Verse zuivel

[row][double_paragraph]

Zomers taartje met kwark en rode bessen
Aardbeien ontbijtpotjes; handig om mee te nemen
Dressings op basis van yoghurt

[/double_paragraph][double_paragraph]

Zuivel

Het eerste drankje dat wij na onze geboorte nuttigen is melk. Een gezonde mix van hoogwaardig eiwit, energieleverende vetten en suikers, vitaminen en mineralen. Tegenwoordig is het populair om te roepen dat melk niet gezond zou zijn. Oké, leven met een melk allergie is ook niet bepaald een makkelijke opgave, maar de stelling dat melk ongezond is gaat ons te ver. Behalve in Oost-Azië zijn melk en zuivelproducten van groot belang voor de menselijke voeding.

Onder zuivel verstaan wij alle uit melk gemaakte producten. Hierbij maken we onderscheid in melk en rauwe melk.

Onder melk wordt normaal gesproken koemelk verstaan. Melk van buffels, schapen, geiten en andere dieren moet met naam en toenaam genoemd worden!

Op deze overzichtspagina willen we je graag informeren over zuivel. Officieel valt daar ook kaas onder. Vanwege de complexiteit van het kaasassortiment doen we dit echter elders. Meer weten over kaas? Klik hier.

Je kunt zuivelproducten in zowel warme als in koude gerechten gebruiken. Ze passen zowel bij het ontbijt, in smoothies, milkshakes en andere dranken, in soepen, sauzen en dips, in taarten, brood, gebak, curry’s en desserts.

Bewaar zuivel koud in de ijskast. Gebruik altijd een schone lepel wanneer je er iets van gebruikt en sluit het bakje weer goed af na gebruik. Zo kun je optimaal genieten van je zuivelproducten.

[/double_paragraph] [/row]

Inspiratie met…:

[row][forth_paragraph]

Boter en Ghee
Boter en Ghee

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Yoghurt
Yoghurt

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Melk
Melk

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Room
Room

[/forth_paragraph][/row]

[row][third_paragraph]

Kwark
Kwark

[/third_paragraph][third_paragraph]

Zure room
Zure room

[/third_paragraph][third_paragraph]

Creme fraich
Crème frâiche

[/third_paragraph][/row]

Melk; Dat is nog altijd goed voor elk

Wie zuivel zegt denkt als eerste aan melk. Regelmatig worden er aanvallen gedaan op melk als voedingsmiddel. Wij zien daar zeker geen reden voor en stimuleren om regelmatig een beker melk te drinken. Het is echt beter dan alle suikerhoudende frisdranken. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende soorten melk.

[row][double_paragraph]

zuivel

[/double_paragraph][double_paragraph]

Grofweg kunnen we melk splitsen in onderstaande soorten

  • Rauwe melk is alleen gekoeld en gefilterd. Deze melk heeft een natuurlijk vetgehalte van 3,5 tot 4,5 % en mag alleen onder strikte voorwaarde op de boerderij verkocht worden. Dit moet altijd binnen 24 uur gebeuren. Reden is de zeer korte houdbaarheid. Normaliter wordt melk verhit (komen we op terug) om de houdbaarheid te verlengen. Rauwe- of boerenmelk wordt niet verhit en is daardoor kort houdbaar. Let hier op bij het (wat ons betreft veilige) gebruik van rauwe melk.
  • In fabrieken wordt melk gestandaardiseerd. Doordat koeien niet het gehele jaar door exact dezelfde melk leveren wordt melk gestandaardiseerd. In feite is dit het sturen van het vetgehalte. In een centrifuge worden melk en room gescheiden en daarna weer samengevoegd om zo een constante kwaliteit te verkrijgen.
  • Naast bovenstaande grove onderverdeling kunnen we de soorten melk opsplitsen naar vetgehalte. Let op, dit zegt niets over de houdbaarheid. Zie hiervoor het aparte kopje Houdbaarheidsmethouden

    [/double_paragraph] [/row]

    Kom meer te weten over de volgende zuivelproducten

    [row][forth_paragraph]

    Room; Een vet verhaal
    Room

    [/forth_paragraph][forth_paragraph]

    Yoghurt
    Yoghurt

    [/forth_paragraph][forth_paragraph]

    Kwark
    Kwark

    [/forth_paragraph][forth_paragraph]

    Boter
    Boter

    [/forth_paragraph][/row]

    [row][double_paragraph]

    [blockquote style=”3″]

    Zuivelproducten bewaren

    Melk heeft afhankelijk van de bewerking en soort een verschillende houdbaarheid. Met dit lijstje weet je waar je aan toe bent.

    • Rauwe melk – 2 dagen in de koelkast
    • Gepasteuriseerde melk – 3-6 dagen in de koelkast
    • Gesteriliseerde melk – 1 jaar buiten de koelkast bij een gesloten verpakking
    • Gecondenseerde melk – 1 jaar buiten de koelkast bij een gesloten verpakking
    • Melkpoeder – 6-12 maanden mits droog en koel bewaard
    • Verse room – 4-6 dagen in de koelkast
    • Koffieroom en koffiemelk – 6 maanden buiten de koeling bij een gesloten verpakking
    • Zure room – 6-10 dagen in de koelkast
    • Crème fraiche – maximaal 14 dagen in de koelkast
    • Karnemelk – 8-14 dagen in de koelkast
    • Yoghurt en kwark – 2-3 weken in de koelkast
    • Kefir – 3-4 weken in de koelkast

    [/blockquote]

    [/double_paragraph][double_paragraph]

    Methoden om zuivel houdbaar te maken

    Van rauwe melk wordt je ziek. Dat wordt vaak aangenomen. Daarom krijg je bij de aankoop van rauwe melk altijd het advies mee om deze eerst te koken. Er zijn diverse manieren uitgevonden om de houdbaarheid van melk te verlengen. We noemen ze hier en leggen het uit.

    [/double_paragraph] [/row]

    Drie handige tips om schiften te voorkomen

    Een bekend probleem bij het verhitten van zuivel, is dat het kan gaan schiften. Schiften is niets anders dan dat de vette bestanddelen in het zuivelproduct onder invloed van warmte en/of zuren zich afscheiden van de vloeibare bestanddelen. Opmerkelijk genoeg, gebeurt dat eerder bij producten die niet zo vet zijn.

    Je kunt schiften op 3 manieren voorkomen:

    – Voeg het zuivelproduct pas op het laatste toe en zorg dat het gerecht niet meer verder wordt opgewarmd.

    – Gebruik vette zuivelproducten wanneer je ze wel wilt laten mee- of inkoken.

    – Gebruik eigeel als emulgator. Roer een eidooier door de room, kwark of yoghurt voordat je het gaat verwarmen en blijf goed door kloppen met een garde.

    Gaat het toch mis? Soms helpt het om de pan van het vuur te halen, een eetlepel koud water toe te voegen en heel hard met een garde te kloppen.