Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebakken polenta; knapperig en krokant

Een restje gekookte polenta kun je heerlijk krokant bakken. Van buiten knapperig en krokant en van binnen zacht. Maak zelf ook eens gebakken polenta.

0 8.653

Gebakken polenta; knapperig en krokant – Gebakken polenta vind ik zelf een heerlijk bijgerecht bij vlees, vis, gewokte of gegrilde groenten, of zelfs zó uit het vuistje als borrelhapje. Het basisbestanddeel: de polenta, kun je naar eigen inzicht op smaak brengen met bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, boter, crème fraîche, truffelolie, of kruiden.

De smaaksensatie bij gebakken polenta is een beetje vergelijkbaar met het eten van een goede bitterbal of kroket: knapperig en krokant van buiten, heet en zacht van binnen. Ik vind het héérlijk!


Gebakken polenta; knapperig en krokant

Voor een portie gebakken polenta:

Voor de kruidenmayonaise ( van de foto ):

  • 2 flinke el. mayonaise
  • ½ citroen
  • 1 el. fijngehakte kervel
  • mespuntje suiker

Doe de gekookte polenta in een platte schaal en laat hem volledig op het aanrecht afkoelen. Zet de polenta (liefst een hele nacht) in de ijskast.

Tip: om het gemakkelijk te maken om de opgestijfde polenta er in één keer uit te krijgen, is het handig dat je de schaal vlak voor gebruik even omspoelt en niet afdroogt. Dat beetje water dat dan achterblijft, zorgt ervoor dat de polenta er makkelijk uit gaat.

Kieper de polenta uit de schaal en snijd de polenta in plakken van ongeveer 1 cm. breed. Vervolgens kun je er nog een vorm naar eigen inzicht van maken: zelf vind ik reepjes leuk, maar driehoekjes zijn ook decoratief.

Leg wat maïs(gries)meel op een snijplank of een bord. Wentel de polenta er even doorheen, zodat het met een dun laagje wordt bedekt. Géén maïs(gries)meel meer in huis? Je kunt ook een beetje bloem of paneermeel gebruiken. Maar je moet er iets omheen doen, want de polenta zelf wordt weer zacht in de koekenpan en dan krijg je gebakken klodders. Dat moeten we niet hebben.

Doe een dun laagje olie in de koekenpan en zet het vuur halfhoog. Zodra de olie goed heet is, leg je er een paar plakken/reepjes polenta in.

Hoe weet je of de olie goed heet is? Strooi er een beetje korrels maïs(gries)meel of wat broodkruimels in. Als de olie dan meteen gaat bubbelen en/of sissen, is het goed.

Houd voldoende ruimte tussen de stukken polenta in om ze goed te kunnen draaien. Zodra de plakken lekker krokant zijn, voorzichtig uit de pan vissen en bestrooien met een beetje zeezout.

Wil je nog de kruidenmayonaise van de foto erbij serveren? Knijp de halve citroen uit, en meng alle ingrediënten door elkaar. In plaats van kervel kun je ook bieslook, peterselie of basilicum gebruiken.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer