-

Zuivel

Verse zuivel; omdat het bij ons hoort

In de ochtend een lekker glas melk of karnemelk. Of een ontbijtje met yoghurt. Een lekker dessert, maar ook de smaakmaker in dressings en in beslag. Zuivel hoort bij ons Nederlanders.

Boter, melk en room horen in de basisvoorraad van iedere Nederlandse keuken

Verse zuivel hoort altijd in je basisvoorraad

Melk, karnemelk, yoghurt, room en boter horen altijd in je basisvoorraad. Ze zijn een essentieel onderdeel in de Nederlandse keuken. De veelzijdigheid van verse zuivel is ongeëvenaard.

Kies voor de beste verse zuivel

Weet jij nog of de melk die je bij het ontbijt schenkt, uit Nederland komt? Heb je enig idee hoe jouw karnemelk gemaakt wordt? Zomaar een paar vragen waar de meeste mensen het antwoord op schuldig blijven.

Ga eens langs bij een zuivelboerderij, en beleef zuivel zelf van heel dichtbij. Of, neem eens de tijd om het etiket te lezen, als je verse zuivel uit de supermarkt haalt. Want eerlijke zuivel is zuivel die op de authentieke manier gemaakt wordt, zonder toevoegingen.

Let eens op:

  • Keurmerken: Let op labels zoals Demeter, EKO of het Biologisch keurmerk
  • Ingrediëntenlijst: Kies producten met een korte en duidelijke ingrediëntenlijst
  • Herkomst: Check of de verse zuivel afkomstig is van Nederlandse boeren
  • Versheid: Verse zuivel herken je aan de houdbaarheidsdatum en het ontbreken van conserveermiddelen.

Zuivel recepten

Eierkoeken met kwark en banaan

Maak zelf heel makkelijk een lekker en verantwoord gebakje door eierkoeken met kwark en banaan te beleggen. Ook lekker als luxe ontbijtje!

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Verse zuivel bewaren

Om de kwaliteit van verse zuivel te behouden, is het belangrijk om deze goed te bewaren. Melk en yoghurt horen altijd in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 4 graden. Room en boter kunnen ook worden ingevroren om langer mee te gaan zonder dat de smaak verloren gaat.

Zuivel recepten

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Gebak met roomboter

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

Zuivel recepten

Kwarkbollen

Deze kwarkbollen rijzen tijdens het bakken, en daardoor zijn deze kwarkbollen supersnel gebakken. Noem het de Duitse variant op onze oliebol.

Rijstepap met appel

Zalige romige rijstepap met appel in een mooie schaal met een geheimzinnige donkere streep, dat is een Hollands dessert op zijn best.

Kookschool

Inspiratie & Ideeën

Sauzen met zure room

Of je nu een eenvoudige dip maakt of een saus voor bij het diner, sauzen met zure room zijn makkelijk te maken, licht en geweldig lekker.

Verse zuivel is niet alleen lekker, maar ook voedzaam en veelzijdig. Door te kiezen voor Nederlandse, eerlijke zuivelproducten ondersteun je lokale boeren en draag je bij aan duurzaamheid. Of je nu gaat voor melk, karnemelk, yoghurt, room of roomboter—de puurheid en kwaliteit van deze producten maken ze onmisbaar in elke keuken.

Meringue rol met pecannoten

Simpel gebak met een luxe uitstraling, dat is deze meringue rol. Maar 5 ingrediënten en een klein beetje werk maar een groots resultaat.

Melk in een beslag

Meestal gebruik je water in een beslag, maar melk in een beslag heeft ook zo z'n voordelen. Hier lees je welke + wat handige tips.

De verschillende soorten verse zuivel

1. Melk
Verse melk is de basis van bijna alle zuivelproducten. Je kunt kiezen uit volle melk, halfvolle melk of magere melk, afhankelijk van je voorkeur en voedingsbehoeften. Rauwe melk, rechtstreeks van de boerderij, is ook een optie voor wie echt puur wil genieten.

2. Yoghurt
Yoghurt staat bekend om zijn probiotische eigenschappen, die goed zijn voor de darmgezondheid. Kies voor natuurvarianten zonder toegevoegde suikers en voeg zelf vers fruit of honing toe voor extra smaak.

3. Kwark
Kwark is rijk aan eiwitten en daarom geliefd bij sporters. Het is ideaal als ontbijt of snack en kan zowel zoet als hartig worden bereid.

4. Room en boter
Verse room en boter voegen een rijke smaak toe aan gerechten. Denk aan romige soepen, sauzen of desserts zoals slagroomtaart.

5. Kaas
Van jonge kaas tot oude boerenkaas – verse kazen bieden volop variatie. Vooral zachte kazen zoals mozzarella en ricotta worden vaak vers gegeten.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten