Aardappelkugel – Kugel is een Joods gerecht dat in veel verschillende culturen en landen wordt gegeten. Het is een soort taart die wordt gemaakt van aardappelen, groente of noedels. Het wordt gezien als een traditioneel gerecht en het wordt vaak gegeten tijdens feestdagen zoals Jom Kippoer, Chanukah en Pesach. Kugel wordt vaak gegeten als bijgerecht bij Joodse gerechten zoals kippensoep of cholent, een traditioneel Joods stoofgerecht, maar natuurlijk kun je het ook heel goed serveren als bijgerecht bij andere gerechten. Aardappelkugel is een vegetarisch gerecht, dat je, als je van aardappelen houdt, beslist vaker op tafel gaat zetten.
Vastkokende aardappels
Voor het bereiden van dit gerecht gebruik je vastkokende aardappels. Als je kruimige aardappels zou gebruiken wordt het waarschijnlijk een kleffe massa, en dat is niet de bedoeling. Je moet de aardappelkugel na het bereiden in mooie stukjes kunnen snijden. Accent, Opperdoezer ronde, Nicola zijn rassen die heel geschikt zijn.
Aardappelkugel – tips
Je kunt een aardappelkugel nadat je hem hebt gebakken heel goed weer opwarmen in de oven.
In het recept is Parmezaanse kaas gebruikt. Je kunt natuurlijk prima voor een ander soort kaas kiezen.
Aardappelkugel is een gerecht waarmee je heel goed kunt variëren. Gebruik eens een kruidenmengsel of voeg wat groente of zalmsnippers aan het aardappelmengsel toe.
Aardappelkugel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 300 gram uien
- 6 eieren
- 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 100 ml zonnebloemolie
- 40 gram bloem
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelkugel:
Schil de aardappels en de uien en rasp ze op een grove rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt kun je die gebruiken. Doe alles bij elkaar in een grote kom.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg een schone theedoek in een vergiet en doe de geraspte aardappel en ui daar in. Pak de punten van de theedoek en draai deze in elkaar. Als je dit strak aandraait, kun je zo het vocht eruit drukken.
Klop in een andere grote kom de eieren, de olie, de bloem, met een eetlepel zout (dat is niet te veel), wat peper en de Parmezaanse kaas door elkaar. Voeg het aardappel- en uimengsel toe en meng alles goed.
Doe alles bij elkaar in een grote, lage, ingevette ovenschaal. Zet de schaal in het midden van de oven op een rooster.
Bak de aardappelkugel in 60 minuten gaar en goudbruin. Als je er met een satéprikker in prikt en die komt er schoon uit, dan is het gerecht klaar.
Laat de aardappelkugel iets afkoelen, voordat je hem in vierkante stukken snijdt. Serveer direct.
Tafel lekker !!