Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zilte wijn bij zilte groenten

Welke wijn is lekker bij zilte groenten als zeekraal, zeewier en lamsoren? Daar past natuurlijk een zilte wijn bij. Maar wat is eigenlijk een zilte wijn?

0 1.203

Zilte groente ken je waarschijnlijk wel: zeewier, zeekraal….. Welke wijn drink je daarbij? Een zilte wijn pas het beste maar….. zilte wijn? Bestaat dat? En waar komt dat ziltige karakter vandaan?

Zilt, werkelijk zilt of een indruk

Wat is ‘zilt’? Als ik zoek op internet vind ik ‘zoutige smaak’, ‘het zilte nat, de zee’, ‘iets met een relatief hoog zoutpercentage’, ‘pekelachtig, salinisch, zoutachtig’. De laatste omschrijving: ‘term voor een geur- of smaakindruk die zeer fris is en haast iets zoutig (zilt) aandoet’ past wel goed bij wijn. De vraag is echter of een ‘zilte’ smaak in wijn een indruk is, of dat de wijn ook daadwerkelijk zilt ís.

Mineraliteit uit de bodem of door techniek

Een zilte smaak in wijn komt vaak door de ‘mineraliteit’ van een wijn. Ook weer zo’n veelomvattend woord: ‘mineraliteit’. Wat mineralen zijn is bekend; denk aan kalium, fosfaat, natrium, magnesium, ijzer, koper etc. Minerale aroma’s ruik en proef je in een wijn als fris, zilt, vuursteen, of ‘petrol’. Mineralen komen in wisselende samenstelling voor in de verschillende bodems waar de druivenstokken groeien. Nog altijd is de wetenschap er niet helemaal uit of en de mate waarin de mineraliteit in een wijn uit die bodem komt en/of die vooral wordt veroorzaakt door de manier van wijn maken. Door verschillende wijnmaaktechnieken kun je aroma’s immers versterken of juist afzwakken.

Zilte Wijn bij zeegroenten en zeevis

Hoe het ook zij, sommige wijnen passen door hun zilte karakter beter bij groentes als zeewier of zeekraal dan andere. Én bij zoutwatervis (gegrild en zonder romige saus). Denk aan een Muscadet uit de Loire of een Picpoul de Pinet uit het zuiden van Frankrijk. En probeer vooral bij een zomers visje (of een tapa met vis) ook eens een Fino of Manzanilla Sherry. Je zult verrast zijn!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer