Spruitjes met druiven uit de oven – Een echte najaarstopper – Sommigen hebben er naar uit gekeken en anderen balen dat de zomer nu toch echt voorbij is. Het herfstseizoen komt er namelijk weer aan. En dat betekend dat de winkels weer vol liggen met heerlijke groenten waar we blij van worden. De tijd breekt weer aan van lekkere stamppotten en andere stevige kost. Zodat we na een regenachtige dag lekker comfortabel kunnen genieten gerechten die ons opwarmen van binnen.
Spruitjes en druiven in het seizoen
In september zijn de druiven in overvloed en in oktober komen de eerste verse spruiten van het land. Deze twee maken samen dit geweldige bijgerecht dat je maakt in de oven. Een lekker groentegerecht voor bij je aardappelen & vlees.
Spruitjes met druiven uit de oven
- 200 gram spruiten
- 200 gram druiven
- ½ eetlepel tijm (vers)
- 2 eetlepels olie
- Zout en peper
- 1 handje walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet alvast een ovenschaal klaar op je aanrecht. Maak de spruiten schoon. Dit doe je door het kontje af te snijden en de eerste 2 á 3 blaadjes die niet mooi zijn eraf te halen. Doe de spruitjes die schoon zijn in het bakblik. Pluk de druiven van de steel en was ze onder de kraan. Laat de druiven uitlekken en snij ze doormidden. Doe de druiven bij de spruiten in de ovenschaal. Voeg nu de tijm en olie toe en voeg een flinke snuf zout & peper toe.
Doe de ovenschaal in de oven. De spruiten hebben ongeveer een 30 minuten nodig. Als de spruiten gaar zijn, is het gerecht klaar. Als het goed is gaan je druiven mooi karamelliseren zodat ze een zoete smaak geven aan de spruitjes.
Ondertussen kun je de walnoten roosteren. Zet een koekenpan op het gasfornuis en voeg hier 1 drup olie aan toe. Doe de walnoten erin en hussel ze af en toe om. De kleur verander heel licht als ze geroosterd zijn. Haal ze van het vuur en laat ze afkoelen. Hak de walnoten nu grof.
Als de spruitjes klaar zijn voeg je gehakte walnoten toe. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe voor de smaak. Eet smakelijk!
Tip: Wist je dat spruitjes juist door ze te lang te koken hun nare smaak krijgen en daardoor heel bitter worden? Kook ze dus niet te lang of wok ze lekker.
Vanavond heb ik dit recept uitgeprobeerd en ik moet zeggen het was heerlijk!