Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?

Niet alleen wijnen bij stoofschotels, maar ook wijnen in stoofschotels. Bij goed vlees of bij goede vis hoort immers goede wijn. Ontdek de beste combinaties

0 695

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel? – Van een stoofpotje kun je lang genieten: van het bereiden, de heerlijke geuren tijdens het stoven én van de maaltijd zelf. Maar… welke wijn is eigenlijk lekker bij een stoofschotel? Tja, daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Elke soort vlees of vis smaakt immers anders en bovendien spelen de overige ingrediënten een belangrijke rol. Maar van een paar vuistregels kun je wel uitgaan.

  • Bij vis of wit vlees (kalf, kip etc.) kies je voor witte wijn, bij rood vlees voor rode wijn.
  • Stoof je het vlees of de vis in witte wijn, kies dan voor wit, gebruik je rode wijn in je stoofpotje, drink er dan een rode wijn bij.
  • Sudder-of stoofvlees is meestal zacht van structuur. Kies bij een stoofschotel dus in principe voor een ronde, soepele zachte wijn zonder harde tannines.
  • Bij een gerecht uit een bepaalde streek past vaak een wijn uit diezelfde streek.

Wijnen bij stoofschotels met rood vlees

Nu hebben we vast wat handreikingen en gaan we even verder kijken, te beginnen met stoofpotjes met rood vlees. Een stoofgerecht als hachee bijvoorbeeld. Dat bevat veel uien en heeft daarmee een wat zoete smaak. Ook ontbijtkoek door een stoofschotel zorgt voor een wat zoetere smaak. Een paar aanraders bij dit soort gerechten zijn een Cru uit de Beaujolais of een rode Spaanse crianza (een wijn met een tikje houtrijping). Met een ronde Pomerol van voornamelijk merlot druiven uit de Franse Bordeauxstreek ga je op sjiek. Wil je liever wit, kies dan voor een Chardonnay met houtrijping. Het hout geeft hem een beetje een ‘zoetje’ mee. Een stoofschotel met veel paprika, tomaten en kruiden vraagt om een wat kruidigere wijn zoals een rode wijn of een rosé uit de Provence of een Italiaanse Verdicchio (wit). Maak je je stoofschotel heel erg pittig, dan kun je er ook een Torrontès uit Argentinië bij drinken (wit) of een Pinot Noir uit de ‘Nieuwe Wereld’.

Port door je stoofschotel? Kies dan een rijke wijn met een zoetje zoals een Californische Zinfandel of een sjieke Amarone of andere ripassso-wijn

Wijnen bij stoofschotels met wit vlees

Kalfsvlees, kip, konijn… vaak zijn stoofschotels met wit vlees wat minder uitgesproken van smaak dan die met rood vlees. Kies hier een ronde wijn bij uit met niet teveel zuren en eventueel een tikje houtrijping. Een Italiaanse Pinot Grigio, een Duitse Silvaner of een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Ga je liever voor rood? Dan zijn een paar aanbevelingen een Cru uit de Beaujolais, een ronde Merlot uit Frankrijk (Pomerol of Languedoc) of een Duitse Spätburgunder.

Paddenstoelen door je stoofschotel? Dan is een Pinot Noir of een Merlot een goede keuze

Wijnen bij stoofschotels met vis

Bij stoofschotels met vis is meestal een witte wijn aan te raden. Die mag, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en vissoort, wel wat meer frisheid hebben. Een Spaanse Godello bijvoorbeeld of een mooie verfijnde Chardonnay uit de Langedoc. Of, heel feestelijk, een knisperende Chablis. Liever rood? Serveer dan een licht gekoelde Pinot Noir of Beaujolais.

Stoofschotels met wild? Kijk dan hier even rond.

Wijnen bij stoofschotels met lamsvlees

Op zich is lamsvlees vet vlees. Daarnaast worden stoofschotels met lamsvlees vaak voorzien van aromatische kruiden als tijm, rozemarijn en oregano. Een frisse, kruidige Provencaalse rosé is daar lekker bij, een rode Côtes du Rhône of een kruidige Zuid-Italiaanse Negroamaro. Liever wit? Kies dan een witte wijn uit de Provence of de Languedoc.

Wijnen bij Tajines en vegetarische stoofschotels

In tajines worden vaak veel aromatische kruiden gebruikt zoals kurkuma, gember- en paprikapoeder of kruidenmengsels als ras-el-hanout. Een leuke wijnkeuze daarbij is een Pinot Noir uit Chili, een Merlot uit Marokko of, wit, een Duitse Riesling. Deze wijnen zijn ook een goede keuze bij de meeste vegetarische stoofschotels. Bij de bereiding daarvan wordt eveneens vaak gewerkt met kruiden en veel groentes hebben een wat zoetige smaak.

Welke wijn doe je IN je stoofschotels?

In principe doe je een scheutje wijn in je stoofschotel van de wijn die je er ook bij gaat drinken. Maar als dat een heel dure wijn is, of je wilt veel wijn gebruiken, dan kun je ook een goedkoper alternatief kiezen. Kies dan bijvoorbeeld een wijn van dezelfde druif of uit hetzelfde land maar dan een goedkope versie. Maar let wel op: als je met mooie producten werkt is het zonde om er een slechte wijn in te gieten. Als een wijn niet te drinken is gebruik hem dan ook niet in je stoofschotel. Rond de 4-5 euro moet je wel een passende wijn kunnen vinden.

En….duizelt het je al? Geen nood! Zoek je de juiste wijnen bij stoofschotels? Stel je vraag dan in een reactie onder dit bericht en ik ga mijn best doen je te helpen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer