Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kaas

[row][double_paragraph]

[layerslider id=”53″]

[/double_paragraph][double_paragraph]

Kaas

Kaas is zo’n heerlijk basisproduct dat je voor heel veel doeleinden kunt gebruiken. Van de gewone boterham met kaas, tot gratin,in een sausje of zelf in een soep! Op deze pagina willen we je er meer over vertellen. We geven niet alleen de nodige info, maar we hopen jullie ook te inspireren met de verschillende recepten om vaker met kaas aan de slag te gaan.

Boerenkaas

[/double_paragraph] [/row]

 

8 keer Inspiratie voor de wintermaanden

[row][forth_paragraph]

Kaasfondue

Kaasfondue

Echte kaasfondue maak je lekker zelf. Het is een feest om met elkaar rond de pan te schuiven. Wij leggen uit hoe je die echte kaasfondue samenstelt en wat je erbij serveert natuurlijk.

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Geitenkaasballetjes

Geitenkaasballetjes

Deze kleurrijke balletjes van geitenkaas zijn binnen no-time gemaakt. Een aanwinst op je borreltafel. Ideaal voor de gezellige laatste maanden van het jaar.

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Kaas-uienbrood

Kaas-uienbrood

Kies je af en toe ook voor soep als een makkelijke maaltijd? Bak dan eens een kaas-uienbrood. Het ruikt heerlijk en is in een mum van tijd klaar.

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Ovenschotels

Pasta Ovenschotel

Dek ovenschotels af met een een heerlijk kaaskorstje. Daarmee bedoelen we niet de geraspte nep kaas uit een zakje, maar even zelf geraspt. Gebruik ook eens een mascarpone.

[/forth_paragraph][/row]

[row][forth_paragraph]

Kaasvlinders bakken

Kaasvlinders

Echt lekker hartig bij de borrel zijn deze zelfgebakken kaasvlinders. Het kontje van een stukje kaas kun je prima gebruiken om deze lekkernij vanavond op tafel te zetten.

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Gefrituurde kaas

Gefrituurde kaas

Smazeny syr is een soort Tsjechisch broodje kroket, maar dan met gepaneerde kaas en (zelfgemaakte) tartaarsaus. Lekker om zelf te maken als warme lunch.

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Kaassaus maken

Kaassaus

In de herfst- en wintermaanden is kaassaus wat populairder dan in de zomermaanden. Maak je het basisrecept eigen en gebruik het met regelmaat bij je maaltijden.

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

kaasscones

Kaasscones

Vaak zien we bij de high tea alleen sandwiches en zoete gerechten. Deze kaasscones zijn een heerlijk hartig alternatief om jouw high tea nog verrassender te maken.

[/forth_paragraph][/row]

[row][double_paragraph]

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas of de goedkopere Grana Padano; wat is het verschil? En wist je dat je verschillende soorten Parmezaanse kaas hebt? Lees hier het verhaal.

[/double_paragraph][double_paragraph]

Zelf aan de slag?

Sommige kazen kun je prima thuis maken. Wil je échte Hollandse kaas maken? Ga dan eens aan de slag met een thuismaakkit. Maar ook het Indiase paneer en ricotta zijn gemakkelijk zelf te maken.

Of zoek voor een onvergetelijke ervaring eens een kaasboerderij in de buurt waar je zelf kaas mag maken én meenemen nadien om thuis te laten rijpen. Klik hier om de dichtstbijzijnde kaasboerderij te vinden.

Zelf kaas maken?
Zelf je kaas produceren. Zelfvoorziening is in, zelf produceren is de trend. Steeds meer mensen zoeken hun voedsel dichter bij huis.

Rauwemelkse kaas, een verhaal apart

Ga je voor smaak, koop dan eens rauwemelkse kaas. Dit is kaas van ongepasteuriseerde melk. Nadeel alleen is, dat er soms wat meer bacteriën in kunnen zitten. Áls er dan een listeria-bacterie in komt, kan dit schadelijk zijn voor zwangere vrouwen. Het Nederlands zuivelbureau wijst de consumptie van rauwemelkse kaas sowieso af, maar dat heeft misschien ook te maken met het feit dat uitsluitend buitenlandse kazen van rauwe melk worden gemaakt.

[/double_paragraph] [/row]

Ontdek eens een ander kaasje

[row][third_paragraph]

Franse Kazen

[/third_paragraph][third_paragraph]

Italiaanse kazen

Italiaanse kazen

[/third_paragraph][third_paragraph]

Zwiterse kazen

Zwitserse kazen

[/third_paragraph][/row]

[row][double_paragraph]

Boeren Goudse Oplegkaas; Maak indruk op je borrelplank

Boeren Goudse Oplegkaas is een voortreffelijke Slow Food kaas van eigen bodem! Met liefde en zorg gemaakt en lang narijpt. Een echte aanrader!

[/double_paragraph][double_paragraph]

Raclette

Raclette: moet je beslist een keer proberen

Raclette eten is gezellig, makkelijk en feestelijk tegelijk. Zo gebruik je de gourmetset ook weer eens voor wat anders.

[/double_paragraph] [/row]

[blockquote style=”3″]Zoek je meer inspiratie? Wij hebben meer dan 100 ideeën voor je klaar staan[/blockquote]

[row][double_paragraph]

Wat is kaas eigenlijk?

Kaas (her)kennen we allemaal. Maar wat is het eigenlijk precies? Kaas wordt gemaakt van melk. Aan deze melk wordt stremsel en/of zuursel toegevoegd en zout. Dan gaan de vaste bestanddelen van de melk (de eiwitten en vetten) samenklonteren tot een zachte, dikke brij. Dat noemen we de wrongel. Het vocht dat overblijft noemen we de wei. Stremsel is het zuur uit de lebmaag van een jong kalf. Je hebt slechts een paar druppeltjes nodig voor een hele kaas. Tegenwoordig wordt vaak synthetisch stremsel gebruikt.

Wanneer je deze wrongel weer verder samenperst krijg je uiteindelijk een harde kaas. Je moet de kaas eerst nog wel in een pekelbadje doen en laten rijpen. Na vier weken heb je dan een jonge kaas, na meer dan 12 maanden rijpen krijg je overjarige kaas. Daar tussenin ontstaan nog jong belegen, belegen, extra belegen en oude kaas.

Laat je de wrongel in stand, dan krijg je verse kaas, of na rijping – al dan niet met toevoeging van schimmels – een zachte kaas.

[/double_paragraph][double_paragraph]

Soorten kaas

Kaas kun je op verschillende manieren indelen. Allereerst naar melksoort: De meest gebruikelijke soorten melk zijn koemelk, geiten, schapen en buffelmelk. Nederlandse kaas wordt in de voedingsindustrie juist weer naar het vetpercentage ingedeeld (60+, 30+ etc.).

Wij sluiten graag aan bij de verschillende fabricageprocessen, omdat je de kazen dan het beste qua smaak kunt indelen. Klik op één van de tabs hieronder voor meer info.

[/double_paragraph] [/row]

[blockquote style=”3″]Zie voor de uitleg van een aantal kaastermen ‘kaas maken in het kort‘.[/blockquote]

Kaas bewaren

Hoe kun je kaas het beste bewaren? Wikkel de kaas liefst niet in plastic, maar in de speciale kaasverpakking die je van je kaasboer meekrijgt. Kaas verblijft het liefste tussen de 7 en 10 graden. De meeste ijskasten zijn dus net te koud. Een koele kelderkast is dus een betere optie, mits je geen muizen ermee aantrekt!

Eet de kaas het liefst wel op kamertemperatuur: dan geeft hij het meeste van zijn smaak prijs.

Komt er ongewenste schimmel op de kaas?  Gooi niet meteen de hele kaas weg, maar snijd het beschimmelde stukje eraf en wikkel het overgebleven stuk kaas is een vers papier of desnoods plastic.

Kaas kan ook bewaard worden in een kaasdoos. Let er dan wel op dat er een rastertje op de bodem ligt waardoor de kaas bij eventueel zweten het overtollige vocht kwijt kan. Leg je kaas wel op de bodem dan is er grote kans op schimmelvorming op het snijvlak