Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Welke wijn is lekker bij winterse stamppot

Veel sneeuw hebben we nog niet gehad deze winter, maar ook bij storm en regen krijg je zin in een winterse stamppot. Boerenkool met worst… of spruitjes met spek en kaas…. Maar welke wijn drinken we daarbij? Anne-Wies geeft tips.

Veel sneeuw hebben we nog niet gehad deze winter, maar ook bij storm en regen krijg je zin in een winterse stamppot. Boerenkool met worst… of spruitjes met spek en kaas….


Wit of rood bij winterse stamppot

Allebei zijn dat zware gerechten. Daar past, als tegenwicht, een lichte, frisse wijn bij, zoals bijvoorbeeld de Neleman Viognier-Chardonnay uit het zonnige Valencia. Je zou denken dat wijnen uit zo’n zonnige streek zwaar zouden zijn (veel zon geeft veel suikers in de wijn en dus vaak veel alcohol). De wijngaarden waar de druiven voor deze wijn groeien liggen echter op zo’n 900 meter boven zeeniveau. De verschillen tussen dag en nacht zijn daar groot, waardoor de druiven ’s nachts goed gekoeld worden. Dat geeft de wijn zijn frisse karakter. Kies je voor rood? Dan is de Neleman Monastrell-Cabernet Sauvignon een leuke wijn. Sappig, soepel en, net als zijn witte broertje, lekker fris. En weet je wat? Ze zijn ook nog eens biologisch! Beiden te koop (€6,-) bij HEMA.

Stamppot zuurkool en Riesling

Bij een stamppotje met zuurkool kies je beter een andere wijn. Het zuur in de kool is best overheersend. En het spek en de worst die er vaak doorheen gaan vet en kruidig. De meeste Rieslings kunnen daar, met hun frisse zuren, goed tegenop. Kies er een uit de Elzas of ga voor een Duitse Riesling. Beide Rieslings hebben vaak net dat vriendelijke tikje ‘zoet’ waardoor de zuren niet té heftig aanwezig zijn. Een mooie is bijvoorbeeld de Riesling Trocken van Stefan Winter uit het Duitse Rheinhessen. Ook Stefan werkt biologisch, maar heeft niet de officiële certificering aangevraagd omdat hij geen zin heeft in die hele administratieve rompslomp. De wijn is rond, heerlijk zuiver en fris. Deze Riesling is onder andere te koop (€8,95) bij Marius Jouw Wijnvriend.

 

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer