Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pittige Tomatenchutney

Als de tomaten op z’n best zijn is het heerlijk om deze pittige Tomatenchutney te maken. Zo profiteer je langer van de oogst!

8 2.631

Pittige Tomatenchutney – Tomatenchutney is een rijkdom in je voorraadkast. Als het seizoen op z’n best is maak je deze pittige chutney en je kunt nog veel langer genieten van onze eigen Hollandse tomaatjes. Het voordeel van een tomatenchutney is ook dat je het praktisch overal bij kunt combineren. Of het nu een stevige karbonade of een lekker stukje kipfilet is. Ook met kabeljauw of andere witvis is deze chutney echt een feest. Vergeet ook niet dat zo’n pot tomatenchutney een heerlijk cadeautje is als je bij vrienden wordt uitgenodigd voor een barbecue. De pittige tomatenchutney misstaat absoluut niet tussen de verschillende andere barbecuesauzen.

Pittige Tomatenchutney

 • 750 gram trostomaten, gehalveerd
 • 4 teentjes knoflook, ongepeld
 • 1 citroen, in plakjes
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 takjes tijm
 • 2 eetlepel suiker
 • zout en peper
 • 4 eetlepel olijfolie
 • 6 gedroogde tomaten op olie, in stukjes
 • 12 zwarte olijven, zonder pit, in plakjes
 • lage ovenschaal of braadslede
 • jampot met deksel

Zo maak je pittige tomatenchutney:

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tomaten met de snijkant boven naast elkaar in de ovenschaal of braadslede. Leg de teentjes knoflook, plakken citroen en kruiden ertussen. Strooi er suiker, zout en peper over. Druppel de olie erover. Rooster de tomaten 40-45 minuten in het midden van de oven.
Verwijder de kruiden. Pureer de helft van de tomaten met de gepelde knoflook grof. Snijd de rest van de tomaten (verwijder de losse schillen) iets kleiner. Meng ze door de gepureerde tomaten met de gedroogde tomaten en olijven. Schep de pittige tomatenchutney in de glazen pot.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 Reacties
 1. Alex zegt

  Ik ga dit toch eens maken. Loop er al een tijd mee. Het is géén ajvar want mis de gegrilde aubergine, maar vers en lekker is het wel. Heb je deze potten nog 2-3 weken laten staan?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Errug lekker. Bij een hygiënische werkwijze kun je de chutney gerust langer bewaren!

   1. Alex zegt

    Ik doe ze altijd eerst in de afwasmachine, dan zijn alle potjes hygiënisch schoon. Maar je kan dit dus rustig enkele weken bewaren? Het gaat wel om het verwerken van verse ingrediënten zonder toevoegingen, conserveermiddelen en rotzooi. De smaak zal geweldig zijn !

 2. Pien Hanou zegt

  Dat is waar maar proeven is lastig want je kunt de pot niet openmaken voordat je m weggeeft….
  Én het kan bij elk potje weer anders zijn..

 3. Pien Hanou zegt

  Ik twijfel altijd hoelang zoiets houdbaar is..
  t Zijn ook leuke kadootjes namelijk maar om nou iets weg te geven waar schimmel op staat…;)

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dat blijft inderdaad altijd lastig. Ga in dit geval uit van 10 weken. De houdbaarheid herkennen van je eigen gemaakte gerecht bepaal je eigenlijk met je zintuigen. Kijken, proeven. Wanneer je het vers maakt zie je de verandering zelf die het product ondergaat. Ervaringen van gebruikers horen we graag!

 4. Lekker Tafelen zegt

  En lekker om in de kast te hebben staan.

 5. George Sindram zegt

  Heerlijk bij varkensvlees!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer