Wijn van eigen bodem smaakt naar meer. We zijn gewend om onze wijn vooral van verder weg te halen. Frankrijk, Italië, Spanje – daar zit het goed, toch?
Maar wie even oplet, merkt dat er ook dichter bij huis iets bijzonders gebeurt. Nederlandse wijn is in opmars. En niet zo’n beetje ook.
Lang werd er wat lacherig gedaan over wijn uit Nederland. “Dat kan toch niet?” hoorde je dan. Te koud, te nat, te plat. Maar de laatste jaren bewijzen steeds meer wijnmakers het tegendeel. Dankzij nieuwe (hybride) druivenrassen, veranderend klimaat én een flinke dosis passie groeit er iets moois in eigen land. Letterlijk.
Van Zuid-Limburg tot aan Friesland worden de druiven met zorg geteeld. Wist je dat er tegenwoordig in elke provincie van Nederland wel wijn gemaakt wordt? Dat levert wijnen op die fris, strak en eigen zijn. Geen kopieën van buitenlandse stijlen, maar echt Nederlandse wijnen met karakter.
Aan frisse zuren geen gebrek! Denk aan frisse witte wijnen met citrus, groene appel, soms een kruidige toets. Perfect bij asperges, zomerse salades of gegrilde vis. En dat is ook niet zo gek: onze wijnen passen verrassend goed bij onze keuken. Eerlijke smaken, fijne zuren, en vaak wat lager in alcohol. Precies wat je zoekt bij lichtere gerechten.
Wijnboeren werken hier vaak kleinschalig met aandacht voor de bodem en de druif. Geen massaproductie, maar vakwerk. Je proeft het. Zeker bij rassen als Johanniter, Solaris en Souvignier Gris, namen die je misschien nog niet kent, maar dankzij hun vochtbestendigheid zijn het rassen die zich in ons klimaat uitstekend thuis voelen.
Ook bubbels doen het goed. Frisser en lichter dan de klassieke varianten, maar zeker niet minder spannend. En zelfs rode wijn uit Nederland? Ja hoor. Met rassen als Pinot Noir, Regent en Cabernet Cortis leveren ook Nederlandse wijnmakers mooie resultaten.
Een mooie bonus is dat je vaak zo bij de wijnmaker langs kunt. Proeven tussen de druiven, een flesje mee voor thuis. Veel wijnhuizen organiseren rondleidingen of proeverijen. Limburg is natuurlijk koploper, maar ook in Gelderland, Brabant, Utrecht, Zeeland en zelfs Groningen vind je wijngaarden die de moeite waard zijn.
Nederlandse wijn is niet langer alleen maar een curiositeit. Het is wijn die misschien iets minder zon heeft gehad, maar des te meer aandacht. En dat proef je.
Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een fijne fles voor bij het eten, kijk dan eens iets dichterbij. Zet een fles Nederlandse wijn op tafel. Schenk in, proef, en laat je verrassen.
Want eerlijk is eerlijk: goed hoeft niet ver weg te komen. Soms groeit het gewoon hier, onder onze eigen wolkenlucht.
Dat de Apostelhoeve als oudste wijnmaker in Nederland goede wijnen maakte wist je misschien al. Maar probeer ook eens de wijnen van De Kleine Schorre en van Wijngoed Thorn. WOW! Wat een toppers.