Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk

Muscadet bij mosselen is een klassieke combinatie, maar probeer hem ook eens als verfrissend aperitief, bij schaal- en schelpdieren of bij vis.

0 1.991

Muscadet en mosselen – Een klassieke combinatie, deze wijn uit de Loirevallei en mosselen. De Loirevallei wordt ook wel liefkozend ‘de tuin van Frankrijk’ genoemd. De vallei, met zijn historische dorpen en vele kastelen, is namelijk niet alleen bekend om zijn wijnen, ook groeien er volop appels en peren, groenten, graan en noten.


Muscadet loire valleiDe Loire, een lange rivier

Qua wijnen is de streek onder te verdelen in vier regio’s. Van oost naar west zijn dat Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais. Het wijnbouwareaal beslaat in totaal zo’n 500 kilometer langs de rivier De Loire.

Je kunt je voorstellen dat het klimaat in het oosten, waar bijvoorbeeld de wijn Sancerre vandaan komt, anders is dan het klimaat in Pays Nantais aan de Atlantische oceaan, waar onze Muscadet vandaan komt.

Muscadet, een monocépage

De wijnen van de Loire hebben één ding gemeen: het zijn meestal monocépages, wijnen van één druivensoort. Muscadet is er ook zo een. Hij wordt gemaakt van de druif met de gelijknamige naam. Die wordt ook wel ‘Melon de Bourgogne’ genoemd, naar zijn afkomst. Inmiddels voelt de druif zich helemaal thuis in het westen van de Loirevallei, de Pays Nantais.

‘Sur lie’ wil zeggen dat de wijn na de gisting nog enige tijd rust met de gistcellen voordat hij, vaak direct van het vat, zonder filtering, wordt gebotteld. Daardoor krijgt de wijn extra aroma’s en een frisheid met soms zelfs, door een restje koolzuur, een klein prikkeltje.

Droog, fris en ietsje ziltig

Een goede muscadet is droog, levendig, fris en ietsje ziltig. In warme jaren is hij iets bloemiger. Degene die ik proefde komt van de ‘Vignerons des Terroirs de la Noëlle, een groep samenwerkende wijnboeren, en heeft inderdaad dat kleine prikkeltje. Hij is lekker fris met vooral citrus en groene appel. Muscadet bij mosselen is zoals eerder gezegd, een klassieke combinatie, maar probeer hem ook eens gewoon als verfrissend aperitief, bij een krabquiche, schaal- en schelpdieren of bij gebakken of gerookte vis.

Meer over Loirewijnen: www.loirevalleywine.com
Muscadet Sèvre & Maine Sur Lie, Gall&Gall € 6,39

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer