Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Jam koekjes; Verras je valentijn met zelfgemaakt lekkers

Verras je valentijn met zelfgebakken jam koekjes. Uiteraard maken we het deeg met roomboter. Ook kinderen vinden het geweldig om deze jam koekjes te maken.

0 1.605

Jam koekjes – Gemak, gemak, gemak. Dat is big business. Als we bezoek krijgen of als er een feestje is lopen we al snel naar de bakker voor koekjes. Maar heb je al eens overwogen om ze zelf te bakken? Je bent dan echt veel voordeliger uit. En naast dat het veel voordeliger is is het leuker en lekkerder om zelf koekjes te bakken. Deze jam koekjes zijn echt superleuk om te maken. Ook kinderen vinden dat fantastisch. Je raad het natuurlijk al, wij maakten deze koekjes voor Valentijnsdag. Hoe kun je nu iemand meer verwennen dan met zelfgemaakte koekjes. En als het om je grote liefde gaat doen die rode hartjes echt ook wonderen.

De jam koekjes kun je altijd even tussendoor maken. Als de kinderen thuis zijn, als het regent, maar ook als je gasten krijgt. Je kunt de jam koekjes uiteraard in iedere gewenste vorm uitsteken. Voor Valentijnsdag kozen we rode hartjes, maar maak ook sterren, bloemen of gewoon ronde koekjes. Dat is nou net het leuke van zelf bakken. Doe je het met de kinderen? Dan is het superleuk om ze in verschillende vormpjes te bakken. Ze vinden het dan nog leuker (kan dat?) om een koekje uit te zoeken.


Zijn het wel Jam koekjes?

Eigenlijk zouden we deze zelfgebakken koekjes gelei koekjes moeten noemen. We gebruiken in dit geval een kersengelei of een aardbeiengelei. Doordat voor gelei alleen het sap van het fruit gebruikt wordt is deze mooi glad van structuur en daarmee krijg je gewoon mooiere koekjes. In jam wordt fruit gepureerd en in confituur worden de hele vruchten gebruikt. In plaats van kersen- of aardbeiengelei kun je natuurlijk iedere andere gelei gebruiken die jij lekker vindt.

Jam koekjes

  • 250 gram tarwebloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 30 gram suiker
  • 120 gram amandelbroyage (1 deel suiker + 1 deel amandelpoeder)
  • 1 ei
  • 125 gram goede boter (met een voorkeur voor roomboter)
  • 1 snuifje zout
  • 4 grote eetlepels kersen of aardbeiengelei
  • 4 gram gelatine in blaadjes
  • poedersuiker

Meng de tarwebloem met het bakpoeder, suiker, amandelbroyage en het zout.  Smelt de boter lichtjes zodat deze zacht is (niet lopend).  Meng en kneed de boter en het ei nu onder het bloemmengsel tot een glad deeg. Maak een rol en laat 30 min rusten in de koelkast.  Rol het deeg in stukjes uit op een bebloemd oppervlak (ongeveer een 3 mm dik) en steek er vormpjes uit.  Zorg dat je steeds 2 vormpjes hebt voor 1 koekje. Uit 1 van die 2 uitgestoken vormpjes druk je nog eens een rondje uit zodat je dit straks dit kunt opvullen. De uitgestoken vormpjes op een met bakpapier belegde plaat leggen.

Oven voorverwarmen op 175°  en de koekjes afbakken in 10 à 12 min.  Laten afkoelen op rooster. Neem een kom met koud water en laat de gelatine hierin zacht worden. Neem 4 grote eetlepels gelei en laat zachtjes opwarmen. Meng er de gelatine onder.

Smeer de koekjes langs de onderzijde in met het geleimengsel en zorg dat het koekje met de opening bovenaan komt te liggen, wanneer je deze op elkaar drukt.  Bestrooi nu alle jam koekjes met poedersuiker. In de opening van het koekje lepel je nogmaals een beetje gelei en laat je verder opstijven.

Snoep lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer