Zuid-Afrikaanse bobotie; ovenschotel met gehakt – Bobotie is een populair Zuid-Afrikaans gerecht. Het is een heerlijke ovenschotel op basis van gehakt, maar het heeft een behoorlijk zoete ‘touch’ vanwege de suiker, abrikozenjam en rozijnen die er doorheen gaan. Je eet het met rijst, eventueel nog vergezeld van banaan, geraspte kokos en chutney.
Je hebt echt geen (duur) pak “wereldgerechten” nodig om zelf op eenvoudige manier een echt smakelijke bobotie op tafel te zetten.
Gehakt anders
De belangrijkste motto’s op deze website zijn VERS en SMAAK. De Zuid-Afrikaanse bobotie valt niet echt onder vers met de jam, de suiker en de rozijnen. Als je dan Zuid-Afrikaanse bobotie maakt is het in ieder geval aan te raden om voor echt gehakt te gaan. Ga naar een slager! Eén van de voordelen van dat echte gehakt is dat je minder water in de pan zult hebben, waardoor het gehakt bakt in plaats van kookt. Om er een extra vers tintje aan te geven kun je één of twee bananen in plakjes toevoegen. Dit is niet klassiek maar past wel heel goed in de wat zoete smaakstijl.
Zuid-Afrikaanse bobotie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 à 500 gram (half om) gehakt
- 2 uien
- 1 el. olijfolie
- 100 gram rozijnen
- 2 flinke eetlepels abrikozenjam
- 1 flinke el. kerrie
- 1/2 theelepel komijn
- 1 eetlepel bruine (basterd)suiker
- peper en zout
- klontje boter voor het invetten
- 4 eieren
- 2 laurierblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Zuid-Afrikaanse bobotie:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Doe de olijfolie in een diepe hapjespan. Snipper de uien fijn en bak ze een aantal minuten, totdat ze allemaal mooi goudkleurig zijn. Voeg hierna het gehakt toe, maar zet het vuur lager. Voeg meteen jam, kerrie, komijn en suiker toe. Het vlees mag wel garen, maar moet niet knapperig worden. Voeg ook de rozijnen toe en breng op smaak met wat peper en zout. Doe het mengsel in een met boter ingevette ovenschotel.
Kluts de eieren, breng op smaak met peper en zout en giet over het gehaktmengsel. Leg 2 laurierblaadjes bovenop en laat nog 15 minuten gaar worden in de oven. Het ei moet zijn gestold, maar het mengsel moet nog wel een beetje smeuïg zijn.
Serveer de Zuid-Afrikaanse bobotie met rijst. Snijd er eventueel nog een paar banaantjes bij, een bakje geraspte kokos en een beetje chutney.
Tafel lekker !!
Heb vandaag de Zuid-Afrikaanse Boboti klaar gemaakt!
Het was heerlijk zo lekker gegeten me tafelgenoten waren blij met mij.
En ik blij met Lekker Tafelen, dank jullie wel voor dit heerlijke recept!
Met hartelijke groetjes maja quak
En daar doen we het graag voor Maja! ☺️