• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Huisgemaakte verse pesto; klassiek recept + variaties

Redactie door Redactie
in Saus
0
4
Verse pesto

Verse Pesto zelf maken; klassiek recept + variaties –  de lekkerste pesto maak je eenvoudig zelf. Met geurige basilicum, olijfolie en nog een paar andere verse ingrediënten. Traditioneel in de vijzel of met één druk op de knop in  de mixer.

Wat is pesto?

Pesto is een eenvoudige Italiaanse kruidensaus die traditioneel met basilicum wordt gemaakt. Oorspronkelijk komt het recept uit Genua. Pesto betekent fijngestampt. Dat verwijst naar de bereidingswijze: de ingrediënten voor de pesto werden/worden in een vijzel fijngestampt. Pesto is heerlijk door de pasta: wat spaghetti of andere (sliert)pasta koken, per persoon een flinke lepel pesto er door, een beetje verse Parmezaanse kaas en nog wat versgemalen peper erover en je hebt een heerlijke, snelle maaltijd.

En zoals dat vaker gaat met succesgerechten: er wordt tegenwoordig flink op het thema gevarieerd. Ze is ook rucolapesto populair en rode pesto (met tomaten en gegrilde paprika).  Zie hieronder voor meer lekkere pesto recepten.

Verse Pesto zelf maken; klassiek recept + variaties

Door de pasta voor 4 personen:

  • +/- 30 gr. verse basilicum
  • +/- 50 gr. pijnboompitjes
  • +/- 50 gr. Parmezaanse kaas of Pecorino
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • +/- 1 dl. olijfolie
  • snufje (zee)zout

Was de basilicum, schud de blaadjes een beetje droog, en trek de blaadjes van de steeltjes. Rasp de kaas en verwijder het schilletje en de groene kern van de teen(tjes) knoflook. Doe alle ingrediënten in de mixer en klaar is je pesto!  Liever de vijzel gebruiken? Dat kan ook.

Pesto zelf maken in de vijzel

Doe de pijnboompitjes in de vijzel en maal ze fijn. Haal de gemalen pitjes uit de vijzel en bewaar ze even in een bakje. Wrijf nu de knoflook met het zout samen fijn in de vijzel. Voeg de basilicumblaadjes toe en wrijf ze ook fijn. Voeg nu de gemalen pijnboompitjes en de kaas toe, roer nog even door en giet dan in een dun straaltje de olijfolie erbij terwijl je met de stamper door blijft roeren. Klaar is je ambachtelijke pesto!

Tips voor het gebruik van basilicumpesto

  • Zoals ik al eerder aangaf, pesto is heerlijk door de pasta.
  • Pesto is ook lekker om op een broodje te smeren: tomaatje erbij, plakje mozzarella en eventueel nog een plakje (Parma)ham en je hebt een heerlijk Italiaans broodje gezond.
  • Basilicum en tomaat gaan heel goed samen. Basilicumpesto en tomaat dus ook. Doe daarom eens een kloddertje door je tomatensoep, of vul je tomaten met pesto, nog een beetje kaas of broodkruim en gratineer ze in de oven. Ook heel erg lekker.
  • Schep wat blokje tomaat door de pesto en beleg er een bruscetta mee.
  • Tenslotte: nog een restje over? Maak eens een heerlijke kaassalade met pesto: rasp wat oude kaas (bijvoorbeeld Old Amsterdam), voeg er wat mayonaise en de basilicumpesto aan toe en je hebt een heerlijk smeersel voor op brood.

Meer verse pesto recepten:

Heb je de smaak te pakken gekregen? Probeer ook eens deze heerlijke, bijzondere pesto’s:

Rode poon filet met groenten en rode pesto
Visgerechten

Rode poon filet met groenten en rode pesto

daslookpesto
Saus

Daslookpesto, een pesto van “wilde knoflook”

raapsteeltjes pesto
Recepten

Raapsteeltjes pesto op een bruschetta

Pesto van wilde spinazie en walnoten
Saus

Pesto van wilde spinazie en walnoten

Olie spray + recept; gegrilde aubergine met feta en walnotenpesto
Bijgerecht

Olie spray + recept; gegrilde aubergine met feta en walnotenpesto

Pesto van groene asperges- arganolie
Recepten

Pesto van groene asperges

Je kunt ook zelf van alles verzinnen:

  • varieer eens met de soorten olie, bijvoorbeeld walnotenolie, of hazelnootolie
  • varieer eens met de kruiden; zoals rucola, koriander, munt, of gebruik gedroogde tomaatjes en/of gegrilde paprika
  • varieer eens met de noten: gebruik eens cashewnoten, walnoten, amandelen of hazelnoten.
Tags: BasilicumKaasKaas - Pecorino
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Guacamole
Saus

Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent

avocado dip
Saus

Avocado dip; Bij de borrel, op brood, of in een wrap

tzatziki
Saus

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bearnaisesaus
Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

Uiensaus
Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

Reacties 4

  1. RIA says:
    5 jaar geleden

    Mmmmmm, dat heeft inspiratie, dank u wel.

    Beantwoorden
    • Vanessa says:
      5 jaar geleden

      Beste Ria, dank je voor je bericht. We horen het graag dat onze recepten en overige artikelen de lezer inspireert!

      Beantwoorden
  2. admin says:
    9 jaar geleden

    Dat geeft inderdaad nog meer smaak. Rooster ze daarvoor in een pan of in de oven. Goed op letten, gaat snel te hard. Ze hoeven maar net goudbruin te zijn.

    Beantwoorden
  3. Kloddertje says:
    9 jaar geleden

    De pijnboompitten van tevoren even roosteren maakt het resultaat nóg lekkerder!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen