Rijstschotel met honingkip – Doordeweeks wil je makkelijk eten maar wel voedzaam. En het voornaamste, het moet vooral snel op tafel staan want na het eten is er wellicht nog sport met de kinderen of een afspraak met je vrienden. Daarom is dit gerecht echt ideaal. Je kunt er voor kiezen om de groenten in dit gerecht zelf te snijden maar sommige groenteboeren hebben ook een eigen groentemix. Voor een hele drukke avond is zo’n mix handig. En je weet dat je groenteboer deze vers heeft gesneden.
Wil je zelf zo’n groentemix maken dan is dat heel makkelijk. Ga van 125 gr. groente uit per persoon. Neem 4 groenten die je lekker vind, dus 125 gr. prei, 125 gr. wortel, 125 gr. selderij en 125 gr. paprika. In fijne stukjes snijden en daar is je eigen groentenmix. Zo kun je oneindig veel combinaties maken. Denk ook eens aan hele kleine bloemkoolroosjes, radijs, broccoli, taugé, champignons en andere paddestoelen en verschillende koolsoorten. Let wel op dat de verschillende groenten ook verschillende gaartijden hebben. Wij maakten met zo’n groentemix deze rijstschotel.
Rijstschotel met honingkip
Rijstgerecht voor 4 personen
- 4 pers. zilvervliesrijst
- 300 gr. kippendijfilet
- 2 el. zonnebloemolie
- 400 gr. groentemix v. nasi of soep
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 cm gember
- 3 el. sojasaus
- 4 el. honing
- 1 tl. sesamolie
- 1 el. appelciderazijn
- 1 tl. chilivlokken (optioneel)
- 1 el. allesbinder
Kook de rijst volgens de verpakking. In de tussentijd gaan we de kip met groenten bereiden. Snij als eerste de kip in kleine stukjes zodat het lekker snel gaart. Snipper de ui en pers de knoflook. Schil en rasp de gember. Doe 2 el. olie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en gember en voeg de kip toe als de ui glazig begint te worden. Bak de kip goudbruin en voeg de groenten toe. Bak de groenten tot de gewenste gaarheid. Voeg vervolgens de honing, sesamolie, appelciderazijn en evt. de chilivlokken toe. De chilivloeken voegen wat pit toe als je dat lekker vindt, maar je kunt ze ook prima weglaten. Voeg als laatste de allesbinder toe om het vocht te binden tot een saus. Breng op smaak met wat zout & peper.
Tip: serveer er een lekkere komkommersalade bij!
Tafel Lekker!