april start officieel het aspergeseizoen. Hoogste tijd om eens te kijken we daarbij gaan drinken.


Welke wijn drinken we bij asperges

Veiligheid voor alles

Traditioneel wordt asperges met beenham, een gekookt eitje en botersaus gegeten. Dat klinkt misschien saai, maar omdat je het slechts twee maanden per jaar kunt eten, kijk ik er toch elke keer weer naar uit. Blijven we ons vasthouden aan tradities, dan kiezen we voor een pinot blanc. Licht, fris, fruitig – de ideale partner van het witte goud. Het zijn lekkere doordrinkers die de smaak van de asperges niet overheersen.

Maar goed, een beetje experimenteren kan geen kwaad. Andere kapers op de kust zijn onder andere sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland of een Oostenrijkse gruner veltliner. Beide opties zijn net een tikkeltje spannender dan de Franse variant. Iets meer pit, scherpe randjes en een overdaad aan fruit in de geur.

De bloemetjes buiten zetten

Jaarlijks wordt er ook een aspergewijn gekozen door het Brabants Asperge Genootschap. De wijn voor dit jaar is Col Reale Bianco uit Veneto, Italië. Het is een blend van twee typisch Italiaanse druiven: cortese en garganega. Je ruikt de lente in dit glas: bloemetjes, wit fruit en appel.

Die bloemetjes – of zoals ze dan in de wijnwereld zeggen ‘het florale karakter van de wijn’ – doet het goed bij de asperges. Op die manier krijgt een wijn toch wat extra’s mee zonder zwaar te zijn. Een andere druif die dat als geen ander doet, is muscat. Misschien ken je de muscat wel van de dessertwijnen, die weelderige, zoete wijnen, maar er wordt ook droge muscat gemaakt. Dat weelderige komt terug in de geur. Het is net alsof er een vrouw met parfum langs loopt (op een goede manier dan). Een wijn die je verrast. Een van de weinige wijnen die écht ruikt en proeft naar druiven. Probeer die van Le Cour des Dames maar eens.

Over bloemetjes gesproken: vergeet Torrontés niet. Een witte druif die in Argentinië furore maakt. Ook zo’n druif die je direct op het verkeerde been zet. Hij ruikt zoet, maar is droog. Licht, maar intens. Een prima partner bij asperges.

TIP: Koop bij de boer

Koop de asperges direct bij de boer of in de biologische supermarkt. Dat kost misschien wat meer, maar als je jezelf dan trakteert, ga er dan vol voor. De smaak is zoveel beter. Geniet ervan!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer