-

Vlees

Vlees

Je zou je er tegenwoordig bijna voor schamen om een pagina op het internet te plaatsen over vlees. Toch vinden wij dat vlees een natuurlijke basisbehoefte is. We bedoelen natuurlijk niet dat je altijd alleen maar vlees moet eten. Er is helemaal niets mis met een dagje zonder vlees.

Eet goed vlees en eet een keer minder vaak vlees

Op deze pagina vind je heel veel informatie over vlees. Want met een beetje kennis voorkom je dat het vlees na de bereiding tegenvalt. Dat zou zonde zijn!

Als je vlees eet, kies dan voor vlees uit Nederland

Nederland staat bekend om zijn hoogwaardige vleesproducten. Van mals rundvlees tot sappig varkensvlees en smaakvol lamsvlees, Nederlandse boeren leveren vlees van topkwaliteit. Door lokaal vlees te kiezen, ondersteun je niet alleen de Nederlandse economie, maar verminder je ook de ecologische voetafdruk. Geïmporteerd vlees legt vaak duizenden kilometers af, wat bijdraagt aan CO2-uitstoot.

Daarnaast zijn Nederlandse veehouders gebonden aan strenge regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dit betekent dat je met Nederlands vlees kiest voor een product dat niet alleen vers, maar ook verantwoord is geproduceerd.

Eet liever goed vlees in plaats van goedkoop vlees

Goed vlees herken je aan smaak, textuur en herkomst. Goedkope soorten worden vaak geproduceerd met focus op massa in plaats van kwaliteit. Dit betekent dat er vaker gebruik wordt gemaakt van snelle groeitechnieken, antibiotica en minder diervriendelijke omstandigheden.

Goed vlees kost misschien meer, maar biedt ook meer voordelen:

Het is beter voor je gezondheid: Minder toevoegingen, minder antibiotica en meer voedingsstoffen.

Het is beter voor de dieren: Diervriendelijkere omstandigheden.

Het is beter voor het milieu: Minder transport en duurzamere productiemethoden.

Zo eet je minder vlees

Vlees is en blijft een waardevolle bron van eiwitten en vitamines. Eet dus vooral vlees, maar kies voor minder vlees en kies voor goed vlees. Een paar tips om minder vlees te gebruiken:

  1. Vlees als bijgerecht: Maak groenten de ster van je bord en gebruik vlees als smaakmaker.
  2. Eet meer peulvruchten: Linzen, bonen en kikkererwten zijn uitstekende vleesvervangers.
  3. Plan meer dagen zonder vlees: Kies bijvoorbeeld om op maandag geen vlees te eten.
  4. Probeer alternatieven: Vervang vlees eens door paddenstoelen of probeer tempeh, tofu of jackfruit.
  5. Kleinere porties: In bijvoorbeeld ovenschotels hoeft vaak niet heel veel gehakt, met de helft eet je vaak net zo lekker.

Vleesrecepten

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Vleesrecepten

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Stoven met wild

Vooral in de donkere maanden van het jaar kiezen we graag voor stoven met wild. Ontdek hier de lekkerste recepten voor stoofpotten.

Stoven met lamsvlees

Zijn stoofpotjes jouw favoriet? Ga dan eens stoven met lamsvlees. Een kruidige curry? of een traditionele Irish stew? We hebben ze allemaal!

Je kunt ook besparen zonder aan kwaliteit in te leveren

Koop geen kiloknallers! Als je puur en goed vlees wilt eten kun je daar ook op besparen zonder dat je concessies doet aan de kwaliteit.

Koop direct bij de boer. Veel boeren verkopen pakketten. Dat is vaak goedkoper en verser. En, zo ervaar je ook de boerderij. Ga eens kijken of de dieren het echt wel goed hebben.

Kies voor minder bekende delen. Iedereen koopt gehakt, karbonade en kipfilet. Maar Riblappen, schenkel en sukadelappen worden minder gebruikt en daarmee zijn ze vaak ook voordeliger.

Koop groot en vries in. Grotere hoeveelheden zijn vaak voordeliger. Verdeel het in porties en vries ze in. Zo heb je altijd kwaliteit in huis.

Vleesrecepten

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Runderlappen

Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?

Vleesrecepten

Spek met eieren

Geniet van een stevige lunch met spek met eieren. Deze boerenkost was vroeger van eigen boerderij, lokaler kan het niet.

Gehaktballetjes in satésaus

Gehaktballetjes in satésaus, niet die uit een blikje, maar lekker vers en zelfgemaakt. Inclusief tips voor een goede en lekkere satésaus.

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Stoven met varkensvlees

Vooral in de donkere maanden van het jaar kiezen we graag voor stoven met varkensvlees. Ontdek hier de lekkerste recepten voor stoofpotten.

Kippensoep; lekker Hollands!

Onmisbaar bij een griepje, maar nog beter om gewoon te eten omdat het erg lekker is, verse kippensoep van zelfgetrokken kippenbouillon.

Oma’s gehaktballen

Het recept voor Oma's gehaktballen in een heerlijke jus. Vroeger gemaakt op het petroleumstel, nu in de pan maar volgens hetzelfde recept.

Konijn in het zuur

Konijn in het zuur is een Limburgs recept, waarin het konijn wordt gemarineerd in azijn met kruiden om vervolgens te stoven in de marinade.

Goulash op eigen wijze

Goulash is een verwarmend gerecht, vol smaak en lekker kruidig. Dit goulash recept is een eigen variant. Een familierecept met veel rundvlees.

Loaded nacho’s met kip

Een feestelijke borrelhap, of een maaltijd Mexicaanse stijl? Maak dan eens loaded nacho's met kip. Met kruidige pulled chicken en groenten!

Coq au Riesling

Serveer eens een variatie op de klassieke Franse Coq au vin. Een Coq au riesling maak je met witte wijn en dat geeft een leuk, ander effect!

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.

Baskisch kipstoofpotje

Zin in een lekker stoofpotje dat niet uren op het vuur hoeft te staan? Dit heerlijke Baskische kipstoofpotje staat binnen een uur op tafel!

Eerlijk vlees eten? Denk zelf na!

Het is allemaal echt niet zo moeilijk. Denk na over wat je koopt, en je maakt al snel bewustere keuzes. Betaal wat meer, maar eet wat minder. Vlees hoeft niet op iedere boterham en in ieder borrelhapje. Een barbecue of gourmet hoeft niet alleen maar uit vlees te bestaan. Wordt creatief met groenten, paddenstoelen, peulvruchten, kaas en eieren om vlees te kunnen minderen. En als je vlees eet, eet dan goed vlees.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten