Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witte wijnen – 3 toppers voor December

Drie verschillende witte topwijnen voor december. Qua stijl, maar ook qua land: een Spaanse, een Nieuw-Zeelandse en…. een bijzondere wijn uit Israël!

0 2.594

Lekker Tafelen doe je met deze 3 witte toppertjes! We kozen drie heel verschillende. Qua stijl, maar ook qua land: een Spaanse, een Nieuw-Zeelandse en…. een bijzondere wijn uit Israël! Ga je mee op reis?

Allan Scott Sauvignon Blanc

De aftrap doen we in Nieuw-Zeeland. Allan Scott Family Winemakers is, zoals de naam al zegt, een echt familiebedrijf. Naast Allan en Catherine werken ook hun drie kinderen in het wijnbedrijf: zoon Josh als de wijnmaker, dochter Sara als viticulturist (het werk in de wijngaard) en Victoria is verantwoordelijk voor de marketing. Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn ‘stuivende’ Sauvignon Blancs. Denk maar eens aan de beroemde Cloudy Bay. Dit toppertje van Allan Scott doet daar niet aan onder. Hij heeft veel fris fruit, granaatappel, passievruchten, citrus en een fijne kruidigheid. Wellicht één van Nieuw-Zeelands mooiste Sauvignon Blancs!

Lekker bij: de Allan Scott Sauvignon Blanc is heerlijk als fris aperitief maar zeker ook een aanrader bij alles wat uit de zee komt. Denk bijvoorbeeld aan schaal- en schelpdieren of een gepocheerd witvisje. Maar ook bij veel vegetarische gerechten is hij top! Geitenkaas, tomaat, borrelhapjes met olijven… nomnomnom!

Meer info & bestellen

Sonsierra Rioja Blanco Fermentado

De Sonsierra Rioja Blanco is gemaakt van de viura-druif. Normaal geeft deze druif een frisse, lichte en fruitrijke wijn. Door zijn korte rijping ‘sur lie’ echter is de wijn een stuk complexer geworden. Sur lie wil zeggen dat de wijn na de vinificatie even op vat blijft liggen met de gistcellen. Daardoor komen er meer aroma’s in de wijn. Die tijd ‘sur lie’ heeft de wijn ook nog eens doorgebracht in nieuwe houten vaten. Het eenvoudige ‘witte wijntje’ is een stoere jongen geworden! Maar niet zonder zijn frisheid kwijt te raken. De wijn heeft een bloemig karakter met wit fruit, peer en perzik. Noten en vanille door het verblijf op hout proef je ook. Een mooie wijn!

Lekker bij: zeevruchten, gegrilde of gerookte vis, (verse pasta met) kip, kalfsvlees of kalkoen.

Meer info & bestellen

Teperberg Impression ChardonnayTeperberg Impression Chardonnay

Teperberg Winery is al in 1870 opgericht en is daarmee het oudste wijnbedrijf van Israël. Het is inmiddels ook een van de grootste. Inmiddels staat hier de 5e generatie aan het roer. Teperberg wordt in de geschiedenis genoemd als de herdersvelden van Bethlehem waar de herders door de engelen werden ingelicht over de geboorte van Koning Jezus. Een bijzondere wijn voor kerst dus! De Impression Chardonnay is een van de topwijnen van Teperberg. Het is een rijke, full-bodied wijn zonder log te worden. Je ruikt en proeft wit fruit maar ook vanille door de houtrijpingen van zo’n 4-6 maanden. De frisse citrus aroma’s bieden het belangrijke tegenwicht.

Lekker bij: wit vlees of gevogelte met een rijke saus, pasta met blauwe kaas en bij gerechten met paddenstoelen of truffel.

Meer info & bestellen

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer