Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Huisgemaakte verse pesto; klassiek recept + variaties

Verse pesto moet je lekker zelf maken. In een blender of met een vijzel ben je in een paar minuten klaar. En de smaak van verse pesto is echt zalig!

4 5.517

Verse Pesto zelf maken; klassiek recept + variaties –  de lekkerste pesto maak je eenvoudig zelf. Met geurige basilicum, olijfolie en nog een paar andere verse ingrediënten. Traditioneel in de vijzel of met één druk op de knop in  de mixer.


Wat is pesto?

Pesto is een eenvoudige Italiaanse kruidensaus die traditioneel met basilicum wordt gemaakt. Oorspronkelijk komt het recept uit Genua. Pesto betekent fijngestampt. Dat verwijst naar de bereidingswijze: de ingrediënten voor de pesto werden/worden in een vijzel fijngestampt. Pesto is heerlijk door de pasta: wat spaghetti of andere (sliert)pasta koken, per persoon een flinke lepel pesto er door, een beetje verse Parmezaanse kaas en nog wat versgemalen peper erover en je hebt een heerlijke, snelle maaltijd.

En zoals dat vaker gaat met succesgerechten: er wordt tegenwoordig flink op het thema gevarieerd. Ze is ook rucolapesto populair en rode pesto (met tomaten en gegrilde paprika).  Zie hieronder voor meer lekkere pesto recepten.

Verse Pesto zelf maken; klassiek recept + variaties

Door de pasta voor 4 personen:

  • +/- 30 gr. verse basilicum
  • +/- 50 gr. pijnboompitjes
  • +/- 50 gr. Parmezaanse kaas of Pecorino
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • +/- 1 dl. olijfolie
  • snufje (zee)zout

Was de basilicum, schud de blaadjes een beetje droog, en trek de blaadjes van de steeltjes. Rasp de kaas en verwijder het schilletje en de groene kern van de teen(tjes) knoflook. Doe alle ingrediënten in de mixer en klaar is je pesto!  Liever de vijzel gebruiken? Dat kan ook.

Pesto zelf maken in de vijzel

Doe de pijnboompitjes in de vijzel en maal ze fijn. Haal de gemalen pitjes uit de vijzel en bewaar ze even in een bakje. Wrijf nu de knoflook met het zout samen fijn in de vijzel. Voeg de basilicumblaadjes toe en wrijf ze ook fijn. Voeg nu de gemalen pijnboompitjes en de kaas toe, roer nog even door en giet dan in een dun straaltje de olijfolie erbij terwijl je met de stamper door blijft roeren. Klaar is je ambachtelijke pesto!

Tips voor het gebruik van basilicumpesto

  • Zoals ik al eerder aangaf, pesto is heerlijk door de pasta.
  • Pesto is ook lekker om op een broodje te smeren: tomaatje erbij, plakje mozzarella en eventueel nog een plakje (Parma)ham en je hebt een heerlijk Italiaans broodje gezond.
  • Basilicum en tomaat gaan heel goed samen. Basilicumpesto en tomaat dus ook. Doe daarom eens een kloddertje door je tomatensoep, of vul je tomaten met pesto, nog een beetje kaas of broodkruim en gratineer ze in de oven. Ook heel erg lekker.
  • Schep wat blokje tomaat door de pesto en beleg er een bruscetta mee.
  • Tenslotte: nog een restje over? Maak eens een heerlijke kaassalade met pesto: rasp wat oude kaas (bijvoorbeeld Old Amsterdam), voeg er wat mayonaise en de basilicumpesto aan toe en je hebt een heerlijk smeersel voor op brood.

Meer verse pesto recepten:

Heb je de smaak te pakken gekregen? Probeer ook eens deze heerlijke, bijzondere pesto’s:

Je kunt ook zelf van alles verzinnen:

  • varieer eens met de soorten olie, bijvoorbeeld walnotenolie, of hazelnootolie
  • varieer eens met de kruiden; zoals rucola, koriander, munt, of gebruik gedroogde tomaatjes en/of gegrilde paprika
  • varieer eens met de noten: gebruik eens cashewnoten, walnoten, amandelen of hazelnoten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. RIA zegt

    Mmmmmm, dat heeft inspiratie, dank u wel.

    1. Vanessa zegt

      Beste Ria, dank je voor je bericht. We horen het graag dat onze recepten en overige artikelen de lezer inspireert!

  2. admin zegt

    Dat geeft inderdaad nog meer smaak. Rooster ze daarvoor in een pan of in de oven. Goed op letten, gaat snel te hard. Ze hoeven maar net goudbruin te zijn.

  3. Kloddertje zegt

    De pijnboompitten van tevoren even roosteren maakt het resultaat nóg lekkerder!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer