Groenten

Zet groenten op de eerste plek

Wie gezond, bewust en duurzaam wil eten zet groenten op de eerste plek. Kies eerst de groenten en pas daarna wat je erbij wilt eten. Gelukkig beseffen we dat met z’n allen steeds meer, maar daar mag best nog een schepje bovenop. Bovendien zijn er heel veel mogelijkheden om ook op andere momenten van de dag verse groenten te eten. We hopen je hier te kunnen inspireren om met plezier meer groenten te eten.

Verse groenten; Iedere dag iets anders op tafel

Er is ongekend veel mogelijk met verse groenten. Laat je inspireren op Lekker Tafelen met de groenten van dit seizoen. Door bewust te kiezen voor bij voorkeur lokaal geteelde seizoensgroenten kun je echt iedere dag iets anders op tafel zetten.

Ontdekken: Groentesoorten & Kooktechnieken

De keuze die wij hebben aan verse groenten is pure luxe. In andere landen is de keuze vaak veel beperkter. Ontdek wat er allemaal is en leer er mee werken. Eenmaal vertrouwd met de verschillende soorten en bereidingswijze wordt je een ster in eigen keuken en zal iedereen jouw gerechten gaan waarderen.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief

Tips van onze lezers

Wij vroegen onze lezers naar hun favoriete wintergroenten en hun tip met die keuze. Dit is onze selectie van de reacties van onze lezers.

Peter werkt in de winter graag met Spruitjes

De tip van Peter: Spruitjes met hete Honing

4 kopjes spruitjes
1 kopje cranberry’s
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels gesmolten boter
1/2 theelepel kaneel
sinaasappelschil
1/2 kopje honing
Zout en peper naar smaak
Bak de schoongemaakte spruitjes in een pan met wat boter. Al ze groot zijn, snijdt ze dan even door.
Klop vervolgens in een middelgrote kom de olijfolie, gesmolten boter, kaneel en sinaasappelschil door elkaar. Doe dit bij de spruitjes.
Je kunt nu de cranberry’s toevoegen en wat hete honing.
Dit receptje kun je ook in een bakblik in de oven klaarmaken, wel regelmatig een keer roeren.

Hete honing; honig in een pan verwarmen met gesneden hete pepers , dit een half uur verwarmen en door een theezeef doen om de potjes eruit te halen. Doe de honing in een schone pot om te bewaren.

Sylvia werkt in de winter graag met Boerenkool

De tip van Sylvia: Boerenkool fijngesneden in wok bakken. Een gesnipperde ui erdoor meebakken. Rode paprika en gesnipperd teentjes knoflook erdoor en kort meebakken. Peper, zout, gemberpoeder en paprikapoeder erdoor. Op ’t laatst uitgebakken spekjes erdoor. Afmaken met wat kruidenkaas of naar smaak crème fraîche.
Lekker met gekookte aardappels.

Marie-Louise werkt in de winter graag met schorseneren

De tip van Marie-Louise: Geschilde schorseneren verkleuren snel, een beetje azijn of citroen in het water doen houdt de groente mooi wit. Mijn ultieme tip is, schorseneren kunnen een tijdje bewaren zonder dat ze verkleuren in botermelk.

Matthea werkt in de winter graag met Bleekselderij

De tip van Matthea: Gestoofde bleekselderij, op twee manieren te bereiden

Ingrediënten:
300 gr bleekselderij gewassen en in stukken van 3 cm snijden
3 tomaten
1 rode ui, schillen fijn snipperen
2 knoflooktenen, schillen fijn snipperen
150 ml groentebouillon Snuf peper

Bereiden:
1. Zet een wok met olijfolie op het gas en fruit de ui en knoflook glazig, in 3 min.
2. Voeg paprika en tomaten toe, roerbak dit een 3-4 min mee
3. Voeg de groentebouillon toe en een snufje peper.

Wij aten het zo, maar het kan ook als ovenschotel:
1. Verwarm de oven voor op 220 C.
2. Doe de bleekselderij in een ingevette ovenschaal
3. Strooi er geraspte kaas over
4. Zet de ovenschaal in de oven en bak het tot de kaas gesmolten is.

Lekker bij: aardappelschijfjes, gekookte aardappels of puree

Lisa werkt in de winter graag met Boerenkool

De tip van Lisa: Boerenkool is veel veelzijdiger dan enkel voor een stamppot. Gebruik ‘m ook eens in een winterse minestrone. Nog een restje over? Maak er boerenkoolpesto van. Lekker voor bij de borrel!

Maria werkt in de winter graag met Topinamboer

De tip van Maria: Verse topinamboer uit de tuin. De topinamboer goed schoon maken (schillen hoeft niet). Alles in schijfjes snijden. Gehakte knoflook kruiden (thym, roosmarijn) met olijfolie en de topinamboer mengen. Alles in een ovenschaal en in ca. 40 min. bij 180° C gaar bakken.

Het plezier van werken met verse groenten

verse groenten

Wordt enthousiast van het assortiment van je lokale groenteman of van de kraam op de markt, er is zoveel keuze! Koop verse- en onbewerkte producten en ga ermee aan de slag in de keuken. Maak je eigen wokgroenten, soepgroenten en rauwkosten. Door het zelf te doen zet je originele gerechten op tafel waar iedereen trek van krijgt.

Koken, stoven, grillen, roosteren

Ook in de bereiding heb je heel veel mogelijkheden. Kook je groenten of stoof ze waardoor je meer smaak behoudt, grill ze in een grillpan of op je barbecue of rooster ze voor een extra intense smaak in de oven. Roerbakken kan ook heel goed. Let er bij het roerbakken vooral op dat je de groenten in de juiste volgorde in de pan doet voor een gelijkmatige garing. Dat gaat met de meeste voorgesneden roerbakgroenten echt niet lukken.

Puur & Rauw

Bereiden? In veel gevallen is dat helemaal niet nodig. Talloze groenten lenen zich prima voor rauwkosten en salades. Laat de pan in de kast staan en laat de oven uit. Een snijplank is voldoende en een kommetje voor een heerlijke vinaigrette of dressing.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten