Komkommer, fris, gezond en vooral lekker! – Ook jij eet ze ongetwijfeld wel eens, want ze behoren tot de top 3 van de meest gegeten groenten in Nederland. Komkommer is vooral in het voorjaar en in de zomer een heel populaire groente. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want ze zijn heerlijk fris, hebben een vrij neutrale smaak, en kunnen daardoor makkelijk met allerlei andere groenten worden gecombineerd. De groente bestaat voor het grootste deel uit water en is daardoor een aantrekkelijke snack, of onderdeel van een salade met weinig calorieën. Komkommers behoren tot de vruchtgroenten. Vruchtgroenten zijn groenten waarvan de zaadjes worden beschermd door de vruchten, en waarvan de vruchten worden gegeten. In tegenstelling tot de meeste andere groenten, waarvan de wortels, de knol of het blad wordt gegeten. Ook tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines en pompoenen behoren tot de familie van de vruchtgroenten. De meest geteelde soorten zijn groen, maar er bestaan ook witte en gele varianten. Deze zie je echter vrijwel niet in de winkels of op de markt liggen.
Telen in de kas
De komkommeroogst van de volle grond vindt alleen plaats in augustus en september. Het grootste gedeelte van de Nederlandse komkommeroogst komt echter uit de kas. De plant is zo door geteeld, dat hij eigenlijk vrijwel wel alleen nog maar uit de kas komt, en van vrouwelijke planten die ook niet meer bestoven hoeven te worden. Hierdoor is hij vrijwel jaarrond in Nederland verkrijgbaar. Je zou denken dat telen in een verwarmde kas erg slecht is voor het milieu door de CO2-uitstoot die daar door wordt veroorzaakt. Dan vind je het misschien een interessant weetje dat de CO2 die gegenereerd wordt bij het verwarmen van de kas, weer in die kas wordt teruggepompt. De komkommerplanten kunnen de CO2 namelijk omzetten in zuurstof en koolstof, en ze gaan er ook nog sneller van groeien.
Komkommer; zó groeit ie bij de teler
Komkommer, iedereen kent deze groente en velen van ons stoppen hem regelmatig in het winkelwagentje. Maar hoe groeit deze groente eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken? Lekker Tafelen ging op bezoek en zocht het uit.
Check het recept of lees de infoRecht of krom
De komkommers in de handel wegen meestal tussen de 350 en 450 gram. Ze zijn bij voorkeur recht, en tussen de 35 en 40 cm lang. Natuurlijk groeien ze niet allemaal uit tot mooie rechte exemplaren. Helaas wil de Nederlandse consument rechte komkommers. Eigenlijk is dat onzin, want een kromkommer smaakt precies hetzelfde als een rechte, en de kwaliteit wordt er ook niet minder door als hij niet recht is. Ook de handel heeft liever rechte, want deze zijn makkelijker in dozen of kisten te verpakken, je kunt ze tenslotte keurig netjes naast elkaar leggen. Dat maakt ze ook makkelijker te vervoeren.
De kromme exemplaren worden wel verkocht, maar ze brengen veel minder op. De meeste worden ook verwerkt in komkommersalades etc.
Helaas wil de Nederlandse consument rechte komkommers. Eigenlijk is dat onzin, want een kromkommer smaakt precies hetzelfde
Snackkomkommers of minikomkommers
De komkommer heeft ook een klein broertje. Namelijk de snackkomkommer, of de minikomkommer. Dit is eigenlijk een kleine variant van de ‘gewone’ komkommer. Deze kleine komkommertjes groeien ook op dezelfde manier en worden ook op dezelfde manier in de kas geteeld. Snackkomkommers zijn een populaire en gezonde snack om zo uit het vuistje te eten. Ze kunnen makkelijk meegenomen worden voor onderweg. Ze doen het ook goed als rauwkost met een lekker dipsausje, of gesneden in een frisse komkommersalade.
Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!
Komkommer vers kopen, koel bewaren (maar liever niet in de koelkast)
Een goede komkommer, is er een die snel gegroeid is. Hierdoor krijgt hij veel smaak en is hij lekker fris en stevig. Na de pluk verliest een komkommer wel aan smaak en kwaliteit. Let er dus op als je komkommers gaat kopen, dat je echt verse exemplaren koopt. Een verse komkommer herken je aan een gladde, niet gerimpelde schil met een frisgroene kleur en voelt stevig aan.
Er worden in Nederland ook komkommers verkocht die zijn verpakt in krimpfolie. Dit maakt ze iets langer houdbaar, maar eigenlijk heeft deze plastic verpakking meer nadelen dan voordelen. Het plastic zorgt ervoor dat de komkommer er langer mooi uitziet. Maar als je het plastic dan verwijdert blijkt dat de groente eigenlijk niet meer zo lekker is. Het is dus lastiger te constateren of een komkommer echt vers is. Daarnaast, plastic is gewoon slecht voor het milieu. We moeten met zijn allen ons plastic gebruik drastisch verminderen, dus koop gewoon je groenten, indien mogelijk, zonder verpakking!
Een verse komkommer kun je, op een koele, donkere plaats als bijvoorbeeld een kelder, ongeveer een week bewaren.
Leg ze niet in de groentelade van je koelkast, want ze kunnen niet erg goed tegen kou. De groente verliest dan snel aan kwaliteit en wordt zacht.
Snack- of minikomkommers bewaar je op dezelfde manier als de grote, dus ook niet in de koelkast.
Recepten met komkommer
Komkommer wordt meestal rauw gegeten. Dat betekent dat ze meestal in de salade verdwijnen of als rauwkost worden gegeten. Toch kun je de groente ook op heel andere manieren inzetten in de keuken. Ze zijn veelzijdiger dan je zou verwachten. Wist jij dat je deze groente ook kunt smoren, roerbakken of stoven? Of dat je ze in de soep kunt stoppen? Ook zijn ze heel geschikt om water een verfrissend en lekker smaakje te geven, al dan niet met toevoeging van nog andere ingrediënten. Verder kun je komkommers inleggen in zuur. Eigenlijk kun je dus eindeloos variëren met deze groente. Je hebt vast zelf een heleboel ideeën over wat je met komkommers kunt doen. Toch willen we onze heerlijke recepten ook met je delen. Je vindt ze hier onder.
Komkommersalade, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Omdat deze groente heerlijk fris van smaak is, en vrijwel overal bij past, is het natuurlijk een uitgelezen ingrediënt om in een lekkere salade te gebruiken. Serveer een komkommersalade als bijgerecht bij de warme maaltijd, of als onderdeel van een barbecue. En denk ook eens aan een salade voor op een toastje of een broodje.
Komkommersalade met dille
Een super eenvoudige komkommersalade met dille. Lekker op een toastje, maar ook als bijgerecht bij vis of vlees of op een broodje gezond.
Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon
Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.
Komkommersalade met mozzarella en frambozen
Groente, fruit en kaas, ze vormen samen deze kleurrijke, zomerse komkommersalade met mozzarella en frambozen, mét frambozendressing!
Koolrabisalade met venkel en komkommer
Een lekkere, zomerse salade met een bijzondere groente, dat is deze koolrabisalade met venkel en komkommer. Lekker met feta!
Vijf keer komkommersalade
De komkommer is echt super veelzijdig. Binnen no-time zet je hiermee een verse rauwkost of salade op tafel. We geven je vijf tips voor een supersnelle komkommersalade.
Check het recept of lees de infoBorrelen, picknicken of een high tea?
Je kunt met komkommer ook de heerlijkste hapjes en drankjes maken. Iets lekkers bij de borrel natuurlijk, maar ook hapjes die onderdeel zijn van een high tea of een picknick. De meeste hapjes en drankjes zijn eenvoudig te maken. Dus wees eens creatief, en leef je uit!
Water met komkommer munt en gember
Een heerlijke caloriearme dorstlesser. Water met komkommer, munt en gember is lekker verfrissend en het staat ook zo mooi op tafel.
Komkommer tonijn rolletjes
Voor een high tea of gezellige borrel: Komkommer tonijn rolletjes, weer eens wat anders dan de plakjes komkommer en de toastjes tonijnsalade.
Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste
Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.
Hartenspiesjes van kaas en komkommer
Hartjes zijn het ultieme symbool van de liefde. En wat is er leuker om met dit symbool hartenspiesjes te maken van verschillende soorten kaas en komkommer.
Komkommer in een soep?
In de zomer zul je eerder naar een salade grijpen dan naar een verwarmende kom soep. Maar je kunt die salade natuurlijk wel vervangen door een kom koude soep. En dan bedoelen we geen soep die bedoeld is om warm te eten en die je niet opwarmt. Nee, er bestaan heerlijke, verkoelende koude soepen, die ook echt zo bedoeld zijn. Denk aan de Spaanse gazpacho, maar er zijn veel meer mogelijkheden!
Komkommersoep; verkoeling in de zomer
Echt heel simpel en heerlijk zomers is deze komkommersoep. In de tuin, bij de picknick of tussendoor is dit een aangename verrassing.
Koude spinaziesoep met basilicum met een heerlijke topping
Een echte lekkernij voor warme dagen is deze koude spinaziesoep met basilicum en een heerlijke topping van maïs en komkommer.
Groene gazpacho met Hollandse garnaaltjes
Gazpacho is een koude soep, meestal rood door het gebruik van tomaat. Ik kies echter voor groen, dé kleur van het voorjaar maar ook van komkommer en avocado.
Watermeloensoep; met komkommer, gember en munt
Deze simpele frisse watermeloensoep zit boordevol smaak dankzij de munt en de gember die er doorheen zit. Het ultieme zomergevoel in een glaasje.
Andere bereidingsmethoden
Het klinkt je wellicht vreemd in de oren om komkommer op een warme manier te bereiden. Toch kan deze groente ook heel goed onderdeel zijn van een warm gerecht. In een sausje, gesmoord… maar roerbakken of grillen kan ook. Probeer het gewoon eens!
Bagel met gerookte zalm en komkommer
Een bagel met gerookte zalm en komkommer, dat is toch een traktatie voor de lunch? Daar mag dan ook wel een lekker glas witte wijn bij!
Gesmoorde komkommer
Wat niet iedereen weet is dat je de komkommer ook warm kunt bereiden. Dit is onze versie van de gesmoorde komkommer.
Scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer
Iets anders op de barbecue? Maak dit scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer. Gaar in aluminiumfolie en serveer als voorgerecht.
Scampi met romig komkommersausje
Wij worden gelukkig van kleur in de keuken. Scampi met romig komkommersausje is zo'n kleurrijk en smaakvol gerecht waar je blij van wordt.