• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Wijn Wijn en eten

Wijn bij mosselen: welke wijn past bij jouw pannetje mosselen?

0
Wijn bij mosselen

Het deksel gaat van de pan. Een wolk van stoom met zee, zout en kruiden stijgt op. Mosselen. Zo puur, zo eenvoudig, zo heerlijk. Maar de grote vraag blijft vaak wat schenk je erbij? Want wijn bij mosselen is minder vanzelfsprekend dan je denkt. Toch is er altijd een juiste match. En die begint bij een vraag! Hoe bereid je de mosselen?

Welke wijn bij klassieke mosselen?

Klassiek gekookt in witte wijn met selderij ui en peterselie vraagt om een frisse witte wijn. Geen poespas. Geen houtrijping. Denk aan Muscadet uit de Loire. Gemaakt vlak bij de Atlantische kust. Strak, ziltig en verfrissend. Of kies een droge Riesling uit de Elzas of Duitsland. Iets meer aromatisch met mooie hoge zuren die het zilt van de mossel prachtig optillen.

Welke wijn bij mosselen met room of knoflook?

Maak je mosselen met room of knoflook dan mag de wijn iets voller. Een Pinot Blanc uit de Elzas of een soepele Chardonnay zonder hout uit de Languedoc werkt hier perfect. De wijn moet body hebben zonder te overheersen. Zodat room en schelp samen kunnen zingen in je mond.

Welke wijn bij pittige mosselen?

Voor wie het pittiger wil met chili gember of een oosterse draai is er een andere aanpak nodig. Kies een wijn met rijp fruit en een zacht karakter. Een Viognier bijvoorbeeld. Of een hoog aromatische witte zoals Gewürztraminer. Die spelen mooi mee met de pittigheid zonder scherp te worden. (Een Riesling past ook perfect bij licht pittig eten).

Rosé en rood

Ook rosé kan bij mosselen. Zeker bij een pan mosselen met tomaat of Provençaalse kruiden. Een droge rosé uit de Provence of de Languedoc is dan je vriend. De zachte kruidigheid en frisse zuren zorgen voor balans.

Rode wijn geeft wat meer uitdaging… Tannines botsen vaak met de zilte zachte smaak van mosselen. Maar wil je toch rood? Kies dan een lichte gekoelde Pinot Noir. Geen krachtpatser maar een wijn met elegantie. Denk aan een klassieke Bourgogne of een prachtige Duitse Spätburgunder.

Drink dezelfde wijn bij mosselen als de wijn waarin je de mosselen kookt

En tot slot een gouden tip. Schenk dezelfde wijn die je gebruikt in het kookvocht ook in je glas. Dat zorgt voor harmonie. Smaak die terugkomt. Geen tegenstellingen maar een geheel.

Mosselen zijn een feest. Een dampende pan op tafel wat frietjes erbij misschien wat brood. En een glas dat klopt. Dat meedoet. Laat die pan maar pruttelen. Jij weet wat erbij hoort.

Kook met een wijn die je zelf ook graag drinkt

Nog een tip voor de liefhebber! Er wordt vaak gezegd dat een bepaalde wijn “om mee te koken” is. Alsof je dan automatisch naar iets goedkoops of minders grijpt. Maar draai het eens om. Kook met een wijn die je zelf ook graag drinkt. Een wijn met karakter. Je zult verrast zijn hoeveel verschil dat maakt. De smaken verdiepen zich het gerecht krijgt meer gelaagdheid en alles komt beter samen. Goede wijn tilt je gerecht op. Probeer het maar eens.

Melvin Hardey

Melvin Hardey

Melvin heeft een passie voor gastronomie en in het bijzonder wijn. Na de Hogere Hotelschool dook hij dieper in de wijnwereld en werd Register Vinoloog. Als wijndocent en liefhebber neemt hij anderen graag mee in de beleving van wijn – toegankelijk, persoonlijk en met veel enthousiasme.

🍷 Ontdek de wereld van wijn met een gezellige wijnproeverij aan huis!
Boek nu bij Taste 4 Wine.

Ook interessant

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Bouillabaisse

    Bouillabaisse zelf maken; nodig je vrienden maar vast uit!

  • moules marinières

    Moules marinières; mosselen maken zoals op vakantie in Frankrijk

  • Mosselen met rouille

    Mosselen met rouille, zo at je mosselen nog nooit!

  • Maïssoep met zeeuwse mosselen

    Maïssoep met Zeeuwse mosselen; een verrassende maaltijdsoep

  • Zeeuwse mosselen met Herve

    Zeeuwse mosselen met Herve; bourgondisch genieten van lokale producten

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • sint whoopie's

    Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.