• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Wijn Wijn en eten

De perfecte wijn bij asperges

Melvin Hardey door Melvin Hardey
in Wijn en eten
0
0
De perfecte wijn bij asperges

Het aspergeseizoen klopt weer aan de deur. Hét moment om aan de slag te gaan met dit prachtige seizoensproduct. Asperges bieden eindeloze culinaire mogelijkheden, niet alleen qua bereiding, maar ook in combinatie met wijn en spijs.

De kunst van het combineren

De essentie van een goede wijn-spijscombinatie ligt in het vinden van de perfecte balans. Over het algemeen is het prettig als wijn en gerecht een vergelijkbaar mondgevoel delen. Maar wat bedoelen we precies met mondgevoel? Dat is de textuur en sensatie in de mond. Een banaan voelt immers heel anders aan dan een citroen. Zo is het ook met wijn: water verschilt qua mondgevoel van halfvolle of volle melk.

Oneindige mogelijkheden in de keuken

Asperges zijn veelzijdig; ze combineren uitstekend met ham, zalm, vegetarische bereidingen en diverse sauzen. Bij het kiezen van de juiste wijn is het cruciaal om te letten op het meest dominante ingrediënt van het gerecht. Stem de wijn daarop af voor een harmonieuze combinatie.
De wijn zelf kun je nauwelijks aanpassen – hooguit door extra te koelen of een ander glas te gebruiken. Het gerecht daarentegen kun je wel bijsturen in smaakintensiteit.

Wijn moet het gerecht dragen

Wijn is het allerbelangrijkst. Nou ja, dat zeg ik natuurlijk met een knipoog. Wat ik hiermee bedoel, is dat de wijn het gerecht niet mag overheersen, maar andersom ook niet. Wanneer het gerecht te dominant is, zal de wijn flets smaken, wat als onprettig wordt ervaren.

Inspiratie voor asperge-wijncombinaties

Hieronder vind je een handig overzicht om naar hartenlust mee te experimenteren:

Romige aspergesoep

Fluweelzacht en vol van smaak.

  • Weissburgunder (Pinot Blanc): Fris, subtiel en elegant.
  • Chardonnay (Unoaked): Lichte fruitigheid met een fijne frisheid.
  • Chardonnay (met lichte houtopvoeding): Het romige karakter van de wijn sluit prachtig aan bij de soep.

Asperges met ham en boter

Een klassieker: zachte asperges, ziltige ham en romige boter (en een vleugje zwarte peper).

  • Grüner Veltliner: Frisse zuren met een lichte kruidigheid en een vleugje peper.
  • Sylvaner: Bloemig en delicaat met zachte zuren.

Asperges met zalm

Zalm en asperges: een match made in heaven. Fris en elegant.

  • Sauvignon Blanc: Citrus en frisse zuren zorgen voor balans.
  • Pinot Gris (Elzas): Kruidig en vol genoeg om de zalm te ondersteunen.

Vegetarische asperges met tomaat

Kleurrijk en zomers. De frisheid van tomaat tilt de asperge naar een hoger niveau.

  • Rosé de Provence: Licht, fruitig en harmonieus.
  • Vermentino: Kruidig, fris en licht mineraal.

Gegrilde groene asperges met Parmezaan

Licht geroosterd met een hartige twist. Knapperig en smaakvol.

  • Albarino: Fris, mineraal en licht ziltig, wat prachtig combineert met de hartige Parmezaan.
  • Sauvignon Blanc (Loire): Groene aroma’s en frisse tonen.

Proost op een Heerlijk Aspergeseizoen!

Geniet van deze bijzondere tijd en ontdek nieuwe favoriete combinaties. Proost!

DeelPinVerstuurVerstuur
Melvin Hardey

Melvin Hardey

Melvin heeft een passie voor gastronomie en in het bijzonder wijn. Na de Hogere Hotelschool dook hij dieper in de wijnwereld en werd Register Vinoloog. Als wijndocent en liefhebber neemt hij anderen graag mee in de beleving van wijn – toegankelijk, persoonlijk en met veel enthousiasme.

🍷 Ontdek de wereld van wijn met een gezellige wijnproeverij aan huis!
Boek nu bij Taste 4 Wine.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wijn bij zomerse gerechten
Wijn per seizoen

Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Van gloeiend rooster tot gekoeld glas. Wijn bij de barbecue
Wijn en eten

Van gloeiend rooster tot gekoeld glas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!