Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wijnbouw in de wereld

Wijnbouw in de wereld – Er wordt wijn gemaakt van Bordeaux tot Californië, van Canada tot Nieuw-Zeeland, van Chili tot Australië en in nog veel meer landen. Hoe zit die wijnwereld in elkaar? Wijnbouw in de wereld gaan we in les 3 van de online wijncursus bekijken.

2 652

Wijnbouw in de wereld – Er wordt wijn gemaakt van Bordeaux tot Californië, van Canada tot Nieuw-Zeeland, van Chili tot Australië en in nog veel meer landen. Hoe zit die wijnwereld in elkaar? Wijnbouw in de wereld gaan we in les 3 van de online wijncursus bekijken.


Wijnbouw in de wereld

De ligging van de wijnbouwgebieden

Als we de wereldbol bekijken dan liggen de wijngebieden tussen de 30-50 graden noorderbreedte en de 30-50 graden zuiderbreedte. Kort gezegd is het daartussenin te heet en daarboven en eronder te koud. In Europa ligt Nederland ligt zo’n beetje op de bovengrens, en het zuiden van de mediterrane landen op de ondergrens. Het noordelijke puntje van Afrika mag nog meedoen, maar dan komt pas het gebied rond de Zuid-Kaap weer in aanmerking voor wijngaarden. In Amerika vind je de wijngebieden in het zuiden van Noord-Amerika en idem dito in Zuid-Amerika. Ga je naar het oosten dan vind je de belangrijkste wijngebieden in Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen wijn wordt gemaakt in andere delen van de wereld zoals Rusland of China, maar daar is het, door de extremere temperaturen, een stuk moeilijker. Wellicht komt daar in de toekomst verandering in door de opwarming van de aarde.

Klimaten en microklimaten

Als je spreekt over het klimaat van een wijngebied dan spreek je over de algemene weersomstandigheden. De temperatuur, de wind (uit de oceaan of het land), de begroeiing en de soort en hoeveelheid neerslag zijn bepalend voor een klimaat. Het zal duidelijk zijn dat de klimaatverschillen tussen de diverse wijngebieden groot zijn: het klimaat in Duitsland bijvoorbeeld is beduidend anders dan dat in Chili of Argentinië. Maar ook binnen de verschillende wijngebieden kunnen de klimatologische omstandigheden verschillend zijn. Het maakt veel uit of binnen een klimaat een wijngaard dichtbij zee ligt waardoor er een koude wind overheen blaast of juist meer landinwaarts achter en bergrug die bescherming biedt tegen die wind. Je spreekt dan van een microklimaat.

Terroir

We gaan echter nog verder. In een microklimaat vind je ook vaak verschillende ‘terroirs’. De letterlijke vertaling van het woord ‘terroir’ is bodem, maar in de wijnbouw wordt er veel meer mee bedoeld. Het begrip ‘terroir’ is van oorsprong een verzamelnaam van verschillende natuurlijke factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke smaak en de aroma’s van een wijn.

Het ‘terroir’ bepaalt de typiciteit en eigenheid van een wijn.

Bij ‘terroir’ praten we dus niet alleen over de samenstelling van de bodem waarin de druivenstokken groeien, maar ook over het (micro-)klimaat waarin de wijngaard zich bevindt en zijn topografische ligging (hoogte, hellingsgraad etc.). Soms wordt zelfs ‘de hand van de wijnboer’ tot het terroir gerekend. Ook die heeft immers, door bijvoorbeeld het snoeien en opbinden van de druivenstokken, invloed op de uiteindelijke smaak van de wijn.

De druiven

De keuze welk druivenras aan te planten is sterk afhankelijk van het ‘terroir’. Het ene ras gedijt beter met de voeten in de klei en het andere in een bodem van leem en kalk. De ene druif heeft veel meer warmte en zonlicht nodig om voldoende rijp te worden dan de andere en zo zijn er nog veel meer verschillen. Daarover in een volgende les meer. Voor nu: geniet van een mooi glas wijn. Santé!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Rik zegt

  Vanavond 1e avond SDEN1 gedaan, de kennis was erg snel en de nadruk werd gelegd op proeven..
  Op zich niet slecht, tenminste voor mij…
  Echter de beginner komt denk ik straks tekort.. daar hij/zij de achtergrond niet weet,
  Smaak is enorm subjectief is mijn conclusie..
  Verassende druiven kwamen naar voren maar ook wijnen waarvan ik zeg bocht en een ander zegt ik vind hem als een “aardbei of een kersje”.
  Iets geleerd?? Jawel!!
  Klimaat, terroir krijgen een andere betekenis als je de wijnen proeft..
  Hoe zit dit met de wijnen uit ons kille landje Anne-Wies??
  Hebben we hier hoogstandjes of zijn het strakke wijnen??
  Waar is Nederland het sterkst in…. Rood / Wit?? ….Fruitig / fris / zoet?

  1. Anne-Wies zegt

   Dat komt allemaal ter sprake in de komende lessen op LekkerTafelen Rik.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer