Zuid-Afrikaanse Bobotie – Dit is een ovenschotel die in Zuid-Afrika heel populair is. Misschien ken je het gerecht ‘Zuid-Afrikaanse Bobotie’ wel van de doosjes ‘Wereldgerechten’ die je in elke supermarkt kunt kopen. Zuid-Afrikaanse Bobotie is een ovenschotel waarin geen aardappel verwerkt is. Dit in tegenstelling tot de meeste ovenschotels met gehakt. Je eet dit gerecht met rijst, die er apart bij geserveerd wordt.
Zuid-Afrikaanse Bobotie maak je toch zeker zelf?!
Weet je dat je helemaal geen doosjes nodig hebt om zelf een heerlijke Zuid-Afrikaanse Bobotie te maken? Alle ingrediënten kun je gewoon vers kopen. En dan rijst nog de vraag wat het authentieke recept is. Om te beginnen horen er waarschijnlijk geen sperziebonen in, zoals op de doosjes wordt aangegeven. Wat er dan precies wel in hoort, is iets waar flink over gediscussieerd wordt. En dan gaat het niet over groente, want dat zit eigenlijk meestal niet in Bobotie, maar over fruit. De vraag is dan óf het erin hoort en welke soort dat dan zou moeten zijn. Soms wordt er appel in verwerkt, maar vaker blijft het bij de rozijnen en de abrikozenjam die er echt in horen. Nu is het bij Bobotie net als bij alle andere gerechten die symbool staan voor een bepaald land, er zijn talloze recepten in omloop en er is er niet een hetzelfde. Elke familie heeft zijn eigen variant van Bobotie, die vaak al generaties lang wordt doorgegeven.
Wat serveer je bij Bobotie?
Je las het al, Zuid-Afrikaanse Bobotie eet je met rijst. Vaak is dit gele rijst, die in dat land de wat bizarre naam ‘begrafnisrys’ oftewel begrafenisrijst heeft. Je maakt gele rijst door een beetje kurkumapoeder en een kaneelstokje mee te koken met de rijst. Daarnaast serveert men er ook wel chutney, geraspte kokos en banaan bij. In Zuid-Afrika wordt daar Mrs. Balls Chutney voor gebruikt. Die chutney wordt gemaakt van abrikozen en perziken en is in Nederland niet heel makkelijk te verkrijgen. Vervang het gewoon door mangochutney of een andere fruitchutney die jij lekker vindt en serveer dat bij jouw eigen Zuid-Afrikaanse Bobotie.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Zuid-Afrikaanse Bobotie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt, naar keuze
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 80 gram rozijnen
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 0,5 theelepel kaneel
- zout en peper
- 4 eetlepels abrikozenjam
- 4 eetlepels chutney, naar keuze
- 3 sneetjes (wit)brood
- melk om het brood in te weken
- neutrale olie om in te bakken
- 4 eieren (topping)
- 250 ml volle melk (topping)
- een snufje kurkuma (topping)
- 4 à 5 laurierblaadjes (topping)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zuid-Afrikaanse Bobotie:
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Wel de rozijnen in een beetje warm water en giet ze af.
Week de sneetjes brood in wat melk.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak daarin de ui en de knoflook aan.
Voeg vervolgens het gehakt toe, met de kurkuma, het kerriepoeder, de kaneelpoeder, de komijnpoeder en wat zout en peper en bak dat rul.
Voeg de chutney, abrikozenjam en de rozijnen toe aan het gehaktmengsel.
Knijp de melk uit het brood en voeg het brood toe aan het gehakt. Roer het er goed doorheen en bak het geheel nog een paar minuten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een passende ovenschaal in en doe daar het gehakt in. Druk het goed aan.
Doe de melk in een kom, voeg de eieren, wat zout en peper en een snufje kurkuma toe. Klop dit goed los.
Schenk het melkmengsel op het gehakt.
Leg wat laurierblaadjes op het gerecht.
Bak de Zuid-Afrikaanse Bobotie in ongeveer 30 minuten goudgeel en gaar.
Serveer met gele rijst en een salade of gekookte sperziebonen.
Tafel lekker !!