• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Wijn Wijnstreken

Nederlandse wijn: in opkomst en verrassend goed

Van Limburg tot Groningen: ontdek de smaak, passie en groeiende kwaliteit van wijn van Nederlandse bodem

Melvin Hardey door Melvin Hardey
in Wijnstreken
0
Nederlandse wijn

Wijn van eigen bodem smaakt naar meer. We zijn gewend om onze wijn vooral van verder weg te halen. Frankrijk, Italië, Spanje – daar zit het goed, toch?

Maar wie even oplet, merkt dat er ook dichter bij huis iets bijzonders gebeurt. Nederlandse wijn is in opmars. En niet zo’n beetje ook.

Lang werd er wat lacherig gedaan over wijn uit Nederland. “Dat kan toch niet?” hoorde je dan. Te koud, te nat, te plat. Maar de laatste jaren bewijzen steeds meer wijnmakers het tegendeel. Dankzij nieuwe (hybride) druivenrassen, veranderend klimaat én een flinke dosis passie groeit er iets moois in eigen land. Letterlijk.

Van Zuid-Limburg tot aan Friesland worden de druiven met zorg geteeld. Wist je dat er tegenwoordig in elke provincie van Nederland wel wijn gemaakt wordt? Dat levert wijnen op die fris, strak en eigen zijn. Geen kopieën van buitenlandse stijlen, maar echt Nederlandse wijnen met karakter.

Aan frisse zuren geen gebrek! Denk aan frisse witte wijnen met citrus, groene appel, soms een kruidige toets. Perfect bij asperges, zomerse salades of gegrilde vis. En dat is ook niet zo gek: onze wijnen passen verrassend goed bij onze keuken. Eerlijke smaken, fijne zuren, en vaak wat lager in alcohol. Precies wat je zoekt bij lichtere gerechten.

Wijnboeren werken hier vaak kleinschalig met aandacht voor de bodem en de druif. Geen massaproductie, maar vakwerk. Je proeft het. Zeker bij rassen als Johanniter, Solaris en Souvignier Gris, namen die je misschien nog niet kent, maar dankzij hun vochtbestendigheid zijn het rassen die zich in ons klimaat uitstekend thuis voelen.

Ook bubbels doen het goed. Frisser en lichter dan de klassieke varianten, maar zeker niet minder spannend. En zelfs rode wijn uit Nederland? Ja hoor. Met rassen als Pinot Noir, Regent en Cabernet Cortis leveren ook Nederlandse wijnmakers mooie resultaten.

Een mooie bonus is dat je vaak zo bij de wijnmaker langs kunt. Proeven tussen de druiven, een flesje mee voor thuis. Veel wijnhuizen organiseren rondleidingen of proeverijen. Limburg is natuurlijk koploper, maar ook in Gelderland, Brabant, Utrecht, Zeeland en zelfs Groningen vind je wijngaarden die de moeite waard zijn.

Nederlandse wijn is niet langer alleen maar een curiositeit. Het is wijn die misschien iets minder zon heeft gehad, maar des te meer aandacht. En dat proef je.

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een fijne fles voor bij het eten, kijk dan eens iets dichterbij. Zet een fles Nederlandse wijn op tafel. Schenk in, proef, en laat je verrassen.
Want eerlijk is eerlijk: goed hoeft niet ver weg te komen. Soms groeit het gewoon hier, onder onze eigen wolkenlucht.

Dat de Apostelhoeve als oudste wijnmaker in Nederland goede wijnen maakte wist je misschien al. Maar probeer ook eens de wijnen van De Kleine Schorre en van Wijngoed Thorn. WOW! Wat een toppers.

DeelPinVerstuurVerstuur
Melvin Hardey

Melvin Hardey

Melvin heeft een passie voor gastronomie en in het bijzonder wijn. Na de Hogere Hotelschool dook hij dieper in de wijnwereld en werd Register Vinoloog. Als wijndocent en liefhebber neemt hij anderen graag mee in de beleving van wijn – toegankelijk, persoonlijk en met veel enthousiasme.

🍷 Ontdek de wereld van wijn met een gezellige wijnproeverij aan huis!
Boek nu bij Taste 4 Wine.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Hier staat binnenkort een verrassing

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!