Komkommersalade met munt – De komkommer is een fijne en veelzijdige groente die je eigenlijk altijd in huis zou moeten hebben. Een schaaltje met plakjes komkommer is vaak in no-time leeg. Een ideale manier om voldoende verse groenten binnen te krijgen dus.
Schil een komkommer liever niet
Met een dunschiller of kaasschaaf de schil van de komkommer verwijderen. Niet doen! In de schil van de komkommer zit ongeveer 10% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Die schil is dus hartstikke waardevol. Ongeschilde plakjes komkommer om zo op te snoepen dus en ook voor de plakjes komkommer op de boterham niet schillen! Datzelfde geldt voor een komkommersalade.
Komkommersalade
De komkommersalade is een dankbaar bijgerecht. Je hoeft er vrij weinig voor te doen, je eet lekker en je eet gezond. Ontdek onderstaande komkommersalade met munt. Dat is niet de meest gangbare. Oma maakte altijd geraspte komkommer met azijn en suiker. Laten we zeggen dat deze komkommersalade met munt de moderne variant daarvan is. Je gebruikt eveneens azijn en suiker, maar ook een scheutje olie, wat verse munt en peterselie en wat rasp van een citroen of een sinaasappel. Oh, en natuurlijk ook die ongeschilde komkommer.
Een komkommersalade met munt is heerlijk als bijgerecht, maar ook op een buffet, en als je de schaal tijdens de lunch op tafel zet gaat die ook leeg. De komkommer is tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar. Zo’n komkommersalade kan dus ook prima bij een pastagerecht of bonenschotel zoals chili con carne. De komkommersalade met munt wordt het lekkerst als je deze maakt van Hollandse komkommers. Deze hebben beduidend meer smaak dan de Spaanse variant. Het kan het hele jaar, maar het beste resultaat heb je in de zomermaanden.
Komkommersalades; de lekkerste!
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Komkommersalade met munt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 komkommer
- wat vers gehakte muntblaadjes
- wat vers gehakte peterselie
- rasp van een citroen of sinaasappel
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- eventueel 1 theelepel suiker (of honing of poedersuiker of kokosbloesemsuiker)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Komkommersalade met munt:
Snijd de komkommer overlangs en haal met een lepel de zaden uit de komkommer.
Voeg de munt, peterselie en de citrusrasp bij de komkommer.
Maak in een schaaltje de dressing door de olijfolie, rode wijnazijn en suiker door elkaar te roeren.
Laat alles intrekken voor tenminste 1 uur en serveer de komkommersalade met munt koud.
Tafel lekker !!