• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Wijn

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?

door Anne-Wies
in Wijn
0
13
Wijnen bij stoofschotels - Wijn

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel? – Van een stoofpotje kun je lang genieten: van het bereiden, de heerlijke geuren tijdens het stoven én van de maaltijd zelf. Maar… welke wijn is eigenlijk lekker bij een stoofschotel? Tja, daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Elke soort vlees of vis smaakt immers anders en bovendien spelen de overige ingrediënten een belangrijke rol. Maar van een paar vuistregels kun je wel uitgaan.

  • Bij vis of wit vlees (kalf, kip etc.) kies je voor witte wijn, bij rood vlees voor rode wijn.
  • Stoof je het vlees of de vis in witte wijn, kies dan voor wit, gebruik je rode wijn in je stoofpotje, drink er dan een rode wijn bij.
  • Sudder-of stoofvlees is meestal zacht van structuur. Kies bij een stoofschotel dus in principe voor een ronde, soepele zachte wijn zonder harde tannines.
  • Bij een gerecht uit een bepaalde streek past vaak een wijn uit diezelfde streek.

Wijnen bij stoofschotels met rood vlees

Nu hebben we vast wat handreikingen en gaan we even verder kijken, te beginnen met stoofpotjes met rood vlees. Een stoofgerecht als hachee bijvoorbeeld. Dat bevat veel uien en heeft daarmee een wat zoete smaak. Ook ontbijtkoek door een stoofschotel zorgt voor een wat zoetere smaak. Een paar aanraders bij dit soort gerechten zijn een Cru uit de Beaujolais of een rode Spaanse crianza (een wijn met een tikje houtrijping). Met een ronde Pomerol van voornamelijk merlot druiven uit de Franse Bordeauxstreek ga je op sjiek. Wil je liever wit, kies dan voor een Chardonnay met houtrijping. Het hout geeft hem een beetje een ‘zoetje’ mee. Een stoofschotel met veel paprika, tomaten en kruiden vraagt om een wat kruidigere wijn zoals een rode wijn of een rosé uit de Provence of een Italiaanse Verdicchio (wit). Maak je je stoofschotel heel erg pittig, dan kun je er ook een Torrontès uit Argentinië bij drinken (wit) of een Pinot Noir uit de ‘Nieuwe Wereld’.

Port door je stoofschotel? Kies dan een rijke wijn met een zoetje zoals een Californische Zinfandel of een sjieke Amarone of andere ripassso-wijn

Wijnen bij stoofschotels met wit vlees

Kalfsvlees, kip, konijn… vaak zijn stoofschotels met wit vlees wat minder uitgesproken van smaak dan die met rood vlees. Kies hier een ronde wijn bij uit met niet teveel zuren en eventueel een tikje houtrijping. Een Italiaanse Pinot Grigio, een Duitse Silvaner of een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Ga je liever voor rood? Dan zijn een paar aanbevelingen een Cru uit de Beaujolais, een ronde Merlot uit Frankrijk (Pomerol of Languedoc) of een Duitse Spätburgunder.

Paddenstoelen door je stoofschotel? Dan is een Pinot Noir of een Merlot een goede keuze

Wijnen bij stoofschotels met vis

Bij stoofschotels met vis is meestal een witte wijn aan te raden. Die mag, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en vissoort, wel wat meer frisheid hebben. Een Spaanse Godello bijvoorbeeld of een mooie verfijnde Chardonnay uit de Langedoc. Of, heel feestelijk, een knisperende Chablis. Liever rood? Serveer dan een licht gekoelde Pinot Noir of Beaujolais.

Stoofschotels met wild? Kijk dan hier even rond.

Wijnen bij stoofschotels met lamsvlees

Op zich is lamsvlees vet vlees. Daarnaast worden stoofschotels met lamsvlees vaak voorzien van aromatische kruiden als tijm, rozemarijn en oregano. Een frisse, kruidige Provencaalse rosé is daar lekker bij, een rode Côtes du Rhône of een kruidige Zuid-Italiaanse Negroamaro. Liever wit? Kies dan een witte wijn uit de Provence of de Languedoc.

Wijnen bij Tajines en vegetarische stoofschotels

In tajines worden vaak veel aromatische kruiden gebruikt zoals kurkuma, gember- en paprikapoeder of kruidenmengsels als ras-el-hanout. Een leuke wijnkeuze daarbij is een Pinot Noir uit Chili, een Merlot uit Marokko of, wit, een Duitse Riesling. Deze wijnen zijn ook een goede keuze bij de meeste vegetarische stoofschotels. Bij de bereiding daarvan wordt eveneens vaak gewerkt met kruiden en veel groentes hebben een wat zoetige smaak.

Welke wijn doe je IN je stoofschotels?

In principe doe je een scheutje wijn in je stoofschotel van de wijn die je er ook bij gaat drinken. Maar als dat een heel dure wijn is, of je wilt veel wijn gebruiken, dan kun je ook een goedkoper alternatief kiezen. Kies dan bijvoorbeeld een wijn van dezelfde druif of uit hetzelfde land maar dan een goedkope versie. Maar let wel op: als je met mooie producten werkt is het zonde om er een slechte wijn in te gieten. Als een wijn niet te drinken is gebruik hem dan ook niet in je stoofschotel. Rond de 4-5 euro moet je wel een passende wijn kunnen vinden.

En….duizelt het je al? Geen nood! Zoek je de juiste wijnen bij stoofschotels? Stel je vraag dan in een reactie onder dit bericht en ik ga mijn best doen je te helpen.

Tags: wijnen
Deel5PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

wijn-stamppot
Wijn

Welke wijn is lekker bij winterse stamppot

Champagne, cava, prosecco…. Met deze info kies je de juiste bubbels
Wijn

Champagne, cava, prosecco…. Met deze info kies je de juiste bubbels

Skaap wijnen
Wijn

Skaap Wijnen – Exclusieve import uit Zuid-Afrika

Dessertwijn
Wijn

Dessertwijn; Een feestelijk dessert vraagt om een feestelijke wijn

Oesters en wijn
Wijn

Oesters; Welke wijn drink je daarbij?

Sangiovese
Wijn

Sangiovese, de wijn en de druif

Chablis Chardonnay
Wijn

Chardonnay, een wijn en een druif

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk
Wijn

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk

Reacties 13

  1. Yvonne says:
    1 maand geleden

    Voor de kerst maak ik boeuf Bourguignon jet n stoof van rode kool, cranberries en n aardappelpuree met peterselie. In het recept staat bourgogne wijn.
    Ik lees op internet dat voor stoofvlees n rode wijn met weinig tannine belangrijk is.
    Kunt u mij een wijn adviseren?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 maand geleden

      Boeuf Bourguignon is een gerecht dat oorspronkelijk is ontstaan in de Bourgogne, en dus werd gemaakt met Bourgogne wijn. Veel rode wijn in de Bourgogne wordt gemaakt van de Pinot Noirdruif. Wijnen gemaakt van deze druif hebben een laag tanninegehalte. Je kunt dus kiezen voor een Bourgogne, maar je kunt ook heel goed kiezen voor een wijn uit een andere streek of zelfs een ander land, die ook is gemaakt van Pinot Noir.

      Beantwoorden
  2. Sabrina says:
    2 jaar geleden

    Ik wil een stoofpotje maken met konijn welke rode wijn kan ik daar het beste in doen. En dat dan een zoete of een stevige wijn

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Lekker Sabrina! Check voor info dit artikel. Daarin wordt konijn specifiek benoemd.

      Beantwoorden
  3. Inge says:
    2 jaar geleden

    Hallo,
    Wij willen everzwijnstoofvlees maken. Welke wijn gebruiken we hier best voor?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat is afhankelijk van de overige ingrediënten in je stoofschotel. Zie het kopje “Wijnen bij stoofschotels met rood vlees” Inge.

      Beantwoorden
  4. Sabine Castin says:
    2 jaar geleden

    Ik maak momenteel een hertenragout.
    Welke wijn doe ik in de ragout?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Een bordeaux Sabine, dat werkt prima samen

      Beantwoorden
  5. Evelina says:
    2 jaar geleden

    Ik ga Stiffado maken welke wijn past hierbij om in te doen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Een Griekse rode wijn Evelina eventueel een Toscaanse wijn (Chianti) https://lekkertafelen.nl/wijn/chianti/

      Beantwoorden
  6. dorothé damman says:
    2 jaar geleden

    goedemorgen, ik ga runderwangen in de slowcooker d
    maken, het recept geeft 1 hele fles wijn aan, kun je me adviseren?

    Beantwoorden
  7. Lucas Decraene says:
    3 jaar geleden

    Goeiemorgen!
    Ik ga een stoofschotel maken van wild ree. Welke rode wijn gebruik ik daarin best?
    Ik ben in Oostenrijk en misschien kan U een Oostenrijkse rode wijn aanbevelen ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Vanuit Oostenrijk nog wel Lucas…. lekker hoor! Ik ben jaloers ? Een Cabernet-Shirza of een Rioja Reserva gaan het hier heel goed doen bij een reestoof.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen