Komkommer, fris, gezond en vooral lekker! – Ook jij eet ze ongetwijfeld wel eens, want ze horen tot de top 3 van de meest gegeten groenten in Nederland. Komkommer is vooral in het voorjaar en in de zomer een heel populaire groente. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want ze zijn heerlijk fris, hebben een vrij neutrale smaak, en kunnen daardoor makkelijk met allerlei andere groenten worden gecombineerd. De groente bestaat voor het grootste deel uit water en is daardoor een aantrekkelijke snack, of onderdeel van een salade met weinig calorieën. Komkommers horen tot de vruchtgroenten. Vruchtgroenten zijn groenten waarvan de zaadjes worden beschermd door de vruchten, en waarvan de vruchten worden gegeten. In tegenstelling tot de meeste andere groenten, waarvan de wortels, de knol of het blad wordt gegeten. Ook tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines en pompoenen horen tot de familie van de vruchtgroenten. De meest geteelde soorten zijn groen, maar er bestaan ook witte en gele varianten. Die zie je echter vrijwel niet in de winkels of op de markt liggen.
Telen in de kas is minder slecht dan je zou verwachten
De komkommeroogst van de volle grond vindt alleen plaats in augustus en september. Het grootste gedeelte van de Nederlandse komkommeroogst komt echter uit de kas. De plant is zo door geteeld, dat hij eigenlijk vrijwel wel alleen nog maar uit de kas komt, en van vrouwelijke planten die ook niet meer bestoven hoeven te worden. Hierdoor is hij vrijwel jaarrond in Nederland verkrijgbaar. Je zou denken dat telen in een verwarmde kas erg slecht is voor het milieu door de CO2-uitstoot die daar door wordt veroorzaakt. Dan vind je het misschien een interessant weetje dat de CO2 die gegenereerd wordt bij het verwarmen van de kas, weer in die kas wordt teruggepompt. De komkommerplanten kunnen de CO2 namelijk omzetten in zuurstof en koolstof, en ze gaan er ook nog sneller van groeien.
Komkommer; zó groeit ie bij de teler
Komkommer, iedereen kent deze groente en velen van ons stoppen hem regelmatig in het winkelwagentje. Maar hoe groeit deze groente eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken? Lekker Tafelen ging op bezoek en zocht het uit.
Check het recept of lees de infoDetailsRecht of krom? Niets mis met een ‘kromkommer’!
De komkommers in de handel wegen meestal tussen de 350 en 450 gram. Ze zijn bij voorkeur recht, en tussen de 35 en 40 cm lang. Natuurlijk groeien ze niet allemaal uit tot mooie rechte exemplaren. Helaas wil de Nederlandse consument rechte komkommers. Eigenlijk is dat onzin, want een ‘kromkommer’ smaakt precies hetzelfde als een rechte, en de kwaliteit wordt er ook niet minder door als hij niet recht is. Ook de handel heeft liever rechte, want die zijn makkelijker in dozen of kisten te verpakken, je kunt ze tenslotte keurig netjes naast elkaar leggen. Dat maakt ze ook makkelijker te vervoeren.
De kromme exemplaren worden wel verkocht, maar ze brengen veel minder op. De meeste worden ook verwerkt in komkommersalades etc.
Helaas wil de Nederlandse consument rechte komkommers. Eigenlijk is dat onzin, want een kromkommer smaakt precies hetzelfde
Snackkomkommers of minikomkommers
De komkommer heeft ook een klein broertje. Namelijk de snackkomkommer, of de minikomkommer. Dit is eigenlijk een kleine variant van de ‘gewone’ komkommer. Die kleine komkommertjes groeien op dezelfde manier en worden ook op dezelfde manier in de kas geteeld. Snackkomkommers zijn een populaire en gezonde snack om zo uit het vuistje te eten. Ze kunnen makkelijk meegenomen worden voor onderweg. Ze doen het ook goed als rauwkost met een lekker dipsausje, of gesneden in een frisse komkommersalade.
Komkommer vers kopen, koel bewaren (maar liever niet in de koelkast)
Een goede komkommer, is er een die snel gegroeid is. Hierdoor krijgt hij veel smaak en is hij lekker fris en stevig. Na de pluk verliest een komkommer wel aan smaak en kwaliteit. Let er dus op als je komkommers gaat kopen, je echt verse exemplaren koopt. Een verse komkommer herken je aan een gladde, niet gerimpelde schil met een frisgroene kleur en hij voelt stevig aan.
Er worden in Nederland ook komkommers verkocht die zijn verpakt in krimpfolie. Dit maakt ze iets langer houdbaar, maar eigenlijk heeft die plastic verpakking meer nadelen dan voordelen. Het plastic zorgt ervoor dat de komkommer er langer mooi uitziet. Maar als je het plastic dan verwijdert, blijkt dat de groente eigenlijk niet meer zo lekker is. Het is dus lastiger te constateren of een komkommer echt vers is. Daarnaast, plastic is gewoon slecht voor het milieu. We moeten met zijn allen ons plastic gebruik drastisch verminderen, dus koop gewoon je groenten, indien mogelijk, zonder verpakking!
Een verse komkommer kun je, op een koele, donkere plaats als bijvoorbeeld een kelder, ongeveer een week bewaren
Leg ze niet in de groentelade van je koelkast, want ze kunnen niet erg goed tegen kou. De groente verliest dan snel aan kwaliteit en wordt zacht.
Snack- of minikomkommers bewaar je op dezelfde manier als de grote, dus ook niet in de koelkast.
Recepten met komkommer
Komkommer wordt meestal rauw gegeten. Dat betekent dat ze meestal in de salade verdwijnen of als rauwkost worden gegeten. Toch kun je de groente ook op heel andere manieren inzetten in de keuken. Ze zijn veelzijdiger dan je zou verwachten. Wist jij dat je komkommers ook kunt smoren, roerbakken of stoven? Of dat je ze in de soep kunt stoppen? Ook zijn ze heel geschikt om water een verfrissend en lekker smaakje te geven, al dan niet met toevoeging van nog andere ingrediënten. Verder kun je komkommers inleggen in zuur. Eigenlijk kun je dus eindeloos variëren met de groente. Je hebt vast zelf heel veel ideeën over wat je met komkommers kunt doen. Toch willen we onze heerlijke recepten ook met je delen. Je vindt ze hieronder.
Komkommersalade, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Omdat de groente heerlijk fris van smaak is, en vrijwel overal bij past, is het natuurlijk een uitgelezen ingrediënt om in een lekkere salade te gebruiken. Serveer een komkommersalade als bijgerecht bij de warme maaltijd, of als onderdeel van een barbecue. En denk ook eens aan een salade voor op een toastje of een broodje.
Komkommersalades; de lekkerste!
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Borrelen, picknicken of een high tea?
Je kunt met komkommer ook de heerlijkste hapjes en drankjes maken. Iets lekkers bij de borrel natuurlijk, maar ook hapjes die onderdeel zijn van een high tea of een picknick. De meeste hapjes en drankjes zijn eenvoudig te maken. Dus wees eens creatief, en leef je uit!
Komkommer in een soep?
In de zomer zul je eerder naar een salade grijpen dan naar een verwarmende kom soep. Maar je kunt die salade natuurlijk wel vervangen door een kom koude soep. En dan bedoelen we geen soep die bedoeld is om warm te eten en die je niet opwarmt. Nee, er bestaan heerlijke, verkoelende koude soepen, die ook echt zo bedoeld zijn. Denk aan de Spaanse gazpacho, maar er zijn veel meer mogelijkheden!
Komkommersoep; verkoeling in de zomer
Echt heel simpel en heerlijk zomers is deze komkommersoep. In de tuin, bij de picknick of tussendoor is dit een aangename verrassing.
Andere bereidingsmethoden
Het klinkt je wellicht vreemd in de oren om komkommer op een warme manier klaar te maken. Toch kan de groente ook heel goed onderdeel zijn van een warm gerecht. In een sausje, gesmoord …, maar roerbakken of grillen kan ook. Probeer het gewoon eens!
Bagel met gerookte zalm en komkommer
Een bagel met gerookte zalm en komkommer, dat is toch een traktatie voor de lunch? Daar mag dan ook wel een lekker glas witte wijn bij!
Scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer
Iets anders op de barbecue? Maak dit scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer. Gaar in aluminiumfolie en serveer als voorgerecht.
Scampi met romig komkommersausje
Wij worden gelukkig van kleur in de keuken. Scampi met romig komkommersausje is zo'n kleurrijk en smaakvol gerecht waar je blij van wordt.
Gesmoorde komkommer
Wat niet iedereen weet is dat je de komkommer ook warm kunt bereiden. Dit is onze versie van de gesmoorde komkommer.
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!