• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Voorgerecht

‘Carpaccio’ van biet uit de Groentebijbel

Redactie door Redactie
in Voorgerecht
0
0
‘Carpaccio’ van biet uit de Groentebijbel

‘Carpaccio’ van biet uit de Groentebijbel

De volgende tips waar je op moet letten bij het kopen en verwerken van verse bietjes komen uit de “Groentebijbel”.  Dank je wel Mari Maris voor goede en duidelijke informatie, nu kunnen we goed voorbereid op weg naar de plaatselijke groenteboer m/v.

Kopen van bieten:

Een verse biet wordt doorgaans met het loof eraan verkocht daaraan kunt u zien of de biet vers is. Fris, stevig blad duidt op een verse biet; gooi het niet weg, maar meng het door de salade, roerbak het fijngesneden met wat knoflook of maak er soep van. Van bieten zonder loof controleert u de versheid door er zachtjes in te knijpen: ze moeten stevig aanvoelen en niet meegeven, zoals verse radijs. Een rauw bietje weegt gemiddeld tussen de 80 en 100 gram. Reken voor een hoofdgerecht twee bietjes per persoon. Bewaar ze op een koele, droge plaats.

Combinaties met bieten: Blauwe kaas, bosui, gember, kardemom, komijn, laurier, linzen, noten, nootmuskaat, paddenstoelen, rozemarijn, en vanille accentueren de aardse smaak van biet. Appel, basilicum, citrus(sap), dille, granaatappel, kappertjes, kervel, munt, salie, tijm en venkel(zaad) geven een frisse smaak mee.

Verwerken van bieten:
Houd er bij het verwerken van rode bieten rekening mee dat ze flink wat rode kleurstof bevatten, die behoorlijk afgeeft. En dan is er ook nog een kleine groep mensen die een allergische reactie krijgt van bietenschil. Dat uit zich meestal in een branderig gevoel in de keel. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u bieten het best dun schillen. Kook bieten liever niet te gaar; dan gaat veel van hun unieke smaak en stevigheid verloren. In brunoise is kort blancheren genoeg: 3 tot 5 minuten. Reken voor hele bieten, afhankelijk van de maat, 5 tot 10 minuten. Als u de gaarheid controleert, moeten ze aanvoelen als stevige aardappelen. In partjes gesneden bakken in olijfolie doet ze eigenlijk meer recht; ze zijn dan in circa 5 minuten klaar. Aangemaakt met wat olie laten ze zich ook heel goed roosteren in een oven van 180 °C; in partjes doen ze er 15 tot 30 minuten over. Houd er bij witte bieten rekening mee dat ze (zeker als ze in contact komen met aluminium) zwart kunnen verkleuren. Dit soort gebruik ik daarom niet om te roosteren.

‘Carpaccio’ van biet uit de Groentebijbel, blz. 76

Ingrediënten:

  • 1 à 2 bietjes
  • ½ eetlepel kleurloze azijn, bijvoorbeeld van cider of witte wijn
  • ½ eetlepel smakelijke olijfolie
  • snufje grof zeezout
  • peper
  • eventueel:
  • een finke hand rucola

Bereiding:

Snijd de bietjes overdwars in dunne – bijna transparante – plakken, zodat de tekening mooi zichtbaar
blijft. Schik de plakken op een bord, zoals bij carpaccio, en besprenkel met azijn, olijfolie, grof zeezout en peper. Eventueel met een plukje rucola in het midden.

Tip: Helaas had ik geen rucola in huis, dus heb ik wat verkruimelde feta kaas genomen en geroosterde pompoenpitten.

[bol_product_links block_id=”bol_53f216f0b8e9c_selected-products” products=”9200000002230599″ name=”groentebijbel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Rode bietjesKleurrijk koken
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade
Voorgerecht

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

Gravad Lax - Gemarineerde zalm
Voorgerecht

Gravad Lax, gemarineerde zalm

tataki van tonijn
Voorgerecht

Tataki van tonijn

asperges met gerookte zalm
Voorgerecht

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje

Gebakken feta of Saganaki cheese
Hapjes

Gebakken feta oftewel Saganaki cheese

Scampi met romig komkommersausje
Voorgerecht

Scampi met romig komkommersausje

tartaar van dorade
Voorgerecht

Tartaar van Dorade; De Hollandse Sushi

Pastinaaksoep; een basisrecept
Soep

Pastinaaksoep; een basisrecept

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen