• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Wijn Wijn per seizoen

Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Licht, fris en boordevol smaak

Melvin Hardey door Melvin Hardey
in Wijn per seizoen, Wijn en eten
0
0
Wijn bij zomerse gerechten

Je kent het wel. De zon hangt loom boven het terras, het leven vertraagt een beetje en in de keuken komt iets lichts op tafel. Geen stoofpotten. Geen dampende ovenschotels. Dit is de tijd van fris, knapperig en simpel. Denk aan zomerse salades. Denk aan lichte vis. Denk aan een pastagerecht dat smaakt alsof het rechtstreeks uit een Italiaanse trattoria komt.

Daar hoort natuurlijk wijn bij!

Geen log glas dat alles platslaat, maar iets opwekkends. Verfrist. Een wijn die het bord optilt, niet onderuit schopt. Toch gaat het daar vaak mis. Iemand trekt een willekeurige fles open omdat die ‘nog in de koelkast stond’. En ineens smaakt je salade niet meer. Of het stukje van de grill valt volledig weg bij de wijn. Zonde! De juiste wijn tilt zelfs het eenvoudigste gerecht op tot iets waar je stil van wordt. Dus zet die zware rode Bordeaux even terug en laat de houterige Chardonnay voor wat hij is. Dit is de zomer. Tijd voor wijn die licht is, levendig en vol smaak.

Mijn vuistregel? Zorg dat je wijn het gerecht overstemt. Niet andersom.

Salades verdienen wijn met lef

Salade. Soms beschouwen mensen het als bijzaak. Iets voor erbij. Maar vergis je niet. Een goede salade kan een hoofdrol spelen. Rucola, geitenkaas, citrusdressing, geroosterde noten. Elk ingrediënt vraagt iets anders, maar samen schreeuwen ze om een wijn die meebeweegt. Ga voor een Verdejo met die kleine, eigenwijze bitters die perfect passen bij een groene salade. Of een Sauvignon Blanc die zeker niet misstaat bij een vinaigrette.
Heb je er wat fruit door de salade heen? Aardbei, perzik of vijg? Dan mag er gerust een rosé bij. Eentje die wat strakker en droger is.

Vis hoort niet alleen in de pan, maar ook in je glas

Vis en wijn zijn oude bekenden. Maar gooi niet elke willekeurige witte wijn naast je zeeduivel of forel. Kies bewust. Voor lichte vis zoals baars, tong of garnalen werkt een wijn met veel zuren. Albariño bijvoorbeeld. Of wellicht een iets aromatischere druif zoals de Italiaanse Vermentino.
Heb je iets stevigers zoals zalm of tonijn? Dan wordt het interessant. Schenk een licht gekoelde Pinot Noir (12 graden). Ja, echt. Rood bij vis. Als het maar fris en fruitig is en niet zwaar of log. De zachte tannines en rode vruchtentonen zijn precies wat deze vis nodig heeft.

Frisse pasta’s vragen om levendige glazen

Zomerse pasta’s zijn geen bordjes vulling. Ze zijn een feestje van texturen en smaken. Citroenpasta met ricotta. Spaghetti met venkel. Of een koude pastasalade met gegrilde groenten. Dit zijn gerechten die schreeuwen om wijnen met frisheid en finesse.
Soave, Gavi, Chenin Blanc. Wijnen met karakter zonder lomp te zijn. Of kies een rosé uit de Provence. Dieper van smaak, zacht kruidig en met genoeg spanning om die gegrilde courgette of burrata te laten shinen.

Wijntemperatuur: je geheime wapen

Liever iets te koud dan te warm, maar ijskoud serveren doet wijn geen goed. Dan verdwijnen de aroma’s en blijft er vooral zurigheid over. Haal je witte wijn een kwartier tot een half uur voor het eten uit de koelkast. Rode wijn in de zomer? Zeker. Lekker licht gekoeld, rond de twaalf graden.

Laat je glas meedoen met het seizoen

Zomergerechten zijn licht. Vrolijk. Soms een tikje eigenwijs. Kies een wijn die daarbij past. Geen compromissen. Geen veilige keuzes uit gewoonte. Durf te proeven. Durf te combineren. Laat je bord zingen en je glas dansen.
Dek die tafel buiten. Gooi die salade op een groot bord. Zet de vis in het midden. Schep die pasta met een grote lepel. En schenk iets in dat klopt. Iets dat tintelt. Iets dat de zomer omhelst.

Proost! Op de zomer.

DeelPinVerstuurVerstuur
Melvin Hardey

Melvin Hardey

Melvin heeft een passie voor gastronomie en in het bijzonder wijn. Na de Hogere Hotelschool dook hij dieper in de wijnwereld en werd Register Vinoloog. Als wijndocent en liefhebber neemt hij anderen graag mee in de beleving van wijn – toegankelijk, persoonlijk en met veel enthousiasme.

🍷 Ontdek de wereld van wijn met een gezellige wijnproeverij aan huis!
Boek nu bij Taste 4 Wine.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Van gloeiend rooster tot gekoeld glas. Wijn bij de barbecue
Wijn en eten

Van gloeiend rooster tot gekoeld glas

De perfecte wijn bij asperges
Wijn en eten

De perfecte wijn bij asperges

Lente in je glas frisse wijnen voor het voorjaar
Wijn per seizoen

Lente in je glas: ontdek de perfecte wijnen voor het voorjaar

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!